Utopie de vacanta. Trocul ne-ar scoate la lumina adevarului - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Utopie de vacanta. Trocul ne-ar scoate la lumina adevarului

La mijlocul acestei saptamani, chestiuni urgente m-au obligat sa plec din oras. La iesirea din Turda, "sticlarii" de pe marginea drumului, mai multi ca niciodata. La periferia orasului ardelean, in calea celor care tranziteaza orasul, ii poti intalni pe negustorii de sticlarie. Daca ai nevoie sa-ti completezi serviciul de pahare, puteai cobori si negocia: pahare de cristal, de vin sau de sampanie, joase sau inalte, cu modele sofisticate sau cu un desen minimal. Omul cu paharele iti propune un pret, tu oferi cat te lasa inima si, pe urma, pretul se face ca la piata - prin jocul cererii si ofertei.

Asta mi-a amintit de faptul ca, spre sfarsitul ultimului deceniu al secolului trecut, ne amuzam de o poveste care venea de la ucrainieni. Presa spunea ca, in acel moment, plata salariatilor se facea in podusele pe care acesteia le realizau la locul de munca. Adica, munceai la fabrica de caramizi, in ziua de salariu, conducerea fabricii te trimitea la depozit si iti dadea 400 de caramizi cu titlu de avans sau lichidare, dupa caz.

Citeam stirea si ne amuzam: inseamna ca angajatul nostru mergea la vecinul care lucra la fabrica de paine si schimba o caramida pentru doua franzele si un corn. Apoi trecea pe la varul de la abator si platea o alta caramida pentru o jumatate de kilogram de fleica proaspata... Pana acasa, aprovizionarea era facuta, iar familia stia ca a fost "zi de salariu".

Manualele de istorie spun ca astfel se realizau, la inceputul societatii umane, schimburile de produse si servicii - prin troc. Trocul este o modalitate de schimb in care actorii tranzactiei stabilesc un echivalent valoric pentru produsele lor, pe care le schimba intre ei, direct, fara medierea unei valori intermediare. Mai tarziu a aparut si valoarea intermediara, banul, care putea fi schimbata pe orice produs sau serviciu, fara a oferi un bun similar la schimb. Manualele ne spun ca aparitia banului, astazi cu o istorie multimilenara, a accelerat dezvoltarea comertului si progresul societatii umane. Odata cu aparitia banilor, produsele si serviciile si-au castigat statutul de marfa si, mai mult chiar, daca suntem de acord cu Karl Marx, insasi munca umana s-a transformat in marfa.

Si progresul acesta a continuat, tot mai spornic, pana anii trecuti. Si, ca o culme a monetizarii activitatii umane, au aparut derivativele, pachete speciale de valori monetare tranzactionate la bursa, despre care nimeni nu mai stia cu siguranta ce contin in structura lor intima. In aceste pachete cu structura eterogena se amestecau, in diverse proportii, credite ipotecare, valute si alte valori financiare, foarte apreciate de investitori si cu o curba a valorii de tranzactionare in continua crestere. Alaturi de creditele cu risc crescut din piata imobiliara americana, genul acesta de produse financiare a detonat pietele internationale financiare, provocand criza economica si financiara mondiala.

Am facut acest scurt istoric al valorilor, produselor si tranzactiilor financiare tocmai pentru a pune in lumina ceea ce cred eu ca impiedica revenirea pietelor din criza, si anume neincrederea tot mai profunda si mai de durata in valoarea monetara. O neincredere tot mai greu de vindecat, dupa cum o demonstreaza perioada lunga de criza prin care trecem si al carei final este tot mai greu de previzionat. "Banul este ochiul dracului" spune un proverb romanesc si putem citi aceasta metafora produsa de gandirea populara prin prisma provocarilor fundamentale ale crizei. Si anume, cat anume este valoare din ceea ce platim cu bani si in ce mod reuseste banul sa recompenseze munca umana. Cine cat castiga si cu ce pret?

De aceea, provocarea trocului este urmatoarea: daca ati lucra la fabrica de caramida, ce anume ati fi dispusi sa platiti cu caramizile pentru care ati muncit o luna intreaga? Oare cum ar arata ziua de lucru a bancherilor si cum s-ar mai desfasura tranzactiile bursiere? Oare incotro ar mai privi ochiul dracului?


Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU

ALERTA maxima pentru PFA! Atentie la noutatile legislative!

Aflati aici mai multe detalii >>
 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Ruxandra Hurezean - www.conta.ro
Data: 2011-06-24
Vizualizari: 2674


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-05-07
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza persoanele impozabile
inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu
modificarile si completarile ulterioare ca in Monitorul oficial nr. 464 din 04.05.2021 a fost publicat
Ordinul nr. 632/2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) „Decont de taxa
pe valoarea adaugata“.
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-07
In Monitorul Oficial nr. 74 din 6 mai 2021 a fost publicata OUG 36/2021 care prevede ca actele de munca pot fi semnate si electronic.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-05
ANAF a aprobat Procedura de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al ANAF, denumit in continuare sistem informatic. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services