search

Venituri din dobanzi bancare: se declara in Formularul 205?

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024
 
Un SRL platitor de impozit pe venit micro are depozite bancare la 3 luni fara prelungire. Vom afla de la specialistul nostru daca veniturile din dobanzile aferente depozitelor se declara in Declaratia 205 la capitolul III si daca la aceasta dobanda se calculeaza impozit pe venit 1%.

Venituri din dobanzi bancare: raspunsul specialistului

Avand in vedere faptul ca dobanzile obtinute din depozitele la termen constituite din contul de disponibil apartin microintreprinderii, societatea nu trebuie sa raporteze valoarea acestora prin declaratia informativa cod 205 reglementata prin O.P.A.N.A.F. nr.  179  din 8 februarie 2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti".
 
Conform  prevederilor O.P.A.N.A.F. nr.  179/2022, sectiunea I pct. 1, declaratia se completeaza si se transmite de catre "platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), pentru urmatoarele tipuri de venituri:
    a) venituri din dividende;
    b) venituri din dobanzi;
    c) venituri din lichidarea unei persoane juridice;
 
In calitate de microintreprindere, societatea pe care o reprezentati nu are calitatea de platitor de venituri din dobanzi pentru care se efectueaza retinerea la sursa a impozitului pe venit, motiv pentru care aceasta declaratie nu trebuie completata si transmisa pentru dobanzile incasate prin contul bancar. 

Este posibil ca veniturile din dobanzi inregistrate de microintreprindere sa fie sursa a dividendelor cuvenite asociatilor, caz in care microintreprinderea sa fie obligata sa completeze si sa transmita declaratia cod 205 doar pentru veniturile din dividende  pentru care micraintreprinderea este obligata sa  efectuez retinerea la sursa a impozitului  pe venit din dividende.
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca veniturile obtinute din dobanda cuvenita pentru depozitle bancare constituite in contul de disponibil pentru un anumit termen, reprezinta baza de calcul a impozitului pe venituri microintreprindere 1%  conform prevederilor art. 53 "Baza impozabila" alin. (1) prin care se reglementeaza ca  baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa.Veniturile din dobanzile bancare nu intra in categoria veniturilor care se scad din baza impozabila conform prevederilor art. 53 alin. (1) din Codul fiscal.

Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com

 


Noutati contabile 1722114000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile