Guvernul României a lansat recent în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care se intenționează instituirea unei scheme de ajutor de stat, care are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiții. Beneficiarele sunt întreprinderile care realizează în România o investiție inițială cu o valoare care depășește echivalentul în lei a 100 milioane de euro, valoarea costurilor eligibile să fie peste echivalentul în lei a 50 milioane euro și creează cel puțin 500 de noi locuri de muncă, ca urmare a realizării investiției inițiale. Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 16 întreprinderi, numărul mediu anual fiind de 4.
Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani în perioada 2008-2012, cu posibilitatea prelungirii până în 2013. Bugetul total maxim al proiectului este echivalentul în lei a 575 milioane de euro, iar bugetul mediu anual este de 115 milioane de euro, în limita plafoanelor bugetare anuale stabilite pe perioada celor 5 ani. Sumele vor fi oferite în limita intensității maxim admise și constă în acordarea de la bugtul de stat, prin bugetul Ministerul Economiei și Finanțelor (MEF) - Acțiuni Generalem a unor sume nerambursabile ce pot fi cumulate cu ajutorul acordat din fonduri europene. MEF este singura autoritate responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat, cât și furnizor al sumelor alocate.
Ajutorul de stat se acordă numai întreprinderilor care realizează proiecte mari de investiții care pot fi considerate investiții inițiale în sensul Liniilor directoare privind ajutorul de stat regional 2007-2013, adoptate de Comisia Europeană și care la momentul solicitării prezintă un plan de investiții.
Pescuitul, transporturile, siderurgia sunt excluse din schema ajutorului de stat
Investițiile și locurile de muncă nou create pot fi realizate în toate sectoarele de activitate cu excepția pescuitului, industriei carboniere, siderurgiei, transportului, construcțiilor de nave maritime, fibrelor sintetice, producerii inițiale a produselor agricole deja stimulate prin alte fonduri europene.
Nu se acordă ajutoare pentru activitățile legate de export, mai precis cele legate de cantitatea exportată, de înființarea și funcționarea unei rețele de distribuție sau destinate acoperirii altor cheltuieli legate de activități de export, și nici pentru activități care favorizează utilizarea produselor naționale în detrimentul produselor de import.
O investiție inițială este definită de schemă ca fiind o investiție în active fixe, corporale și necorporale referitoare la: crearea unei unități noi, extinderea unei unități existente, diversificarea producției prin realizarea de produse noi, suplimentare sau schimbarea fundamentală a procesului de producție al unei unități existente. Poate fi considerată investiție inițială și o investiție în capital fix realizată sub forma achiziționări unei unități care a fost închisă sau ar fi închisă dacă nu ar fi fost cumpărată, cu excepția cazului în care unitatea în cauză aparține unei întreprinderi în dificultate financiară. Activele corporale sunt constituite din terenuri, construcții și echipamente. Transferul de tehnologie prin cumpărarea de drepturi referitoare la brevete, licențe, know-how sau cunoștințe tehnice nebrevetate reprezintă active necorporale. Actul stipulează că simpla achiziție de acțiuni nu constituie investiție inițială.
Proiectele primesc aprobarea finală de la CE
Întreprinderile care au sume restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat, se află în executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare nu pot obține ajutoare.
Ajutorul de stat se acordă dacă beneficiarul a prezentat o cerere în acest scop și MEF a confirmat ulterior sub rezerva unor verificări mai detaliate, proiectul îndeplinește în principiu condițiile de eligibilitate stabilite în schemă înaintea începerii lucrărilor. În cazul unui ajutor care face obiectul unei notificări individuale către Comisia Europeană (CE) și este supus autorizării acesteia, confirmarea eligibilității se face sub rezerva obținerii ulterioare a deciziei Comisiei. Sumele care depășesc echivalentul în lei a 30 milioane de euro ce urmează a fi acordate în regiunea București - Ilfov și, respectiv, 37,5 milioane de ezri în celelate regiuni se notifică individual Comisiei Europene.
Societățile comerciale care solicită ajutoare sunt obligate să demareze proiectul de investiții pentru care au solicitat finanțare în termenul prevăzut în planul de investiții care a stat la baza emiterii acordului de principiu pentru finanțare.
Dezvoltarea microîntreprinderilor, în vizorul POR
Scopul Programului Operațional Regional (POR) este realizarea obiectivului Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a Cadrului Strategic de Referință, respectiv diminuarea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și media dezvoltării statelor membre ale UE.
Finanțarea microîntreprinderilor are ca scop sprijinirea continuării procesului de restructurare și redresare economică a zonelor aflate în declin, îndeosebi a orașelor mici și mijlocii, întrucât acestea creează locuri de muncă și au flexibilitatea necesară să se adapteze cerințelor unei economii de piață dinamice. Rezultatele dorite prin POR se vor a fi: sprijinirea a 1.500 de microîntreprinderi și crearea a 3.000 de locuri de muncă până în 2015.
Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor va avea totodată un rol important în dezvoltarea economică regională și locală și crearea de noi locuri de muncă.
În Ghidul solicitantului pe domeniul de intervenție 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" se stipulează că microîntreprinderile au alocate pentru proiectele din perioada 2007-2013 prin POR suma de 200,09 miliarde euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
În cadrul primului apel de proiecte pentru acest domeniu de intervenție alocarea financiară disponibilă este de 39,43 milioane de euro. Termenul limită până la care se pot depune cererile de finanțare, în cadrul acestui apel este 8 mai anul curent, ora 12.00.
Investiția trebuie făcută la oraș
Repartizarea orientativă a acestei alocări financiare pe regiuni se prezintă astfel: regiunea Nord - Est - 6,44 mil. euro, Sud - Est - 5,22 mil, euro, Sud - 5,61 mil. euro, Sud Vest - 5,52 mil. euro, Vest - 4,08, Nord - Vest - 4,77, Centru - 4,30 și regiunea București Ilfov - 3,49 milioane de euro.
Beneficiarii acestui tip de finanțare pot fi microîntreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției/ serviciilor/construcțiilor, înființate ca societăți comerciale sau societăți cooperative. Sucursalele, agențiile, reprezentanțele sau alte unități fără personalitate juridică nu sunt eligibile.
Proiectele considerate eligibile trebuie să prezintă o serie de activități și o investiție de resurse pe o perioadă determinată menite să răspundă unei nevoi reale și să conducă la realizarea unui obiectiv precis. Activități eligibile în cadrul priectului pot fi achiziționarea de echipamente și tehnologii noi, moderne pentru activitatea de producție, servicii, construcții de microîntreprinderi, cumpărarea de sisteme IT, construirea/extinderea/modernizarea spațiilor de producție/prestare servicii/construcții ale microîntreprinderilor.
Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între echivalentul în lei a 20.000 și 500.000 euro, iar investiția se va realiza în mediul urban. Perioada de implementare a activităților proiectului (perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data finalizării ultimelor activități prevăzute în cadrul proiectului) nu trebuie să depășească data de 31.07.2015.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<