search

Studiu de caz. Cum se face vanzarea unui teren: cu sau fara TVA?

Totul despre Decontul precompletat RO e-TVA: Ghid ANAF
Analizam in randurile urmatoare cazul unei societati comerciale inregistrata in scopuri de TVA care doreste sa achizitioneze un teren de la o alta societate si aceasta platitoare de TVA.

Se mentioneaza faptul ca vanzatorul a aplicat taxare inversa la achizitia acestui teren atunci cand s-a facut achizitia. Dar cum se va face vanzarea terenului - cu sau fara TVA? Societatea cumparatoare poate aplica si ea taxarea inversa la cumparare?


Iata raspunsul specialistului!


Conform prevederilor de la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, sunt scutite de taxa:

“Art. 292 alin. (2) lit. f) livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri. Prin exceptie, scutirea nu se aplica pentru livrarea de constructii noi, de parti de constructii noi sau de terenuri construibile. In sensul prezentului articol se definesc urmatoarele:

1. teren construibil reprezinta orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa constructii, conform legislatiei in vigoare;

2. constructie inseamna orice structura fixata in sau pe pamant;

3. livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta inseamna livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii;

4. o constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea constructiei sau a partii din constructie, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii, respectiv valoarea inregistrata in contabilitate in cazul persoanelor impozabile care au obligativitatea de a conduce evidenta contabila si care nu aplica metoda de evaluare bazata pe cost in conformitate cu Standardele internationale de raportare financiara, sau valoarea stabilita printr-un raport de expertiza/evaluare, in cazul altor persoane impozabile.

In cazul in care se instraineaza doar o parte din constructie, iar valoarea acesteia si a imbunatatirilor aferente nu pot fi determinate pe baza datelor din contabilitate, acestea vor fi determinate in baza unui raport de expertiza/evaluare.”

 

La pct. 55 alin. (6) din Normele metodologice, se prevede ca:”In aplicarea art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, calificarea unui teren drept teren construibil sau teren cu alta destinatie, la momentul vanzarii sale de catre proprietar, rezulta din certificatul de urbanism.”

Daca pe terenul respectiv, se pot executa constructii, este vorba despre un teren construibil, iar livrarea se face cu TVA 19%.

Daca vanzarea terenului se face catre o  persoana impozabila inregistrata in scop de TVA,conform art. 316 din Codul fiscal, se vor aplica masuri de simplificare (taxarea inversa) conform prevederilor art. 331 alin.(2) lit g) din Codul fiscal.

Astfel, factura se va emite in regim de taxare inversa la beneficiar, numai daca cumparatorul  si vanzatorul sunt persoane  inregistrate in scop de TVA, conform art. 316 din Codul fiscal.

Cumparatorul (beneficiarul) va calcula taxa pe valoarea adaugata 19%  si o va inregistra in decontul de TVA (300) atat ca TVA deductibila cat si colectata ((4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata).





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile