search
conta.ro cauta meniu
search

Taxa de stalp: Noi clarificari de la MFP

Care este diferenta dintre diurna si clauza de mobilitate?
Ministerul Finantelor a stabilit modalitatea de aplicare a impozitului pe constructiile speciale, bazându-se pe propunerile sectoarelor vizate. Avand in vedere necesitatea clarificarii mecanismului de calcul si declarare a impozitului pe constructii, tinand cont de analiza nivelului de colectare ce poate fi atins prin acest impozit si de impactul pe care acesta il poate avea asupra mediului de afaceri, s-a elaborat Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea titlului X din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
„Prin ordonanta de urgenta publicata astazi in transparenta, asiguram incasari cel putin la nivelul estimarilor initiale de 1 miliard de lei in 2025, printr-o reglementare care ia in considerare atat necesitatea eficientei colectarii, cat si feedbackul primit din partea sectoarelor economice. Companiile private au solicitat ca impozitarea sa se faca nu pe valoarea bruta a constructiilor, ci pe valoarea neta a acestora. Tinand cont de aceasta propunere, am hotarat sa aplicam pentru sectorul privat un impozit de 1% asupra valorii nete a constructiilor speciale. Totodata, pe baza propunerilor administratorilor de infrastructura publica si a analizelor, am stabilit un nivel de impozitare de 0,5% pentru constructiile speciale aflate in proprietatea statului sau a autoritatilor locale, concesionate sau date in administrare, deoarece in aceste cazuri impozitul se aplica asupra valorii istorice a constructiilor.”, a declarat Tanczos Barna, viceprim-ministru, ministrul finantelor.

Cum se calculeaza impozitul pe constructii

„Impozitul pe constructii anual se calculeaza astfel:
a) prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii nete a constructiilor, altele decat cele prevazute la lit. b), pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri/taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului/taxei pe cladiri, existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii.

 
b) prin aplicarea unei cote de 0,5% asupra valorii constructiilor din contractele de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere, in cazul celor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, existente la data de 31 decembrie a anului anterior/in ultima zi a anului fiscal modificat anterior celui pentru care se datoreaza impozitul pe constructii, pentru care nu se datoreaza taxa pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX, indiferent de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea taxei pe cladiri. In acest caz, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere."
 
Proiectul de act normativ mai cuprinde masuri ce vizeaza urmatoarele modificari ale prevederilor in domeniul impozitului pe constructii:
 
  • Clarificari cu privire la stabilirea bazei impozabile in cazul investitiilor efectuate de catre contribuabili la constructiile utilizate in baza unor contracte de administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere/locatie de gestiune/asociere in participatiune si altele asemenea.
     
  • Stabilirea unor reguli de calcul, de declarare si de plata a impozitului in cazul contribuabililor care au an fiscal modificat, pentru cei care inceteaza sa existe sau pentru contribuabilii nou-infiintati in cursul anului.
     
  • Stabilirea sferei de aplicare a impozitului in sensul aplicarii acestuia doar pentru constructiile situate pe teritoriul Romaniei.

Proiectul Ordonantei de urgenta pentru modificarea si completarea titlului X din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal poate fi consultat aici.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici