O persoana fizica a realizat in 2024 un venit net din activitati independente in suma de 70.000 lei, si a incasat dividende in suma de 17.000 lei. Veti afla in cele ce urmeaza care este baza legala pentru aceasta speta si care sunt obligatiile fiscale.
Conform prevederilor din Codul fiscal
ART. 155
Categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate
(1) Contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), datoreaza, dupa caz, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din Romania si din afara Romaniei, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania, realizate din urmatoarele categorii de venituri: (...)
b) venituri din activitati independente, definite conform art. 67;
(...)
g) venituri din investitii, definite conform art. 91;
h) venituri din alte surse, definite conform art. 114.
ART. 170
Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)
(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), din una sau mai multe surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, la o baza anuala de calcul egala cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuala de venit, respectiv norma anuala de venit ajustata, dupa caz, stabilite potrivit art. 68, 68 1 si 69, dupa caz, care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egala cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale prevazute la art. 118.
(2) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (5), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
(3) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), dupa cum urmeaza: (...)
d) venitul si/sau castigul/castigul net din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele platite, diminuate cu impozitul retinut, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele platite, diminuate cu impozitul retinut, distribuite incepand cu anul 2018; (...)
(4) La incadrarea in plafonul prevazut la alin. (3) nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
(5) Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
ART. 174
Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b)
(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68 1, prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevazute la art. 170 alin. (1).
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decat cele prevazute la art. 68 1, stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 sau la art. 122, la termenele si in conditiile prevazute la titlul IV - Impozitul pe venit, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in situatia in care baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate cumulata din una sau mai multe surse de venit din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzatoare veniturilor nete anuale estimate/norma de venit, este egala cu cea corespunzatoare veniturilor nete anuale realizate/norma de venit si este cuprinsa intre nivelul de 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120 inclusiv, si cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122.
ART. 174 1
Stabilirea, declararea si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h)
(1) Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabilii prevazuti la art. 170 alin. (2) prin aplicarea cotei de contributie prevazute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (5). (...)
(3) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia prevazuta la art. 120 pana la data de 25 mai inclusiv a anului pentru care se datoreaza contributia.
(4) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cele prevazute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h), cu exceptia celor pentru care platitorii de venituri prevazuti la alin. (2) stabilesc si declara contributia, depun declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, pana la termenul de 25 mai inclusiv al anului urmator celui pentru care se stabileste contributia datorata, daca realizeaza venituri peste plafoanele prevazute la art. 170 alin. (3), dupa caz. (...)
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in situatia in care venitul realizat se incadreaza in acelasi plafon cu venitul estimat, contribuabilii nu au obligatia depunerii declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazuta la art. 122, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate. (...)
Ca urmare, in cazul unei persoane fizice care in 2024 a realizat urmatoarele venituri:
Venit net din activitati independente: 70.000 lei
Dividende incasate: 17.000 lei
Trebuie analizate separat obligatiile privind contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru fiecare categorie de venit.
Conform art. 170 alin. (1) Cod fiscal, CASS se aplica veniturilor din activitati independente la baza anuala de calcul egala cu venitul net realizat.
Baza de calcul = Venitul net anual = 70.000 lei
Acesta nu depaseste plafonul maxim de 60 salarii minime brute (198.000 lei).
Se aplica cota de 10% asupra venitului net realizat, deci CASS datorat = 10% x 70.000 lei = 7.000 lei.
Declaratia si termen de plata:
Se declara prin Declaratia Unica (formular 212) pana la 25 mai 2025.
Plata se poate face integral pana la 25 mai 2025.
CASS pentru veniturile din dividende
Conform art. 170 alin. (2) si (3) Cod fiscal, CASS se aplica doar daca venitul din dividende depaseste pragul de 6 salarii minime brute (19.800 lei pentru 2024).
In acest caz, dividendele incasate sunt de 17.000 lei, adica sub plafonul de 19.800 lei.
Nu exista obligatia de a plati CASS pentru aceste dividende.
Nu trebuie declarat nimic in Declaratia Unica pentru CASS aferent dividendelor, deoarece acestea sunt sub plafon.
Concluzie
In concluzie, persoana fizica datoreaza CASS doar pentru venitul din activitati independente, in valoare de 7.000 lei, si nu pentru dividende, deoarece sunt sub plafon.
Declaratia Unica (D212) trebuie depusa pana la 25 mai 2025, iar plata se poate face pana la aceeasi data.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com