search

Wikileaks: In Romania, domeniul energetic este manipulat si predispus la coruptie

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Batalia pe resurse este un fenomen planetar. Insa, in Romania, dezinteresul si coruptia institutionala au lasat domeniul energetic pe mana unor "baieti destepti", care au facut permanent presiuni pentru a beneficia de facilitati si de profituri uriase. Asadar, dupa cum reiese din cablogramele publicate de Wikileaks, specific noua este puterea oligarhica ce se exercita asupra acestui domeniu. Romania este controlata de un grup de oligarhi, cu interese proprii si in tranzactia cu energie, in stabilirea pretului la gaze si in relatiile cu piata externa. Dan Voiculescu si firma sa Grivco au incercat asa ceva, prin Cosmin Seres (fost ministru PC), conform acelorasi surse.
Iata de ce liberalizarea pietei gazului, ceruta insistent de organismele europene, trebuie facuta dupa o foarte atenta analiza a domeniului si numai dupa ce statul isi ia toate precautiile pentru ca resursele interne sa nu ajunga doar o sursa de profit pentru companiile din sistem. Pentru ca tentatia e mare, iar traditia arata ca suntem coruptibili la multe capitole.
Iata ce spune un document confidential al ambasadei SUA aparut in Wikileaks: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."
Ce ar trebui facut? In primul rand ar trebui realizata o analiza-ancheta pe domeniu, eventual o comisie parlamentara sau guvernamentala. Inainte de a lasa piata libera, Institutiile statului trebuie sa vada daca exista canale prin care resursele energetice circula prin sistem in mod fraudulos. Apoi ar trebui sa treaca la schimbarea legislatiei in domeniu, legislatie depasita, in acest moment, de realitati. Si, nu in ultimul rand, ar trebui sa refaca strategia energetica, pentru ca cea traditionala ar trebui incet-incet inlocuita de resursele altenative.
Wikileaks nu a facut altceva decit sa ne confirme ce am vazut in presa noastra si ce banuiam deja: ca avem o clasa politica impotenta, care se linguseste pe langa statele mari in mod umilitor si o Romanie dominata de interese de grup de tip feudal. Iar intre ele se afla cetateanul, care trebuie sa invete sa se apere.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice