search

SUA i Europa pe lungimi de und diferite

Comitetul de politică monetară al băncii centrale americane, Federal Reserve (Fed), a decis, marți, să diminueze dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale, până la 2,25% pe an, ca urmare a înrăutățirii perspectivelor economice din Statele Unite, arată un comunicat al Fed.
Informațiile recente arată că perspectivele activității economice s-au înrăutățit și mai mult. Creșterea cheltuielilor de consum s-a temperat, iar situația de pe piața muncii s-a relaxat, se arată în comunicatul băncii centrale americane.
"Piețele financiare, însă, rămân, în continuare, sub un stres considerabil, iar înăsprirea condițiilor de creditare și agravarea problemelor de pe piața imobiliară ar putea exercita presiuni asupra creșterii economice din următoarele trimestre", precizează bancherii centrali americani.
"Decizia de politică monetară de marți, corelată cu cele anterioare, inclusiv cu măsurile de majorare a lichidității de pe piețe, ar trebui să contribuie la susținerea unei creșteri moderate în timp și să compenseze riscurile privind activitatea economică", se mai arată în comunicatul băncii centrale americane. Fed atrage, însă, atenția că se mențin, în continuare, riscuri la adresa creșterii economice, motiv pentru care instituția se angajează să acționeze adecvat și la timp, ca să susțină creșterea economică și stabilitatea prețurilor.
BCE, deconectată de problemele din SUA
Banca Centrală Europeană (BCE) se ține cât se poate de departe de problemele SUA și de soluționarea crizei creditelor, BCE, Europa în general, având alte priorități în momentul de față.
Un responsabil cu politica monetară al BCE a infirmat criticile potrivit cărora banca amână soluționarea crizei creditelor prin împrumuturile pe care le acordă sectorului bancar ce sunt garantate cu ipoteci sau alte tipuri de garanții cu lichiditate scăzută, arată Reuters, citat de NewsIn.
BCE nu vrea să schimbe reglementările privind garanțiile acceptate sau cu privire la diferitele elemente de compensare a riscurilor pe care le cere, a spus un membru al Consiliului Guvernator al BCE, Yves Mersch. BCE își rezervă, însă, dreptul de a evalua noi produse, cum ar fi împrumuturile garantate cu portofoliul propriu de credite ipotecare al băncilor, de la caz la caz, a declarat Mersch, luni, pentru Reuters. Banca acceptă o gamă largă de garanții în momentul în care împrumută fonduri băncilor, în comparație cu Federal Reserve și Bank of England, și împrumută o sumă redusă din valoarea actuală a unui bun, care depinde de cât de lichidă este datoria.
Unii dintre economiști au spus că acest sistem, care este mai flexibil, a ajutat zona euro să evite cele mai grave aspecte ale crizei creditelor, care a lovit Statele Unite și Marea Britanie.
"Nu schimbăm regulile care au fost fixate dinainte în timpul jocului", a adăugat Mersch. "Bineînțeles că, dacă există noi produse care apar și sunt prezentate, trebuie să le evaluăm în această calitate și să le apreciem pentru a vedea ce ajustări să facem. Acesta este un proces în desfășurare care nu ar trebui să fie excesiv influențat de țara pe care ați menționat-o. Este o problemă întâlnită și în alte state", a declarat Mersch.
Asia se corelează după evenimentele din SUA
Asia prezintă o ușoară inflamabilitate la evenimentele de pe celelalte continente, dar își păstrează și o notă de stabilitate, sursa acestei stabilități o reprezintă cele două state, China și India, care prezintă un adevărat potențial de creștere economică și care pot susține ritmul de creștere al economiei mondiale.
China este privită, în acest moment, drept "motor al economiei mondiale", singura suficient de puternică, la momentul actual, să susțină creșterea economică la nivel global, din moment de economia SUA care, după spusele lui Alan Greenspan, fostul președinte al Fed, se află în cea mai gravă criză de la al doilea Război Mondial încoace. Japonia, de asemenea, se confruntă cu o criză economică gravă și nu poate reprezenta un garant susținător al economiei mondiale.
Bursele asiatice sunt cele care sunt cele mai "vulnerabile" la asemenea evenimente. Ca și în trecut la deciziile Fed bursele din Asia au înregistrat creșteri. După aflarea deciziei de reducere a dobânzii-cheie, bursele asiatice au înregistrat cea mai mare creștere din această lună, indicele Nikkei a crescut cu 269,28 de puncte, în creștere cu 2,48%, iar indicele S&P/ASX s-a apreciat cu 203  puncte, în creștere cu 3,99%.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice