Ultima frontiera fiscala - gradul de suportabilitate - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ultima frontiera fiscala - gradul de suportabilitate

"Taxele si impozitele locale vor creste cu 50% sau pana la limita puterii financiare a locuitorilor". Citind titlul stirii de pe Mediafax, am crezut in primul moment ca este o gluma. Cum adica "pana la limita puterii financiare a locuitorilor"?! Si aceasta propozitie era spusa de ministrul Finantelor, Ialomitianu, prospat laureat al unei reviste bancare de prestigiu cu titlul de cel mai bun ministru de finante european?

Am citit cu atentie corpul stirii, cu explicatiile ministrului nostru. "Au fost doua variante trimise de asociatia primarilor, respectiv eliminarea cotei de 20% si sa poata majora in functie de puterea financiara a locuitorilor, iar a doua sa majoram de la 20% la 50%. Pana acum, nu s-a luat nicio decizie. Ministerul Finantelor va merge maine (miercuri-n.r.) in guvern cu ordonanta de urgenta, mai sunt si altele de aprobat", a spus Ialomitianu, intr-o conferinta de presa.

Despre ce cota este vorba, vine cu lamuri textul stirii de agentie. In forma actuala, Codul Fiscal stabileste ca nivelul impozitelor si taxelor locale poate fi majorat anual cu pana la 20% de consiliile locale, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, cu exceptia taxelor pe mijloacele de transport.

In primavara acestui an, Mediafax anunta intentia Guvernului de a permite primarilor sa majoreze taxele si impozitele in functie de necesitatile locale si de "gradul de suportabilitate" al populatiei, prin introducerea unui sistem in care suma impozabila a cladirilor si terenurilor din intravilan sa fie raportata la valoarea de piata, mai mare, a acestora.

In acest moment, initiativele fara precedent ale actualului guvern par sa pregateasca doua fundaturi. In primul rand, guvernul va lua aceasta decizie fara sa avem un instrument credibil cu care sa putem masura "gradul de suportabilitate" fiscala a populatiei. Astazi va fi luata aceasta decizie cu privire la cresterea taxelor si impozitelor locale, decizie fundamentata pe un fantomatic indicator numit "grad de suportabilitate", despre care nu stim nimic. Dar oare stie cineva?

In al doilea rand, recesiunea bate la usa Europei; criza se pregateste sa deseneze traseul celui de-al doilea picior descendent al literei "W" de care ne temeam atat. Principalul partener al Romaniei la capitolul exporturi este Uniunea Europeana. In doi ani de criza, intre 2008 si 2010, 30% dintre exportatorii romani au disparut de pe piata. La acest sfarsit de an, cel de-al doilea exportator roman, Nokia, a inchis portile fabricii de la Jucu. Automobile Dacia, cel mai mare exportator roman, pare sa-si fi pierdut suflul vital, succesul vanzarilor sale diminuandu-se constant in ultimul timp. Iar 2012 se anunta si mai pagubos.

Asadar, pe fundalul scaderii productiei economice, guvernul se pregateste sa majoreze taxele si impozitele pentru populatiei si companii. Este dreptul lui sa incerce acest experiment, desi exista o intreaga cazuistica care-l poate contrazice. Este inutil si contraproductiv. Iar, in acest context, ideea testarii limitei financiare a locuitorilor pare o gluma deloc amuzanta.

Ceea ce incearca sa faca acum guvernul, sub conducerea "celui mai bun ministru de Finante european", mi se pare a fi o serie de acrobatii minore, deloc spectaculoase, insa cu un accentuat potential de risc. Un risc care se traduce in special prin evaziune fiscala, fie doar si prin neplata, fara rea intentie, a taxelor si impozitelor locale datorate de populatie. Si cand spun asta, ma gandesc daca poate cineva sa spuna care este "limita puterii financiare a locuitorilor"?


DAC6 – Ce, unde si cum raportam la ANAF

Sunteti pregatit sa evitati catastrofa?
Ghid practic in 10 pasi pentru raportare DAC 6 perfect legala


Aflati aici mai multe detalii privind DAC6>>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Sorin Marghitas - www.conta.ro
Data: 2011-12-28
Vizualizari: 4344


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-02-25
Ministerul Finantelor si ANAF vin in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc atat din Romania, cat si din strainatate, si care au obligatia sa declare veniturile si sa plateasca impozite la bugetul general consolidat prin publicarea Ghidului fiscal al contribuabililor care realizeaza venituri din premii si jocuri de noroc. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-02-24
Tematica studiului de caz prezentat in continuare este obligatia listarii facturilor.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-18
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman aminteste contribuabililor ca 25 februarie 2021 este termenul limita de depunerea a douasprezece formulare fiscale. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services