search

Trecerea la Contribuabili Mijlocii de la 1 ianuarie 2024: obligatia depunerii D406

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Incepand cu 01.01.2024, o societate a intrat in categoria contribuabililor mijlocii conform O.P.A.N.A.F. nr. 1945 din 28.11.2023 si va fi administrata din punct de vedere fiscal de Serviciul Administare venituri contribuabili mijlocii din cadrul administratiei judetene a finantelor publice. In continuare vom afla daca, pe langa depunerea SAF-T, mai exista si alte obligatii fiscale declarative.

Raspuns:

Baza legala: Ordinul ANAF nr. 1783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal
Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:
c) pentru contribuabilii incadrati in categoria contribuabili mijlocii la data de 31 decembrie 2021, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2023, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mijlocii;
 
1.2. Prin exceptie de la prevederile pct. 1.1 lit. c), se stabilesc urmatoarele termene:
    b) pentru contribuabilii incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria contribuabililor mici, care si-au mentinut aceasta incadrare pe parcursul anului 2022, iar incepand cu data de 1 ianuarie 2023 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de referinta pentru contribuabilii mijlocii.

Este foarte probabil insa, sa mai apara un ordin,urmare a noii selectii a contribuabililor efectuate de ANAF, intrucat, dupa cum se observa prevederile de mai sus nu sunt actualizate.

Conform prevederilor actuale mentionate mai sus, opinia mea este ca societatea va avea obligatia transmiterii D406 incepand cu 01.01.2024.

Societatea beneficiaza de o perioada de gratie de:
- 6 (sase) luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere lunara a fisierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare, pentru contribuabilii care au obligatia de transmitere trimestriala a fisierului SAF-T.
Perioada de gratie se calculeaza pornind de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta se acorda, cand obligatia de transmitere devine efectiva pentru respectivul contribuabil.

Prin urmare, daca societatea are obligatia transmiterii lunare a D406 (Decont TVA lunar) va beneficia de o perioada de gratie de 6 luni pentru prima raportare, respectiv cinci (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (doua) luni pentru a cincea raportare. Aceasta insemana ca daca societatea va depune toate declaratiile D406 aferente perioadei 01.01.2024-30.06.2024, pana la data de 31.07.2024, nu va fi sanctionata contraventional.

 Nu exista obligatii declarative urmare a incadrarii in categoria contribuabililor mijlocii, arondarea urmand sa se faca automat de ANAF.

 Pe langa obligatia depunerii D406 nu exista alte obligatii speciale de indeplinit (in afara celor obisnuite).
 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice