search

TVA la incasare: Reguli generale de iesire din sistem

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024

Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA care depaseste plafonul de 2.250.000 lei  in cursul unui an calendaristic este obligata sa depuna o notificare la organul fiscal competent. Notificarea se depune pe formularul cod 097 prin bifarea casetei de la sectiunea I "Felul notificarii" pct. 2 "Notificare de iesire din sistem", pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul.

In acest caz, sistemul TVA la incasare se aplica pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Pentru nerespectarea obligatiei de retragere din sistem conform prevederilor alin. (12) ale art. 156^3 din Codul fiscal la depasirea cifrei de afaceri de 2.250.000 lei, persoana impozabila suporta urmatoarele consecinte fiscale in situatia in care nu a achitat facturile furnizorilor/prestatorilor sau nu a incasat facturile emise pe numele cumparatorilor/beneficiarilor:

-    in ceea ce priveste livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in perioada cuprinsa intre data la care avea obligatia de a nu mai aplica sistemul si data radierii din oficiu de catre organul fiscal competent din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare: se aplica regulile generale privind exigibilitatea taxei, fara a beneficia de amanarea platii TVA la incasarea facturilor emise.

-    in ceea ce priveste achizitiile efectuate: dreptul de deducere a sumei TVA deductibile inscrise in facturile furnizorilor/prestatorilor nu se amana pana in momentul in care sunt achitate facturile furnizorilor/prestorilor.




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice