Analizam mai jos cazul unei firme cu impozit pe profit si TVA, care a primit granturi Masura 2 cu aport de 15% din banii firmei.
Tot ce se inregistreaza pe cont de grupa 6 se trece concomitent si pe venit, dar cum trecem cei 15% care sunt aportul firmei? Specialistul nostru clarifica in continuare situatia.
Actul normativ care reglementeaza acordarea subventiilor sub forma granturilor este OUG nr. 130/2020 cu modificarile ulterioare, care stabileste formele de sprijin:|
a) microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub forma de suma forfetara;
b) granturi pentru capital de lucru acordate sub forma de suma forfetara si in procent din cifra de afaceri;
c) granturi pentru investitii productive acordate din fonduri externe nerambursabile in baza evaluarii proiectului de investitii depus.
Rationamentele contabile utilizate la reflectarea in contabilitate a surselor de finantare primite de catre entitatile respective, vor avea in vedere atat prevederile din contractele de finantare, cat si reglementarile contabile aplicabile si politicile contabile elaborate si semnate de conducerea societatilor respective.
Granturile pentru investitii acordate IMM-urilor sunt reglementate din punct de vedere contabil la Sectiunea 4.11 Subventii din Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare.
Potrivit pct. 397 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca.
Pct. 402 din acelasi ordin stabileste ca subventiile nu trebuie inregistrate direct in conturile de capital si rezerve deoarece acestea reprezinta sume acordate sub rezerva indeplinirii anumitor conditii de catre societate. Subventiile pentru active, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, se inregistreaza in contabilitate ca subventii pentru investitii si se recunosc in bilant ca venit amanat (contul 475 "Subventii pentru investitii").
Venitul amanat se inregistreaza ca venit curent in contul de profit si pierdere pe masura inregistrarii cheltuielilor cu amortizarea sau la casarea ori cedarea activelor.
Pentru tinerea unei evidente contabile distincte pe proiectele finantate din subventii, este necesar ca toate tranzactiile aferente proiectului sa fie inregistrate in conturi contabile analitice (ex: cheltuielile cu amortizarea aferente activelor achizitionate prin fonduri se inregistreaza intr-un cont analitic, de exemplu: 6811.subventie ctr x; activele corporale achizitionate prin fonduri se vor inregistra si ele in conturi contabile analitice, ex: 21x.subventie ctr x; cheltuielile cu salariatii care lucreaza pe acest proiect se inregistreaza tot in conturi analitice, ex: 641.subventie ctr x).
Pentru a putea inregistra in mod corect valoarea contractului privind subventia (finantarea) primita, trebuie, evident, sa stiti ponderea de realizare a proiectului din subventie si din contributia proprie a societatii precum si natura cheltuielilor ce vor fi acoperite prin subventie. Din enuntul intrebarii rezulta ca procentul de contributie proprie este de 15 % dar nu rezulta clar natura subventiei-sunt achizitii pentru investitii sau subventii pentru acoperirea cheltuielilor.
Astfel, daca societatea a primit subventii pentru achizitia de imobilizari corporale, subventia va fi recunoscuta la venituri pe masura amortizarii imobilizarilor achizitionate.
Monografia contabila este urmatoarea:
- inregistrarea subventiei aferenta achizitiei mijloacelor fixe(la data semnarii acordului de finantare):
445 = 475
-incasarea potrivit contractului de finantare:
5121 = 445
-achizitie mijloace fixe:
% = 404
21xx/an.subventie 85%
21xx/an.contrib.proprie 15%
-amortizare mijloace fixe:
6811/an.contrib.proprie = 28xx/an.contrib.proprie
6811/an.subventie = 28xx/an.subventie
si concomitent:
475 = 7584 cu valoarea subventiei reluata la venituri
Venitul din subventii anuleaza practic cheltuiala cu amortizarea pentru partea suportata din subventii.
Daca intreaga valoare a activului ar fi fost suportata din subventie, valoarea venitului din subventii ar fi fost egala cu valoarea amortizarii lunare.
Daca avem de a face cu subventii care acopera o parte a cheltuielilor, pe masura efectuarii acestora se inregistreaza venituri din subventii de exploatare prin cont 741.
Veniturile din subventii compenseaza de fapt cheltuielile inregistrate. Potrivit pct.395 din OMFP nr.1802/2014, subventiile aferente veniturilor cuprind toate subventiile, altele decat cele pentru active.
Conform punctului 394 alin. (2) din Reglementarile contabile, pentru asigurarea corelarii cheltuielilor finantate din subventii cu veniturile aferente se procedeaza astfel:
a) din punctul de vedere al contului de profit si pierdere:
in cursul fiecarei luni se evidentiaza cheltuielile dupa natura lor;
la sfarsitul lunii se evidentiaza la venituri subventiile corespunzatoare cheltuielilor efectuate;
b) din punctul de vedere al bilantului:
creanta din subventii se recunoaste in corespondenta cu veniturile din subventii, daca au fost efectuate cheltuielile suportate din aceste subventii, sau pe seama veniturilor amanate, daca aceste cheltuieli nu au fost efectuate inca.
periodic, odata cu cererea de rambursare a contravalorii cheltuielilor suportate sau pe baza altor documente prin care se stabilesc si se aproba sumele cuvenite, se procedeaza la regularizarea sumelor inregistrate drept creanta din subventii.
Subventiile se recunosc, pe o baza sistematica, drept venituri ale perioadelor corespunzatoare cheltuielilor aferente pe care aceste subventii urmeaza sa le compenseze, conform punctului 398 alin. (1) din Reglementarile contabile.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - expert contabil.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<