Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
SALARIUL MINIM PE 2006 = 370 LEI ?? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

SALARIUL MINIM PE 2006 = 370 LEI ??

403 replies to this topic

#61 nicole33

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1373 Postari:

Postat 25 May 2006 - 10:41 PM

luke a spus:

Se aplica pentru toate firmele. Cele peste 20 salariati sunt obligate sa aiba propriul CCM care sa nu fie mai restrictiv decat cel pe ramura/economie. La cele sub 20 pers se aplica contractul la nivel de ramura sau economie. Deci si ele trebuie sa-l respecte.
nu cred ca ai dreptate cu firmele ce au sub 20 sal.
O asemenea modificare trebuia publicata in MO partea I si nu a V a daca era aplicabila tuturor firmelor.

#62 ad

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 245 Postari:

Postat 26 May 2006 - 08:51 AM

Am intrebat la ITM C-ta si ne-au spus ca este valabil numai pentru peste 20 angajati , dar nici ei nu au fost anuntati exact .

#63 Eva_

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 26 May 2006 - 11:54 AM

luke are dreptate. Azi dimineata am fost la ITM M-Ciuc si mi s-a spus ca se aplica pt. toti angajatorii, indiferent daca au salariati sub 20 sau peste 20. Inca mi s-a spus ca ei cer ca modificarile sa se depuna incepand din 01 mai(obligatoriu) nu din 1 aprilie. Daca puneti 370 RON si nu mai mult atunci accepta o singura decizie pt.toti angajatii, daca puneti salarii mai mari de 370 RON atunci se considera negociere si trebuie depuse act aditional separat pt. fiecare persoana.
Eva

#64 mony23

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1239 Postari:
Postat 26 May 2006 - 01:16 PM

la Bucuresti ati primit acelasi raspuns?
Am invatat ca succesul se masoara nu atat prin pozitia pe care cineva a castigat-o in viata cat prin obstacolele pe care el le-a depasit incercand sa invinga.

#65 nicole33

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1373 Postari:

Postat 26 May 2006 - 02:41 PM

Daca ma intrebai marti 23.05 ti-as fi raspuns sigur nu. Am depus state cu 330 si a fost OK. Intre timp am dat si peste inspectori care mi-au cerut imperios sa modific statele pe aprilie cu noile salarii minime. Am incercat sa le explic ca nu e cazul in situatia mea, dar nu am avut cu cine sa ma inteleg. Inca mai astept si ma mai gandesc daca le voi modifica sau nu.

#66 carolina3

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 349 Postari:
  • Interests:contabilitate

Postat 26 May 2006 - 02:56 PM

Am intrebat azi la telefon un inspector de la ITM. Raspunsul:
"Faceti adresa scrisa la M.Muncii. Orice raspuns verbal primiti nu este opozabil in cazul unui control. Noi, la ITM, facem cum ne spun sefii. Acum sal. minim este 330, primim contracte cu acest salariu. Peste 2 ore suntem anuntati ca este 370 - ne conformam.
Nu noi primim amenzile in cazul unui control ulterior, ci dvs."

#67 Septimiu

Peter Pan

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4882 Postari:
  • Interests:Nici unu - am o lene de ma doare !!!

Postat 26 May 2006 - 03:33 PM

pe site-ul ministerului muncii sicrie ca salariul minim brut garantat in plata este 330... deci... lejer

#68 nicole33

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1373 Postari:

Postat 26 May 2006 - 04:03 PM

salariul minim brut garantat in plata este si ramane deocamdata 330 pt. <20 salariati. (informatie primita de la insp.sef adj dela itm)

#69 Taz

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 27 Postari:

Postat 27 May 2006 - 07:49 AM

[quote="nicole33"]salariul minim brut garantat in plata este si ramane deocamdata 330 pt. <20 salariati.

Asta suna a discriminare.

#70 Simina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 27 May 2006 - 08:44 AM

La ITM Bihor se preiau contracte de munca din mai cu salariul minim 330.
Nu zice nimeni de vreo modificare.

#71 nicole33

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1373 Postari:

Postat 27 May 2006 - 09:04 AM

[quote="Taz"][quote=nicole33]salariul minim brut garantat in plata este si ramane deocamdata 330 pt. <20 salariati.

Asta suna a discriminare.[/quote]
poti considera ca este discriminare daca vrei, dar intre micii si marii contribuabili ce este?
dar intre salariile angajatilor unei microintreprinderi si cele ale angajatilor unei banci sau companii multinationale ce este?

#72 florika

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 297 Postari:

Postat 28 May 2006 - 08:06 AM

Salariul minim brut pe tara ptr.2006 este 330 ron.
Ptr.soc. care au >20 salariati, deci au CCM, acestea trebuie sa respecte salarium minim brut negociat la nivel de ramura ( in cercetare este 350 etc.).
Asa ca nu va mai luati dupa cei de la ITM, desi eu cred ca si ei sunt implicati direct in respectarea legilor si informarea celor ce platesc 0,75% si 1 declaratia fiscala de comision, ptr.o stampila si o calcare in picioare pe coridoarele bine incalzite de nervii nostri.
Daca era vorba de schimbarea salariului minim brut pe tara, aceasta hotarare se publicata in MO partea I-a si nicidecum in Mo partea a V-a.
O zi buna!

#73 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 28 May 2006 - 09:33 AM

Codului Muncii, art. 159

Citeaza

(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata,
corespunzator programului normal de munca,
se stabileste prin hotarare a Guvernului, ...
Sub acest aspect singurul salariu valabil azi este 330.

#74 Ana Maria Cutar

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 28 May 2006 - 05:16 PM

Salariul de 370 ron se aplica numai angajatorilor care au peste 21 salariati adica cei care trebuie sa aibe conctract colectiv. Si cred ca asta spune totul.
ANA

#75 medal

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:
  • Interests:lupta prin jungla fiscalitatii

Postat 29 May 2006 - 09:51 AM

am contract colectiv de munca pentru 2005-2006 care expira la 18.09.2006.; am sunat la cei unde am inregistrat contractul si mi-au spus ca in momentul cand imi va expira contractul sa vin cu actul aditional

#76 resurse

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 29 May 2006 - 10:10 AM

nu neaparat 370 / toti -- trebuie urmarit ccm pe ramura activitate, suma difera !!! in bucuresti ..habar nu au de modificarile astea din ccm ...

#77 Ana Maria Cutar

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 56 Postari:

Postat 29 May 2006 - 02:52 PM

Ma refeream la CCM la nivel national, normal, pentru ca este cel uzitat...sa-i spunem asa. Normal ca in functie de ramura de activitate pot exista alte salrii minime dar nu mai mici decat cele de la nivel national....
ANA

#78 IULIANA1207

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 755 Postari:

Postat 29 May 2006 - 03:18 PM

Luke si Eva au dreptate. As mai completa pentru lamurirea acelor dispute cu >sau<20 salariati cu urmatorul articol din Codul Muncii(care este legea muncii in Romania!):
"Art. 241
(1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:
d) pentru toti salariatii incadrati la toti angajatorii din tara , in cazul CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA LA NIVEL NATIONAL."

Dupa cum vedeti nu spune nimic de 20, 40 sau 500 de salariati!
Este adevarat ca se cam bate cap in cap cu prevederea ca sal. min. se stabileste prin HG dar tot ei spun ca trebuie sa respecti conditiile minimale din CCM national! Va mai spun ca am avut deja un prim control ITM pe sezonul acesta si acesta a fost primul lucru verificat(sal 370 RON)
Eu am facut majorarea cu 01.04.05 si au spus ca e OK, nici nu au mai controlat altceva! Cei de la Inspectie sunt informati dar problema e ca toti intrebati la ghisee la Camera de Munca diverse lucruri iar individele de acolo nu sunt niciodata informate pentru ca nu considera ca este treaba lor.
iuliana

#79 naiman_a

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 182 Postari:
  • Interests:afaceri

Postat 29 May 2006 - 05:22 PM

Guvernul României
HOTĂRÂRE Nr. 1.766
din 22 decembrie 2005

pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată

Publicată în: Monitorul Oficial Nr. 1.182 din 28 decembrie 2005

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată, și al art. 159 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările și completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1 - Începând cu data de 1 ianuarie 2006, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește la 330 lei (RON) lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore în medie pe lună în anul 2006, reprezentând 1,95 lei (RON)/oră.
Art. 2 - (1) Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut la art. 1.
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), salariul de bază sau, după caz, coeficienții de ierarhizare în baza cărora se stabilesc salariile de bază pentru funcțiile în care este încadrat personalul respectiv se majorează în mod corespunzător.
Art. 3 - Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit art. 1, nu modifică cuantumul drepturilor salariale existente la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, stabilite prin contractele colective de muncă, contractele individuale de muncă sau prin alte acte normative, în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
Art. 4 - (1) Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut de art. 1 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei (RON) la 2.000 lei (RON).
(2) Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute la alin. (1) se fac de către personalul Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, al Inspecției Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă județene și al municipiului București, împuternicit, după caz, prin ordin al ministrului muncii, solidarității sociale și familiei.
(3) Prevederile alin. (1) și (2) se completează cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5 - (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2006.
(2) La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 2.346/2004 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2005, se abrogă.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:
Ministrul muncii, solidarității sociale și familiei,
Gheorghe Barbu

p. Ministrul finanțelor publice,
Cătălin Doica,
secretar de stat

Doua lucruri se platesc pe lumea asta : Prostia si domnia
naiman_a@yahoo.com

#80 lorenzo

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 786 Postari:

Postat 29 May 2006 - 08:05 PM

carolina3 a spus:

Salariul de 330 lei a fost stabilit prin "HOTARÂRE nr. 1766 din 22 decembrie 2005 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat în plata". Aceasta hotarare nu a fost abrogata sau modificata.

Cel din CCM se numeste "Salariul de baza minim brut negociat".

Cred ca sunt notiuni diferite.

E foarte clar ca sunt doua notiuni diferite.

Nici un angajator nu poate angaja o persoana cu un salariu < 330 lei lunar (pt.prg.normal) pt.ca acesta este garantat in plata de stat. Asta e valabil pt.orice angajator din Romania, sal.minim garantat fiind adoptat prin HG.

In unitatile in care exista contracte colective de munca, in plus fata de limitarea de mai sus, angajatorii nu pot angaja persoane cu un salariu mai mic decat cel prevazut in respectivul contract colectiv (CCM la nivel de unitate).
Salariul minim prevazut in CCM este un salariu negociat si poate fi mai mare decat cel garantat de stat.
Salariul minim negociat intr-un CCM la nivel de unitate se aplica pe perioada de valabilitate a CCM respectiv, pt.ca asa a fost negociat. Acest salariu minim negociat (aici exista interpretari) poate/nu poate fi mai mic decat cel prevazut in CCM la nivel de ramura sau de cel la nivel national.
Daca sal.minim negociat se schimba (prin CCM la nivel national, in cazul de fata), atunci el intra in vigoare pentru CCM la nivel de unitate negociate dupa data intrarii in vigoare a noului CCM national (2 mai 2006).
Asta deriva din caracterul "negociat" al salariului minim. Altfel, niciun angajator nu va putea sa-si faca previziunile de cheltuieli.
Nu se poate schimba un salariu minim deja negociat pt.un an (de ex.de la 01.08.2005 pana la 31.07.2006) decat in urma unei noi negocieri. Care, daca are loc dupa 02.05.2006, nu va putea stabili un sal.minim < 370 lei.
Asta-i toata filosofia.
Iar ITM-urile ar trebui sa verifice sal.minim din CCM la nivel de unitate fata de sal.minim la nivel superior in functie de data intrarii in vigoare a CCM la nivel de unitate. In definitiv inregistrarea si avizarea la ITM a unui CCM la nivel de unitate presupune ca ITM-ul cu pricina il considera legal. Iar asta inseamna inclusiv termenul lui de valabilitate.
Deci faptul ca eu am un CCM la nivel de unitate cu 330 RON sal.minim pana la 31.07.2006 este perfect legal si opozabil ITM-ului cu pricina.

Interpretarile (amintite mai sus) constau in faptul ca cei ce zic ca sal.minim din CCM la nivel de unitate poate fi < sal.minim din CCM la nivel superior se prevaleaza de faptul ca orice contract este legea partilor, astfel incat, daca la nivelul unitatii respective nu exista sindicate, atunci CCM la nivel superior (negociate si semnate de sindicate) nu se aplica. Cei ce sustin contrariul, adica faptul ca sal.minim din CCM la nivel de unitate nu poate fi < sal.minim din CCM la nivel superior, se prevaleaza de articolul din Codul Muncii care zice ca clauzele CCM la nivel de ramura/national se aplica tuturor angajatorilor.

Cine are dreptate, nu stiu. Eu am clienti si de o parte si de alta a baricadei.
Poate ne spune un jurist.

Similar Topics Collapse

59 useri citesc topicul

0 membri, 59 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL