search

Tranzactiile cu parti sociale. Inregistrari contabile



O societate A a cumparat 50% dintr-o companie B, in urmatoarele etape: s-a majorat capitalul social al societatii B prin participarea firmei A cu 40 lei (capital social 240 lei:
A - 4 parti sociale B - 20 parti sociale); A plateste o prima de emisiune catre B in valoare de 10.000 euro; A cumpara 8 parti sociale de la un asociat al firmei B pentru suma de 10.000 euro (inclusiv impozitul 16%). Vom vedea ce inregistrari contabile se fac la societatile A si B si cand se declara impozitul retinut, precum si daca persoana fizica are obligatie declarativa.


Daca prin achizitionarea partilor sociale se detine cel putin 20% din capitalul social al celeilalte societati comerciale, atunci inregistrarea in contabilitate se efectueaza cu ajutorul contului 263 "Interese de participare". Potrivit pct. 117 alin. (2) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, prin interese de participare se intelege drepturile in capitalul altor entitati, reprezentate sau nu prin titluri, care, prin crearea unei legaturi durabile cu aceste entitati, sunt destinate sa contribuie la activitatile entitatii. Detinerea unei parti din capitalul unei alte entitati se presupune ca reprezinta un interes de participare, atunci cand depaseste un procentaj de 20%.

Referitor la impozitare, in conformitate cu dispozitiile art. 66 alin. (3) si ale art. 67 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, in cazul transferului dreptului de proprietate asupra partilor sociale, castigul din instrainarea partilor sociale se determina ca diferenta pozitiva intre pretul de vanzare si valoarea nominala/pretul de cumparare. incepand cu a doua tranzactie, valoarea nominala va fi inlocuita cu pretul de cumparare, care include si cheltuielile privind comisioanele, taxele aferente tranzactiei si alte cheltuieli similare justificate cu documente.

Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului, impozitul fiind final. Transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului ori in registrul actionarilor, dupa caz, indiferent daca plata titlurilor respective se face sau nu esalonat.

Asadar, dobanditorul partilor sociale are obligatia de a calcula si retine impozitul in momentul incheierii tranzactiei. Acesta are obligatia sa declare si sa plateasca impozitul.


Inregistrari contabile efectuate de societatea A


Achizitia titlurilor la costul de achizitie:


263                                        =                       2692
"Interese de participare"      "Varsaminte de efectuat privind interesele de participare"


Retinerea impozitului:

2692                                                     =                           446
"Varsaminte de efectuat privind                            "Alte impozite, taxe si
interesele de participare"                                   varsaminte asimilate"



Achitarea diferentei prin banca:


2692                                              =                        5121
"Varsaminte de efectuat privind                        "Conturi la banci in lei"
interesele de participare"



inregistrari contabile efectuate de societatea B

Majorarea capitalului social prin emisiunea de titluri:


456                                        =                           1011
"Decontari cu actionarii/asociatii                          "Capital subscris nevarsat"
privind capitalul"


inregistrarea primelor de emisiune:


456                                                =                           1041
"Decontari cu actionarii/asociatii                          "Prime de emisiune"
privind capitalul"


Se incaseaza prin banca valoarea partilor sociale si a primelor de emisiune:


5121                                    =                                   456
"Conturi la banci in lei"            "Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul"

Trecerea capitalului subscris nevarsat la capitalul subscris varsat:



1011                                          =                           1012
"Capital subscris nevarsat"                         "Capital subscris varsat"

In ceea ce priveste cumpararea de catre societatea A a celor 8 parti sociale de la asociatul firmei B, aceasta tranzactie se efectueaza intre cesionar si cedent, drept urmare societatea inregistreaza in contabilitate doar o schimbare de analitic in ceea ce priveste titularul partilor sociale.

La nivelul societatii B nu se efectueaza nicio inregistrare contabila, cu exceptia modificarii analiticului contului 1012 "Capital social subscris si varsat" de la asociatul firmei B la societatea A. Operatia reprezinta o vanzare de parti sociale, fara sa afecteze patrimoniul societatii.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713560400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice