search

Venituri obtinute de zilieri din activitati cu caracter ocazional. Cum se impoziteaza?

Venituri din drepturi de proprietate intelectuala: care este monografia contabila?

In primul rand, se precizeaza ca potrivit legislatiei in vigoare, zilierul e definit ca acea persoana fizica, cetatean roman sau strain, care are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii.

Beneficiar poate fi: persoana juridica, persoana fizica autorizata si intreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional.

Durata activitatii ocazionale crae poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

Impozitul datorat pentru venitul realizat de zilieri.

Venitul realizat de zilieri sub forma remuneratiei zilnice reprezinta venit asimilat salariului pentru care se datoreaza impozit pe salarii, dar nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.


Declararea si plata impozitului datorat pentru venitul realizat de zilieri

Impozitul datorat de zilieri pentru venitul realizat se calculeaza si se retine de persoana juridica (beneficiar al lucrarilor), prin aplicarea cotei de 16% asupra remuneratiei brute zilnice si se declara in declaratia 112 - Anexa 1, la sectiunea A "Creante fiscale" - 01.(602) Impozit pe veniturile din salarii, cumulandu-se, dupa caz, cu celelalte impozite pe salarii, dar fara a completa pentru zilieri celelalte anexe din declaratie.

Declararea si virarea la bugetul de stat a impozitului calculat si retinut se efectueaza de catre beneficiarul de lucrari pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri.

EXCEPTIE:

Contribuabilii care indeplinesc conditiile, prevazute la art. 58 alin. (2) din Codul fiscal, pentru declararea si plata trimestriala a impozitului pe salarii si a contributiilor sociale, declara trimestrial in declaratia 112 si platesc trimestrial impozitul pe veniturile din salarii inclusiv pentru zilieri, pana la data de 25 a lunii urmatoare incheierii trimestrului, prin completarea si depunerea unei declaratii 112 pentru fiecare luna din trimestru.


ATENTIE!


Numarul zilierilor
nu se ia in calculul numarului mediu de salariati (exclusiv 3) in functie de care se stabileste termenul de declarare si de plata lunar sau trimestrial. La calculul acestui numar se au in vedere numai salariatii cu contract de munca, declarati in declaratia 112.

Informatiile referitoare la calculul impozitului pe veniturile din salarii pe anul 2013, inclusiv pentru zilieri se cuprind la sectiunea V din declaratia 205, cu termen de depunere 28 februarie 2014.

Beneficiarul lucrarilor are obligatia sa se inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, zilnic (exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor), in ordine cronologica, toti zilierii, iar un extras al acestui registru, continand inregistrarile din luna precedenta, va fi inaintat lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, Inspectoratului Teritorial de Munca.

Registrul de evidenta a zilierilor se distribuie, contra cost, de Inspectoratul Teritorial de Munca sau poate fi intocmit electronic.

Baza legala: Legea nr. 52/2011, Legea nr. 277/2013, OMFP nr. 1930/2011, Legea 18/2014, Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare


Sursa: Finante Publice Brasov




Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice