search

Terenuri in arenda: care este baza de calcul pentru arenda in 2023

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
La art. 84(4) din Codul fiscal se stabileste ca in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
 
Spre exemplu, o societate are terenuri in arenda de la persoane fizice cu contract. Care este baza de calcul pentru arenda anului 2023? Arenda este platita in bani si nu in produse.

Impozitul pe veniturile din arenda - cum se calculeaza?

Potrivit prevederilor de la art. 84(8) din Codul fiscal, impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
 
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Impozitul astfel calculat si retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin intermediul formularului D112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate conform art. 84 alin. 9 si art. 132 alin. 1 din Codul fiscal.
 
Atentie! Pentru veniturile din arenda nu se datoreaza contributia de asigurari sociale (CAS).
 
Potrivit prevderilor de la art. 174 alin. 2, platitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, ai veniturilor in baza contractelor de activitate sportiva, din arenda sau din asocieri cu persoane juridice stabilesc contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre beneficiarul venitului, prin aplicarea cotei prevazute la art. 156 asupra bazei de calcul mentionate la art. 170 alin. (4).
 
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 170 alin. 4, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) o reprezinta:
 
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara (CASS=1.800 lei);
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara( CASS=3.600 de lei);
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara( CASS=7.200 lei).

Venituri din arenda: situatii de avut in vedere

In cazul veniturilor din contractele de arenda se disting mai multe situatii, prevazute la art. 174 alin. (5) si urmatoarele, astfel:
 
- persoanele fizice realizeaza venituri din arenda de la un singur platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
 
In aceasta situatie platitorul de venit are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina si sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa depuna declaratia mentionata la art. 147 alin. (1). Declaratia (112) se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, in anul in curs.
 
- persoanele fizice realizeaza venituri din arenda din mai multe surse (de la mai multi platitori de venituri din arenda), iar nivelul net estimat a se realiza de la cel putin un platitor de venit, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
 
In aceasta situatie, contribuabilul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, platitorul de venit de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia sa calculeze la o baza de calcul stabilita potrivit art. 170 alin. (4), sa retina, sa plateasca si sa declare contributia pentru anul in curs.
 
Platitorul de venit desemnat depune declaratia mentionata la art. 147 alin. (1) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc veniturile. Nivelul contributiei calculate si retinute la fiecare plata de catre platitorul de venit este cel stabilit de parti, pana la concurenta contributiei datorate..
 
De asemenea, in situatia in care s-a aplicat situatia mentionata mai sus, contributia retinuta de catre platitorul de venit fiind aferenta unei baze de calcul mai mici decat nivelul a 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, iar nivelul venitului net sau brut, dupa caz, cumulat realizat este cel putin egal cu 12, respectiv 24 de salarii minime brute pe tara, persoana fizica are obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3 ind. 1) in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente unei baze de calcul egale cu nivelul a 12, respectiv 24 de salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia.
 
In acest caz, contributia retinuta de catre platitorul de venit este luata in calcul la stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de catre respectivii contribuabili.
 
Deci in aceasta situatie, persoanele fizice sunt obligate sa depuna la organul fiscal formularul D212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice pentru a declara CASS datorata, in baza careia sa faca plata in nume propriu (sistem de autoimpunere).
 
In aceasta situatia, platitorii de venituri elibereaza la solicitarea contribuabililor care au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, o informare cu privire la nivelul contributiei de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa.
 
Exista si situatia in care nu se va retine CASS de catre platitor, in cazul in care se estimeaza un venit impozabil sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia, dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.
 
In aceasta situatie, contribuabilul are obligatia depunerii declaratiei prevazute la alin. (3) la termenele si in conditiile stabilite.


Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice