Trecere de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul specific unor activitati. Studiu de caz - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Trecere de la impozitul pe veniturile microintreprinderilor la impozitul specific unor activitati. Studiu de caz

Analizam in continuare cazul unei societati platitoare de impozit pe venit microintreprindere, cod CAEN 5610, care a realizat in luna septembrie 2021 venituri peste plafonul de 1.000.000 euro.
 
Ce pasi trebuie sa urmeze in continuare societatea si ce spune legea, ne explica mai jos specialistul nostru. 

Iata raspunsul specialistului! 


Impozitului specific unor activitati este reglementat de prevederile Legii nr. 170/2016, cu modificarile ulterioare si ale normelor metodologice aprobate prin Ordinul comun al MFP si Ministerului Turismului, nr. 264/464/2017.
 
La art. 1 din Lege se prevede ca sunt obligate la plata impozitului specific toate persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au avut inscrise in actele constitutive ca activitate principala sau secundara, una din activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de lege, au desfasurat efectiv activitatea respectiva si nu se afla in lichidare, potrivit legii.
 
Asa cum rezulta din informatiile prezentate in intrebare, datorita faptului ca dispozitiile alin. (2) al art. 48 din Codul fiscal mentioneaza ca prevederile titlului III (microintreprindere) prevaleaza fata de cele ale Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, societatea a avut statut fiscal de microintreprindere pana in luna septembrie 2021 cand a depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
 
Aplicand prevederile art. 52 din Codul fiscal aceasta devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trim. III, respectiv de la 1 iulie 2021.
 
Pentru determinarea impozitului pe profit se iau in calcul veniturile si cheltuielile inregistrate de la data de 1 iulie 2021, iar primul termen de plata al impozitului este 25 octombrie.
 
In acest context societatea trebuie sa comunice organului fiscal teritorial schimbarea vectorului fiscal prin transmiterea formularului online 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise initial in vectorul fiscal, completat conform Opanaf nr. 4136/2020. Se bifeaza ceea ce s-a schimbat, respectiv rd. 2.1 privind luarea in evidenta ca platitor de impozit pe profit si rd. 3.2 privind scoaterea din evidenta ca platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
 
In normele metodologice emise in aplicarea Legii nr. 170/2016, aprobate prin Ordinul nr. 264/464/2017 se mentioneaza ca indeplinirea conditiilor pentru declararea impozitului specific se verifica la inceputul fiecarui an fiscal, pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent.
 
Comunicarea catre organul fiscal teritorial se efectueaza pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator .
 
Rezulta ca in anul 2021 societatea aplica prevederile titilului II referitoare la calculul, declararea si plata impozitului pe profit, iar in luna martie 2022 se va declara si platitoare de impozit specific activitatilor de restaurant, daca pana la sfarsitul anului obtine venituri care pot fi clasificate in codul CAEN 5610.
 
Pentru veniturile obtinute, impozitul specific anual aferent activitatii de restaurant se calculeaza conform anexei nr. 1 la lege, si va constitui baza pentru platile semestriale ale anului 2022.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor.Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Conta - www.conta.ro
Data: 2021-10-12
Vizualizari: 1297


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-11-29
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a subliniat ca termenul limita, 30 noiembrie 2021, pentru conectarea caselor de marcat la sistemul informatic al institutiei NU va fi prelungit.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-23
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca joi, 25 noiembrie 2021, este termenul de depunere a opt declaratii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-11-22

In contextul pandemic, cele mai multe modificari aduse programului normal de munca, dar si contractelor incheiate de firme continua pana in prezent. Angajatorii si-au dat seama de beneficiile pe care le aduce telemunca, iar o mare parte dintre acestia nu isi vor mai chema angajatii la birou. Acest nou trend a luat prin surprindere companiile de pretutindeni, iar angajatorii trebuie acum sa ofere toate conditiile pentru ca munca sa se desfasoare normal, dar sub alte conditii. Cadrul legislativ a fost adaptat in asa fel incat schimbarile sa poata fi implementate cu succes de catre antreprenorii care opteaza pentru aceasta varianta. Iata cateva sfaturi si informatii despre telemunca:

Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
NG Audit SRL,Cabinet de audit financiar Nichitovici Gabriela
http://www.ngaudit.conta.ro

Creaza-ti site-ul tau acum
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services