Vesti bune pentru romani! Finantele prelungesc amanarea ratelor, a dobanzilor si a comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni - articole conta.ro
Contabilitate ïżœ Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Vesti bune pentru romani! Finantele prelungesc amanarea ratelor, a dobanzilor si a comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni

Ministerul Finantelor vine in sprijinul persoanelor afectate de pandemia COVID-19 prin prelungirea amanarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor pentru o perioada de maximum 9 luni. 
 
Potrivit documentului, perioada maxima pentru suspendare este de 9 luni, atat pentru creditele pentru care s-a obtinut deja suspendarea obligatiilor de plata, cat si pentru cele pentru care nu s-a aplicat aceasta facilitate. Perioada maxima de 9 luni include si perioada pentru care au fost suspendate creditele in baza OUG 37/2020, a unui moratoriu non-legislativ sau in ambele cazuri. Masura are scopul de a sustine conformarea la plata, pentru contribuabilii aflati in dificultate generata de lipsa de lichiditati financiare, ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19.
 
Solicitarile pentru suspendarea platii obligatiilor pot fi transmise institutiilor bancare si non-bancare pana la data de 15 martie 2021, cererea este analizata si se va emite o decizie pana cel tarziu la 31 martie 2021.
 
Pot beneficia de aceste facilitati, debitorii care au incheiat un contract pentru obtinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate si pentru care creditorul nu a declarat scadenta anticipata, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv si nu inregistreaza restante la data solicitarii, mai informeaza Ministerul Finantelor.
 
De asemenea, debitorii trebuie sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor/a incasarilor cu minim 25% din ultimele 3 luni anterioare solicitarii suspendarii obligatiilor de plata prin raportare la perioada similara anilor 2019/2020, dupa caz.
 
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice pentru care cererea de suspendare a obligatiilor de plata a fost formulata pana pe 15 iunie 2020 potrivit legii, cu termen de incheiere a perioadei de amanare anterior intrarii in vigoare a prezentei act normativ, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maximum 9 luni, se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendaa potrivit OUG nr.37/2020 cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata. La creanta astfel rezultata dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face essalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii celei de-a doua perioade de amanare.
 
 
Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitari de amanare la plata pana la finalul lunii septembrie 2020, in contextul epidemiei COVID-19, se ridica la 42,9 miliarde de lei si au fost acordate unui numar de aproximativ 558.000 de debitori, cuantumul acestor credite reprezentand 14,7% din totalul creditelor acordate de catre sectorul bancar. Din totalul de 42,9 miliarde de lei reprezentand creditele amanate prin moratoriul legislativ si cele non-legislative, 32,4 miliarde de lei reprezinta sumele amanate prin moratoriul legislativ (OUG 37/2020) si 10,5 miliarde de lei prin moratoriile non-legislative.
 
Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Prin exceptie, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contractul de credit. La aceasta creanta dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat, in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare. Statul roman garanteaza in procent de 100% dobanda aferenta perioadei de suspendare pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice.
 Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Victor Achim - www.conta.ro
Data: 2021-01-04
Vizualizari: 564


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-01-26
Agentia Nationala de Administrare Fiscala pune la dispozitia contribuabililor aplicatia pentru completarea in format electronic a formularului 094.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-21
Modificarea si completarea formularului 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” si a formularului 710 ”Declaratie rectificativa" au fost aprobate prin OPANAF nr. 51/2021. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-01-19
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Teleorman reaminteste ca orice categorie de contribuabili poate accesa esalonarea la plata simplificata, pe o perioada de cel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale si accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.  Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MODIFICARILE din Contabilitate in 2021 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services