Conform art. 81 din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 asa cum a fost modificata prin OUG 115/2023, obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport a datelor prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) referitoare la transportul international de bunuri revine urmatorilor utilizatori:
...
c) furnizorului din Romania, in cazul livrarilor intracomunitare de bunuri;
La articolul 9, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu urmatorul cuprins:
Art. 9
(3) Utilizatorii prevazuti la art. art. 81 sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile internationale de bunuri, astfel incat sa poata fi identificate prin codul UIT."
Nu avem inca procedura (norme metodologice) pentru modificarile/completarile introduse de OUG 115/2023 in OUG 41/2022, cu privire la transporturile rutiere internationale de bunuri, insa nu avem nici sanctiuni pana la 01.07.2024; in schimb, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat (prevazute in ordinul ANAF 802/2022) transportate atat pe teritoriul national cat si in afara teritoriului national (export respectiv livrari intracomunitare ), gasim urmatoarele prevederi cu privire la modificarea datelor dupa obtinerea codului UIT:
Art. 8
(11)Prin exceptie de la prevederile art. 11 alin. (3), organizatorul transportului sau operatorul de transport, dupa caz, are obligatia sa actualizeze, in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.
Avand in vedere si Art.4 din ORDIN Nr. 2545/6316/2022 din 21 decembrie 2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport care reglementeaza ca:
ART. 4 Modificarea datelor declarate in sistemul RO e-Transport dupa obtinerea codului UIT (1) In perioada celor 3 zile calendaristice prevazute la art. 11 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai tarziu de punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, datele declarate in Sistemul RO e-Transport pot fi modificate cu pastrarea codului UIT initial. (2) Dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, pentru actualizarea informatiilor privind identificarea vehiculului de transport rutier, organizatorul transportului va accesa prin intermediul contului propriu din SPV aplicatia informatica RO e-Transport.
Avand in vedere cele de mai sus, va propunem spre consultare un studiu de caz privind obtinerea codului UIT in cazul transportului international de bunuri.
Intrebare: "Va rugam sa analizati procedura e-transport pentru produsele livrate intracomunitar astfel:
- Transportul produselor se efectueaza printr-o firma de transport din Bucuresti.
- Furnizorul emite facturile fiscale (fiind mai multi beneficiari) direct catre partenerii sai din Uniune, cu datele trasportatorului din Bucuresti. In cazul in care furnizorul transporta produsele cu masinile proprii pana la depozitul din Bucuresti al transportatorului, trebuie sa obtinem un cod UIT pentru masinile proprii si un alt cod UIT pentru masinile transportatorului? Mentionam faptul ca produsele livrate nu se incadreaza in produsele cu risc fiscal ridicat.
Ce documente se intocmesc pentru produsele transportate cu masinile proprii ale societatii, pana la depozitul transportatorul care livreaza produsele in extern?"
Raspuns:
In opinia mea, pentru obtinerea codului UIT, responsabil este furnizorul (va declara mijlocul de transport in care sunt incarcate bunurile), iar acest cod UIT va fi transmis societatii de transport. Deci nu se genereaza un alt cod UIT.
Asadar, dumneavoastra (in calitate de furnizor) trebuie sa declarati vehiculul initial, iar responsabilitatea actualizarii datelor revine curierului daca acesta schimba modul de transport pe parcurs, accesand prin intermediul contului propriu din SPV aplicatia informatica. De regula, transportatorilor nu le revine obligatia de declarare a transporturilor in aplicatia RO e-Transport, obtinerea codurilor UIT revenind in exclusivitate, in cazul dumneavoastra - furnizorului. Prin exceptie, organizatorul transportului sau operatorul de transport, are obligatia sa actualizeze, in perioada de valabilitate a codului UIT, informatiile privind identificarea vehiculului de transport rutier, ori de cate ori acestea se modifica, inainte de repunerea in miscare.
Referitor la documentele ce trebuie intocmite pentru produsele transportate cu masinile proprii ale societatii pana la depozitul transportatorului, pana la aparitia unor proceduri mai clare din partea ANAF si avand in vedere temeiul legislativ de mai jos
Documentele necesare justificarii scutirii de TVA pentru livrarile intracomunitare sunt reglementate la art. 10 respectiv art.11 din OMFP 103/2016 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Art.2 pct.12 si Art. 10 din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022, asa cum a fost modificata prin OUG 115/2023
Art.2
12.identificarea prin cod UIT - detinerea si prezentarea codului UIT pe timpul transportului de catre operatorul de transport rutier sau operatorul economic care transporta cu vehicule care ii apartin bunuri in nume propriu, in format fizic sau electronic, impreuna cu documentul care insoteste transportul bunurilor.
Art.10
(1)Conducatorul vehiculului de transport este obligat sa prezinte, la solicitarea organelor competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ori din cadrul Autoritatii Vamale Romane, respectiv la solicitarea ofiterilor si agentilor de politie din cadrul Politiei Romane, documentele care insotesc transportul de bunuri care fac obiectul monitorizarii prin sistemul RO e-Transport impreuna cu codul UIT pus la dispozitie conform prevederilor art. 82 alin. (4).
Ce documente trebuie sa insoteasca transportul
In opinia mea, documentele ce trebuie sa insoteasca transportul, fara a avea un caracter exhaustiv, sunt:
-
CMR,
-
dovada cod UIT,
-
aviz de insotire a marfii sau factura
-
sau alte documente considerate ca documente justificative (Documente specifice marfurilor transportate: De exemplu, pentru produse alimentare ar putea fi necesar un certificat de conformitate, pentru produse periculoase un document care sa confirme respectarea normelor de securitate, etc.)
Ca si observatie: ANAF si AVR au pregatit o noua procedura pentru e-Transport. Ordinul cu Nr. 2545/6316/2022 pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport va fi abrogat.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<