nopris, la Dec 6 2010, 12:04 PM, a spus:
Cu riscul de a posta si eu un raspuns "naucitor" vreu sa vin si eu cu unele argumente (legale, pe cat posibil, logice in rest) in sprijinul afirmatiilor facute de "lexiroxi":
1) Termenul de "reconsiderare" cred ca e atributul organelor fiscale sau a ITM in a REconsidera ceea ce nu a fost considerat corect de catre cei indreptatiti. Daca firma vrea sa-i acorde cuiva drepturi salariale atunci sa-l faca salariat cu CIM. Chiar daca firma a considerat veniturile persoanei ca salariale si i-a platit toate contributiile, tot poate fi sanctionat de ITM pe motiv ca nu i s-a facut CIM. Mai bine sa faca firma CIM decat sa vina ITM sau Fiscul cu o reconsiderare, care atrage si o amenda si o munca retroactiva destul de neplacuta pentru contabil.
2) Codul muncii este o lege speciala, care reglementeaza relatiile de munca. Codul civil este o lege generala. Conform principiilor juridice o lege speciala este mai tare si prioritara unei legi generale. Adica Codul civil se ocupa de orice probleme civile intre doua parti, cu exceptia problemelor reglementate de legi speciale, adica si cu exceptia relatiilor de munca. Ceea ce face o femeie de servici este in mod clar o munca. Cum e reglementata mai nou dependenta este un fel de definitie-clarificare a unei relatii de munca, deci pentru care (conform CM) trebuie incheiat un CIM. Codul muncii nu face o deosebire intre pensionari si nepensionari in ce priveste aceasta obligatie de incheiere a CIM. Exista doar o toleranta in ce priveste conventiile civile pentru pensionari, pe care unii mai stricti in aplicarea legii ar putea sa nu o admita. Sa nu-mi spuneti mie ca e cu acordul angajatului de a nu i se plati contributia pentru pensie sau pentru sanatate. El nu are de ales. Cum sa nu doreasca sa aibe o pensie (sau sa i se mareasca ulterior pensia) sau sa nu aibe si o asigurare de sanatate. Eu chiar as considera ca e infractiune penala aceea de a angaja un nepensionar (femeie de serviciu, sau administrator, mecanic, gunoier,cenzor etc.) pe ani de zile, fara contributia pentru pensie si pentru sanatate, privandu-l pe om de pensie, de asistenta medicala gratuita profitand de ignoranta acestuia in cunoasterea legii sau fortandu-l sa accepte conventie civila (in loc de a nu primi nimic). Faptul ca acesta e pensionar inseamna ca nu mai e asa grav pentru el sa aibe conventie civila, nu ca ar fi si legal. Bugetul asigurarilor sociale de stat (si asa insuficient) pierde si el, in defavoarea noastra a tuturor.
Aș fi vrut să rețin doar câteva idei ... cu care nu sunt de acord, dar poate e mai bine așa, să discutăm ad integrum.
1.Termenul de
reconsiderare a oricărei relații contractuale în
a) relații de muncă, deci muncă dependentă, reglementată prin Codul munci și CIM, este una
b) relații pur comerciale , în speță de prestări servicii, reglementate de Codul civil și de codul comercial este ...altceva.
În cazul a) a muncii dependente, în mod obligatoriu avem de a face cu un angajator, care ...este tobă de carte ...juridică... și își cunoaște și drepturile și obligațiile sale, dar mai ales ale mele, angajatul, salartiatul , său.
Cu normă intreagă sau normă parțială!
Iar dacă ... în treaba aceasta de angajare de un angajator a unui salariat ... legiuitorul ...a mai vârât și niște funcționari publici angajați la o autoritate de stat, cum este ITM, cu siguranță angajatul, salariatul nu poate ...ieși pe locul 2.
În pierdere.
Legile în domeniu ...au fost și rămas ...aceeași ... pentru salariați!
Deci ...toți care au pierdut ... trebuie să-și ceară dreptate în instanță și repararea tuturor prejudiciilor suferite.
(În paranteză fie spus, ITM de mult trebuia să lămurească aceste chestiuni cu angajatorii! Ca NOPRIS să nu aibă de ce să ceară închisoare pentru unii!)
În cazul b) a relațiilor comerciale ridicate la rang de "lege a părților" deci prestabilite prin contracte comerciale între două părți , juridic egale, prin care unul furnizorul, comerciantul, producătorul, prestatorul, intermediarul, se angajează să ofere, să producă, să fabrice, să livreze, să presteze, să vândă ori să facă ...orice... pentru care deține autorizațiile necesare pentru a le produce, fabrice, presta, livra, comerciasliza, vinde, ...și altul, beneficiarul , clientul său, fie el chiar consumatorul final, care ... comandă și cumpără , achiziționează ...tot ce are nevoie și-și poate permite financiar ... adică poate plăti contravaloarea lor și ...tot ce are voie ... să consume ...legal!.
În acest ultim caz părțile contractuale fie persoane juridice fie persoane fizice, convin asupra unor relații comerciale, nicidecum de muncă ori de subordonare. Este adevărat că în aceste cazuri comanda este urmată de regulă de execuție, dar ... liber consimțită, de părțile în cauză!
Și pentru noi mai este un aspect important.:
În cazul a) obligațiile fiscale , inclusiv acareturile salariilor, contribuțiile plătite de angajator sau de angajat, sunt stabilite și răspunderea pentru stabilire este asumată de angajator, nicidecum de asngajat, salariat.
Acesta din urmă ia la cunoștință că a negociat un anumit salar brut și niște drepturi pe de asupra, din care primește de fapt, netul. Îi sunt reținute impozitul, și contribuțiile datorate ca salariat la pensii, sănătate șișomaj. El, salariatul, știe că nu este AUTOR, nici PRESTATOR, nici LIBER PROFESIONIST, nici și nimic altceva decât angajat!
În cazul b) este evident, obligațiile fiscale sunt stabilite și asumate de fiecare parte contractuală, în calitatea sa de contribuabil. Fiecare plătește/încasează contravaloarea livrărilor ori prestațiilor sau a mărfurilor vândute, plătind/încasând TVA stabilit legal, fie ca și colectată, fie ca și deductibilă, dacă este chiar și de dedus, sau nu. Respectiv din veniturile încasate vor plăti toate impozitele pe venituri ori pe profit sau pe dividende ori/și taxele ori/și contribuțiile pe care le datorează la bugetul consolidat al statului.. Iar achizitorii , clinții finali, plătind integral achizițiile lor, vor stabili dacă acestea sunt sau nu deductibile din veniturile lor , deci ... vor proceda conform legii!
În rest... unii au deschis abecedarul .... și vor să ne scrie romane .... fără să priceapă o iotă ... sau cu ce se mănâncă ...spre exemplu ... drepturile de autor!
Dar cum, femeia de serviciu este cumva vreun AUTOR ?!
Nu.
Dar poate fi salariat.
Poate fi și salariat și pensionar.
Deci știe că fiind încă salariat, drepturile sale la pensie se pot recalcula periodic.
Dar mai poate fi și PFA , cu autorizație de lucru, cu drept să se angajeze să presteze serviciile pentru care este autorizat.
Și-n calitatea aceasta de PFA poate încheia contracte cu clienții săi.
Pentru prestațiile sale.
Ca parte contractuală cu drepturi egale celeilalte părți și care își asumă responsabilitatea pentru obligațiile sale gale de a plăti tosate dările datorate statului .-
Fie și-n calitate de propriul său angajator, respectiv salariat.
Dacă vrea să-și asume ambele calități.
Adică ... numai unii pot fi ...rentieri ... asoțiați, adiministratori, ... autori ... respectiv când vor chiar și salariați, și alții ...doar SALARIAȚI ?!
Fiți serioși!
Aceasta postare a fost editata de Mares Stefan: 07 December 2010 - 03:37 PM