Postat 13 October 2010 - 01:01 AM
Postat 13 October 2010 - 08:08 AM
Plafon TVA= 118359,50 lei
Postat 13 October 2010 - 09:19 AM
Adevarul este ca tu ai o mare problema: "firma este deschisa din mai dar realizeaza venituri din aprile".
Cum ai reusit? Vrem si noi!
Postat 13 October 2010 - 09:33 AM
Brigante, la Oct 13 2010, 10:19 AM, a spus:
Adevarul este ca tu ai o mare problema: "firma este deschisa din mai dar realizeaza venituri din aprile".
Cum ai reusit? Vrem si noi!
Scuze, azi dorm.Deschisa din aprile .
Postat 13 October 2010 - 10:24 AM
mihaela_cva, la Oct 12 2010, 08:25 PM, a spus:
Art. 152
(4) O persoană impozabilă nou-înființată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, conform alin. (2), sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
(5) În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporțional cu perioada rămasă de la înființare și până la sfârșitul anului, fracțiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă. Norme metodologice
Spuneti-mi , va rog, pentru a nu opta pentru regimul de scutire trebuie un anumit obiect d e ativitate?cest regim special de scutirte implica anumite documetne? Care aeste traseul care trebuie urmat?
Multumesc mult!!!
Postat 18 October 2010 - 03:32 PM
Postat 19 October 2010 - 08:53 AM
La fel se face si pt trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial. La 31.12
In decursul anului 010 se depune pt TVA daca esti neplatitor de TVA si depasesti CA de 35.000 euro la cursul BNR din data aderarii.
Postat 03 January 2011 - 09:07 PM
mihaela_cva, la Oct 12 2010, 08:25 PM, a spus:
Art. 152
(4) O persoană impozabilă nou-înființată poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, dacă la momentul începerii activității economice declară o cifră de afaceri anuală estimată, conform alin. (2), sub plafonul de scutire și nu optează pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
(5) În sensul alin. (4), pentru persoana impozabilă care începe o activitate economică în decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire prevăzut la alin. (1) se determină proporțional cu perioada rămasă de la înființare și până la sfârșitul anului, fracțiunea de lună considerându-se o lună calendaristică întreagă. Norme metodologice
Buna seara,
Am urmatoarea situatie: am o intrep. indiv. care a depasit plafonul in luna dec 2010. In art. 152 este precizat: "Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit.". in situatia de fata data atingerii sau depasirii plafonului este prima luna din anul fiscal urmator. Intrebarea mea este daca in aceasta situatie respectiva II mai trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA ?
multumesc mult.
Postat 25 January 2011 - 02:23 PM
stefanidis, la Oct 19 2010, 08:53 AM, a spus:
Postat 20 July 2011 - 02:21 PM
Postat 01 August 2011 - 01:35 PM
ykyb, la 20 July 2011 - 02:21 PM, a spus:
Postat 01 August 2011 - 02:21 PM
Postat 01 August 2011 - 07:21 PM
nopris, la 01 August 2011 - 02:21 PM, a spus:
La articolul 152, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alineatele (71) și (72), cu următorul cuprins:
Dacă, ulterior scoaterii din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153, potrivit alin. (7),
persoana impozabilă realizează în cursul unui an calendaristic o cifră de afaceri, determinată conform alin. (2), mai mare sau
egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin. (1), are obligația să respecte prevederile prezentului articol și, după înregistrarea în
scopuri de taxă conform art. 153, are dreptul să efectueze........................
Postat 01 August 2011 - 09:35 PM
La prima vedere, daca ne luam dupa cuvantul "ulterior", s-ar parea ca evidenta cifrei de afaceri se va face ulterior datei de 1 februrie 2011. Dar eu cred ca "ulterior" nu se refera la data cand incepe perioada de calcul ci la data de cand se iau din nou in considerare cifra de afaceri din acel an. Eu as reciti acel text astfel:
Daca ulterior scoaterii din evidenta de platitor TVA se realizeaza din nou plafonul de cifra de afaceri cumulat de la inceputul anului, vei redeveni iar platitor de TVA. Adica daca in ianuarie 2011 ai depasit plafonul, de la 1 februarie te inregistrezi din nou ca platitor de TVA.
Este o parere si nu o certitudine; nu ma supar daca e combatuta. Chiar si eu as vrea sa fiu mai sigur asupra acestei precizari legale.
Postat 01 August 2011 - 10:04 PM
nopris, la 01 August 2011 - 09:35 PM, a spus:
Codul fiscal
Art. 152
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1), ori, dupa caz, la alin. (5), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa conform art. 153.
ART. 153
Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA
(1) Persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa, dupa cum urmeaza:
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
Norme Codul fiscal
66. (1) In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153 alin. (1), (2), (4) sau (5) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu:
c) prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea in cazurile prevazute la art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal;
Practic, in urma depasirii plafonului legal de scutire (35.000 de euro, la cursul BNR de la data aderarii la UE=3,3817 lei) la sfarsitul lunii iunie, trebuia depusa pana la data de 10 iulie declaratia de inregistrare fiscala/de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Incepand cu 1 august devine platitor de TVA in Romania si va evidentia in facturile emise valoarea TVA-ul.
Postat 01 August 2011 - 11:56 PM
Depinde cum definesti anul calendaristic: orice succesiune de 12 luni sau doar o succesiune de 12 luni care incepe cu 1 inuarie. Eu inteleg anul calendaristic ca fiind anul din calendar, cel ce incepe cu 1 ianuarie.
Postat 02 August 2011 - 03:30 PM
Practic, pentru o societate comerciala care a solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA in ianuare 2011, a devenit neplatitoare de TVA din 1 februarie, aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici de la aceasta data, deci CA pentru depasirea plafonului se recalculeaza in cursul anului calendaristic de la 1 februarie 2011(in ianuarie operatiunile erau taxabile, societatea fiind platitoare de TVA, din februarie operatiunile ar fi taxabile daca nu ar aplica regimul special de scutire).
Postat 03 August 2011 - 12:56 PM
Dacă, ulterior scoaterii din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, potrivit alin.(7), persoana impozabilă realizează în cursul unui an calendaristic o cifră de afaceri, determinată conform alin.(2),{{(2) Cifra de afaceri care servește drept referință pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa în situația prevăzută la alin. (7) și (71), a livrărilor de bunuri și a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, mai mare sau egală cu plafonul de scutire prevăzut la alin.(1), are obligația să respecte prevederile prezentului articol..........
Pe baza informațiilor din jurnalele pentru vânzări aferente operațiunilor efectuate în cursul unui an calendaristic, persoanele impozabile stabilesc dacă cifra de afaceri determinată conform alin.(2) este inferioară plafonului de scutire
anul calendaristic oricum l-ai invirti incepe la 01.01 nu la 01.02
Aceasta postare a fost editata de cosmin0304: 03 August 2011 - 12:58 PM
Postat 03 August 2011 - 08:21 PM
Art.152
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia prevazut la alin. (7) si (7.1), a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile, sau dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi efectuate de o intreprinderea mica............
(7) ...... Pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in cursul unui an calendaristic, persoanele impozabile stabilesc daca cifra de afaceri determinata conform alin.(2) este inferioara plafonului de scutire...........
Reformulez: practic, pentru o societate comerciala care a solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA in ianuare 2011, a devenit neplatitoare de TVA din 1 februarie si aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici de la aceasta data, CA pentru depasirea plafonului se calculeaza in cursul anului calendaristic, pe baza jurnalelor de vanzari, de la 1 ianuarie 2011 (in ianuarie operatiunile erau taxabile(val.totala fara TVA) societatea fiind platitoare de TVA, din februarie operatiunile ar fi taxabile daca nu ar aplica regimul special de scutire(val.totala)).
Similar Topics
1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi