TVA la incasare: este obligatoriu sa depunem notificarea pana la 25 octombrie? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

TVA la incasare: este obligatoriu sa depunem notificarea pana la 25 octombrie?

Intrebare: Daca notificarea de trecere la sistemul de TVA la incasare nu se depune la organele fiscale pana pe 25 octombrie 2012, respectivele firme sunt inregistrate din oficiu la 01 ianuarie 2013?
 
Se aplica penalitati sau amenzi daca nu se depune notificarea?
 
Raspuns:
 
Asa cum ati precizat si dvs., chiar daca nu  depune notificarea pana la 25 octombrie 2012, persoana impozabila respectiva urmeaza a fi inscrisa din oficiu in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013.
 
Obligatia depunerii notificarii pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv rezulta din prevederile art. II din OG 15 din 23 august 2012 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal “In scopul aplicarii prevederilor alin. (1), persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 ianuarie 2013 are obligatia sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 25 octombrie 2012 inclusiv, o notificare din care sa rezulte ca cifra de afaceri realizata in perioada 1 octombrie 2011 - 30 septembrie 2012”.
 
Indiferent de faptul ca depune sau nu depune notificarea, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA este obligata sa aplice sistemul TVA la incasare. Desi prin legislatia adoptata pana in prezent nu se precizeaza acest aspect, consider ca inscrierea din oficiu in Registru ar trebui notificata contribuabilului de catre organul fiscal competent.
 
Necunoasterea obligatiei de aplicare a sistemului de plata TVA la incasare ar afecta  persoana obligata sa aplice acest sistem in situatia in care nu ar  achita  facturile furnizorilor sai. Astfel, in cadrul unei  inspectii fiscale partiale privind TVA, organul de control ar anula dreptul de deducere a TVA aferenta facturilor neachitate, ceea ce ar conduce la stabilirea diferentelor suplimentare de plata care ar genera calculul accesoriilor (majorari si penalitati de intarziere).
 
De asemenea, in situatia in care nu cunoaste aceasta obligatie, persoana impozabila ar omite sa inscrie pe fiecare factura emisa “sistemul TVA la incasare”, obligatie reglementata prin art. 155 alin. 19 lit. p)“in cazul in care exigibilitatea TVA intervine la data incasarii contravalorii integrale sau partiale a livrarii de bunuri ori a prestarii de servicii, mentiunea «TVA la incasare»;”
           
Nedepunerea notificarii impuse prin art. poate fi considerata contraventie in conformitate cu prevederile art. 219 alin. (1) lit. i) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala conform caruia constituie contraventie “neindeplinirea obligatiilor privind transmiterea la organul fiscal competent sau, dupa caz, la terte persoane a formularelor si documentelor prevazute de legea fiscala, altele decat declaratiile fiscale si declaratiile de inregistrare fiscala sau de mentiuni”.  
 
Pentru o astfel de contraventie, amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 5.000 lei conform art. 219 alin. (2) lit. d) din Codul fiscal.



Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2012-10-03
Vizualizari: 10909


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services