search

Vanzarile cu pret redus. Inregistrari contabile pentru vanzarea de soldare

Radiere intreprindere familiala: care sunt pasii de urmat?


Vanzarea de soldare (la schimbarea colectiei vara/iarna de exemplu) se practica de catre majoritatea firmelor ce activeaza in domeniul vanzarii de imbracaminte. Vanzarile cu pret redus cu aceasta ocazie sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 99 din 29 august 2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata. Aceasta a fost republicata in Monitorul Oficial nr. 603 din 31 august 2007 si modificata ulterior de Legea nr. 211/2008 si de O.U.G. nr. 43/2010.

Vanzarea de soldare este orice vanzare insotita sau precedata de publicitate si anuntata sub denumirea soldare/soldari/solduri si care, printr-o reducere de preturi, are ca efect vanzarea accelerata a stocului de marfuri sezoniere dintr-o structura de vanzare cu amanuntul.

Vanzarile de soldare se pot efectua numai in cursul a doua perioade pe an (15 ianuarie- 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna-iarna si 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primavara-vara), cu o durata maxima de cate 45 de zile fiecare, cu conditia ca produsele propuse pentru soldare sa fie achitate furnizorului de catre comerciant cu cel putin 30 de zile inaintea datei de debut a perioadei de vanzari de soldare si oferite spre vanzare in mod obisnuit inaintea acestei date.

Stocul de produse propus pentru soldare trebuie sa fie constituit cu cel putin 15 zile inainte de data de debut a vanzarii de soldare si nu va fi reinnoit dupa constituire sau in cursul vanzarilor de soldare.

Ca si in cazul vanzarilor de lichidare, comerciantii au obligatia sa notifice la primaria in a carei raza teritoriala isi desfasoara activitatea perioada in care efectueaza vanzarile de soldare cu cel putin 15 zile inainte de inceperea operatiunilor.

Orice anunt sau alta forma de publicitate privind soldarea trebuie sa specifice obligatoriu data de debut a vanzarii de soldare si durata acesteia, precum si sortimentul de marfuri supus soldarii in cazul in care operatiunea de soldare nu se refera la totalitatea produselor din structura de vanzare.

Vanzarile de soldare trebuie sa aiba loc in structurile de vanzare in care produsele respective erau vandute in mod obisnuit si trebuie sa existe si sa poata fi puse oricand la dispozitie toate documentele legale care justifica originea si data de fabricatie a produselor care fac obiectul acestor vanzari.

Inregistrarile contabile sunt aceleasi ca si la o vanzare obisnuita:


411 /         5311 /              5121                        =                      %
"Clienti" "Casa in lei" "Conturi la banci"
                                                                                               707
                                                         "Venituri din vanzarea marfurilor"
                                                                                              4427
                                                                              "TVA colectata"
                  607                                         =                            371
"Cheltuieli privind marfurile"                                               "Marfuri"


Conform art. 80 din O.U.G. nr. 99/2000, "in cazul vanzarilor de soldare, atunci cand acestea se efectueaza in pierdere, conform prevederilor art. 17, costul de achizitie este deductibil din punct de vedere fiscal."




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice