Disputele recente legate de majorarea pensiilor apar ca fiind doar de conjunctura. Ambele tabere au propriile argumente care, analizate atent, pot fi catalogate ca pertinente. Desigur ca pe termen scurt se pot identifica sursele de finantare pentru cresterea punctului de pensii, dar intrebarea care se pune este ce se va intampla in viitor. Aici este problema, deoarece viitorul sistemului de asigurari sociale nu suna prea bine. Acesta este afectat de un proces de imbatranire accelerata. Scenariile, bazate pe masuratori stiintifice, nu ar trebui sa lase indiferenta clasa politica. Potrivit datelor furnizate de Fondul ONU pentru Populatie, in conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul de acum, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Aceasta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Forta de munca imbatranitaDatele, desi incredibile la prima vedere, sunt verificabile din mai multe surse. Intr-un studiu recent, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, mentiona urmatoarele lucruri: "In perspectiva anului 2025, in conditiile mentinerii constante a nivelului actual al fertilitatii, mortalitatii si migratiei externe, populatia Romaniei s-ar diminua cu 2,1 milioane persoane.
Scaderea se va realiza in special pe seama populatiei urbane, diminuarea populatiei din municipii si orase fiind de peste 4,6 ori mai mare decat cea din comune si sate. In nicio varianta de proiectare populatia Romaniei nu va inregistra cresteri.
In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii si a sperantei de viata), in 2025, tara noastra ar avea cu 1,3 milioane locuitori mai putin, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii si cresterea nivelului mortalitatii), populatia s-ar diminua cu aproape 2,5 milioane locuitori. In varianta medie s-ar inregistra o scadere a populatiei de 2,2 milioane locuitori. Populatia adulta de 20-64 ani se va mentine, pana in 2010, in jur de 13,7 milioane. Dupa 2010, in populatia in varsta apta de munca vor incepe sa intre generatiile mai putin numeroase nascute dupa anul 1990.
De aceea, segmentul 20-29 ani se va diminua treptat, ajungand sa reprezinte in 2025 intre 10,5 si 11,0%. In toate variantele de proiectare, populatia de 20-64 ani va scadea in 2025, ajungandu-se la 6,5 milioane locuitori in urban si 5,8 milioane locuitori in rural. Grupele "batrane" din cadrul acestei populatii vor deveni tot mai numeroase, creand in timp dezechilibre pe piata muncii. Dupa anul 2015, acest segment de populatie va incepe sa se reduca, grupele "mai batrane" (45-64 ani), bine reprezentate numeric, intrand in cadrul populatiei varstnice.
In cautare de strategii...Potrivit scenariului, vom avea din ce in ce mai putini sustinatori ai sistemului de asigurari sociale din Romania, fiind pregnant necesara elaborarea de strategii. Unul dintre multele avertismente lansate apartine dr. Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie la Bucuresti. "Romania este nevoita sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari.
Este nevoie ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si... sa tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si chiar sa ii incurajeze sa duca o viata activa".
Toate aceste lucruri ingrijoreaza asiguratorii .
"Cele mai evidente influente se vor observa la nivelul ratei de dependenta, care va cunoaste o crestere uimitoare de la 21,1% in 2005 (aproximativ 1 pensionar la fiecare 5 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) la 51,1% (1 pensionar la fiecare 2 persoane cu varsta intre 15-64 de ani) in 2050.
Trebuie sa precizam faptul ca este general acceptat faptul ca sistemele publice de pensii (pay as you go) sunt vulnerabile la schimbarile demografice.
In ultimii 50 de ani asistam la o imbatranire a populatiei Romaniei, fapt reflectat de ponderea populatiei cu varsta de peste 65 de ani in totalul populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani. Acest fenomen se va manifesta si in viitor, inscriindu-se in tendinta globala de crestere a sperantei de viata.
Ceea ce, in cazul de fata, inseamna ca numarul contribuabililor la sistemul public de pensii va scadea, in timp ce numarul pensionarilor va creste.
Acestea sunt doar cateva din motivele care au stat la baza deciziei de reformare a sistemului de pensii din Romania. In viitorul apropiat, responsabilitatea in privinta standardului de viata al pensionarilor nu va ramane doar in grija statului, ci va fi si una individuala"- se mentioneaza intr-un studiu AVIVA.
Contribuabili putini si saraciO alta caracteristica a sistemului de asigurari sociale este cea a calitatii "slabe" a contribuabililor. Chiar daca statistic inca stam bine, deoarece populatia activa (ocupata si in somaj) in varsta de 20-64 ani este de 9.126,2 mii persoane, iar rata de activitate a populatiei in varsta de munca (proportia populatiei active de 20-64 ani in populatia totala in varsta de 20-64 ani) este de 68,5%, totusi nu este de neglijat sursa acestui stoc de forta de munca.
Sa nu uitam ca Romania are in prezent cel mai mic grad de urbanizare din Uniunea Europeana. Aproape jumatate din populatie locuieste in mediul rural, preponderent in sectorul agricol. De aici, probleme.
Desi avem foarte multi agricultori, aproximativ 30 de procente din total forta de munca, prea putini contribuie la sistemul de asigurari sociale.
Aceasta deoarece 67 la suta dintre agricultori sunt inregistrati la lucratori pe cont propriu neretribuiti. Toata aceasta masa de oameni - in 10, 20 de ani - va ingrosa numarul asistatilor social, provocand tensiuni intr-un sistem si asa extrem de vulnerabil.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<