search

Studiu de caz: Care este regimul fiscal pentru terenurile in arenda?

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF
Cum se procedeaza in cazul unei persoane fizice care are un teren luat in arenda de la o alta persoana fizica? Suma platita persoanei pentru anul 2017 in luna decembrie 2018 este de 2670 lei. Vom analiza cu ajutorul specialistului cat este venitul brut, venitul net si impozitul care trebuie platit si daca este nevoie sa se depuna declaratia 112?


Iata raspunsul specialistului!

Din cele expuse intelegem ca in luna decembrie 2018 ati achitat unei persoane fizice venituri din arendarea bunurilor agricole. Potrivit art. 84 alin. (4) din Codul Fiscal, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic sau a contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Pentru veniturile din arenda nu se datoreaza si calculeaza CAS (contributia de asigurari sociale) potrivit art. 137 din Codul Fiscal.

In ceea ce priveste contructia de asigurari sociale de sanatate (CASS), nu aveti obligatia de a retine aceasta contributie daca venitul achitat in decembrie 2018 este singurul venit achitat acestei persoane fizice pentru arenda deoarece venitul este sub plafonul de 22.800 lei. ( a se vedea art. 174 alin. 5 din Codul Fiscal).


Astfel, in cazul dvs.:

- Venit net achitat: 2.760 lei;
- Venit net din arenda (baza decalcul a impozitului pe venit) : 2.967 lei ( calculat astfel: 2.670 x 100/90);
- Impozit pe venit : 297 lei (2.967 x 10%);
- Venit brut : 4.944 lei ( 2.967 x 100/60).

Potrivit Ordinului nr.1.931/1.615/598/2018 publicat in Monitorul Oficial nr. 402/10.05.2018, Declaratia 112 se depune si de catre persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, precum si persoanele fizice care exercita profesii liberale si asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, persoanele fizice care detin capacitatea de a incheia contracte individuale de munca in calitate de angajator, care au, potrivit legii, personal angajat pe baza de contract individual de munca trebuie sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare/trimestrului urmator celei pentru care se platesc veniturile din arenda.

Atentie! Depunerea trimestriala a declaratiei consta in completarea si depunerea a cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru, potrivit art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.

In consecinta, pana pe data de 25.01.2019 aveti obligatia sa depuneti Declaratia 112 daca sunteti persoana fizica autorizata sau va incadrati in categoriile de persoane specificate mai sus (nu specificati daca aveti o anume forma de organizare).




Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de S.M. Armaselu - Expert contabil.

Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice