search

Zoom fiscal: Conventiile civile in 2016


Conventiile civile pot fi incheiate de persoane fizice autorizate (PFA) si numai in mod exceptional de persoane fizice neautorizate, pentru activitati care nu au caracter de continuitate.

In cazul conventiilor civile incheiate cu persoane fizice autorizate platitorul de venit nu are nicio obligatie fiscala privind retinerile la sursa.

Persoana fizica autorizata isi indeplineste obligatiile fiscale, declarative si de plata, conform prevederilor cap. II "Venituri din activitati independente" din titlul IV al Codului fiscal.

Daca sunt incheiate de persoane fizice neautorizate veniturile din conventii civile se incadreaza din punct de vedere fiscal in venituri din alte surse, conform art. 114 alin. (2) lit. g) din Codul fiscal. Potrivit acestuia sunt venituri din alte surse, veniturile din activitati, altele decat cele de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, precum si activitati agricole, silvicultura si piscicultura, pentru care sunt aplicabile prevederile cap. II - Venituri din activitati independente si cap. VII - Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

In cadrul acestor venituri sunt cuprinse veniturile realizate de contribuabilii care nu sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie si care desfasoara activitati de productie, comert, prestari de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, fara a avea caracter de continuitate si pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II "Venituri din activitati independente" si cap. VII "Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura" din titlul IV al Codului fiscal.

Continuarea aici.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice