Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AMORTIZARE mijloace fixe - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 7

Salt la continut

AMORTIZARE mijloace fixe

292 replies to this topic

#121 ela d

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 240 Postari:

Postat 25 July 2008 - 09:58 AM

Vezi postareaa.d.n., la Jul 25 2008, 09:48 AM, a spus:

Nu ai voie sa "sari" nicio operatiune. Nu ai voie sa denaturezi/influentezi rezultatul financiar in niciun fel. Nici in plus, cum zici ca face ea, nici in minus.
In plus, se mareste profitul, si vor fi dividende de ridicat in suma mai mare ( e doar un exemplu). Iar in minus, se diminueaza profitul, si impozitul pe profit de constituit si virat la stat va fi mai mic, ceea ce nu place fiscului...

Asa cum am spus si in postarea anterioara, nu inregistreaza amortizarea pentru ca astfel cheltuielile devin prea mari si firma nu mai iese cu profit....
Imi poate raspunde cineva, va rog, la intrebarea anterioara cu amortizarea deductibila?

#122 a.d.n.

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 537 Postari:

Postat 25 July 2008 - 12:42 PM

Vezi postareaela d, la Jul 24 2008, 09:05 PM, a spus:

Daca societatea alege sa utilizeze o durata normala de functionare _cea din nomenclator , si nu una stabilita de ea ,amortizarea ramane deductibila in totalitate?

Codul Fiscal
Art.21 (3) Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
i) amortizarea, în limita prevăzută la art. 24;
Art. 24. - (1) Cheltuielile aferente achiziționării, producerii, construirii, asamblării, instalării sau îmbunătățirii mijloacelor fixe amortizabile se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării potrivit prevederilor prezentului articol.
.......................
(6) Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determină conform următoarelor reguli:
a) în cazul construcțiilor, se aplică metoda de amortizare liniară;
b) în cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al mașinilor, uneltelor și instalațiilor, precum și pentru computere și echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară, degresivă sau accelerată;
c) în cazul oricărui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniară sau degresivă.
(7) În cazul metodei de amortizare liniară, amortizarea se stabilește prin aplicarea cotei de amortizare liniară la valoarea de intrare a mijlocului fix amortizabil.
Cota de amortizare liniară se calculează raportând numărul 100 la durata normală de utilizare a mijlocului fix.
(8) În cazul metodei de amortizare degresivă, amortizarea se calculează prin multiplicarea cotelor de amortizare liniară cu unul dintre coeficienții următori:
a) 1,5, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 2 și 5 ani;
b) 2,0, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este între 5 și 10 ani;
c) 2,5, dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani.
(9) În cazul metodei de amortizare accelerată, amortizarea se calculează după cum urmează:
a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depăși 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix;
b) pentru următorii ani de utilizare, amortizarea se calculează prin raportarea valorii rămase de amortizare a mijlocului fix la durata normală de utilizare rămasă a acestuia.
(10) Cheltuielile aferente achiziționării de brevete, drepturi de autor, licențe, mărci de comerț sau fabrică și alte valori similare, precum și cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezintă imobilizări necorporale se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, după caz. Cheltuielile aferente achiziționării sau producerii programelor informatice se recuperează prin intermediul deducerilor de amortizare liniară pe o perioadă de 3 ani. Pentru brevetele de invenție se poate utiliza și metoda de amortizare degresivă sau accelerată.
.................................................
(17) În cazul unei imobilizări corporale cu o valoare de intrare mai mică decât limita stabilită prin hotărâre a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizării sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.
(18) Cheltuielile aferente achiziționării sau producerii de containere sau ambalaje, care circulă între contribuabil și clienți, se recuperează prin deduceri de amortizare, prin metoda liniară, pe durata normală de utilizare stabilită de contribuabilul care își menține dreptul de proprietate asupra containerelor sau a ambalajelor.
(19) Ministerul Finanțelor Publice elaborează normele privind clasificația și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe.

Vezi si Normele la CF.

#123 Saluti2008

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 80 Postari:

Postat 25 July 2008 - 01:50 PM

Ela, cf. HG 2139/2004, valabil cu 1 ian 2005, prin care se aproba CATALOGUL privind clasificarea si duratele normale de functionare a miloacelor fixe, pct. I, II si III te lamureste pentru cum, in ce conditii...etc., stabilesti amortizarea mij. fixe.
Astfel, vei gasii, in textul legii, acea posibilitate, ca fiecare societate sa-si stabileasca durata de functionare, respectand in primul rand duratele minime si maxime precizate de hg si,de asemenea, si celelalte precizari.Eu calculez amo pe baza duratei stabilite de conducatorul unitatii prin decizie scrisa. Daca cineva aplica alta "metoda", poate o expune. Sunt interesata sa vad si alte pareri. Aceasta amortizare se numeste contabila, cea fiscala e reglementata, cum au spus si colegii mei, de CF si NM la CF, actualizat. Aici sunt multe de spus, ca atar e bine sa va expuneti cazurile concret. In mare, trebuie sa se tina cont de reevaluari, iesirea mf prin: vanzare, casare...etc, si cazuri particulare. Chiar am citit pe forum cum patronul si-a cumparat dormitor si nu mai stiu eu ce pe firma, in cazul asta amortizarea este nedeductibila......

#124 ela d

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 240 Postari:

Postat 25 July 2008 - 05:42 PM

Vezi postareaSaluti2008, la Jul 25 2008, 02:50 PM, a spus:

Ela, cf. HG 2139/2004, valabil cu 1 ian 2005, prin care se aproba CATALOGUL privind clasificarea si duratele normale de functionare a miloacelor fixe, pct. I, II si III te lamureste pentru cum, in ce conditii...etc., stabilesti amortizarea mij. fixe.
Astfel, vei gasii, in textul legii, acea posibilitate, ca fiecare societate sa-si stabileasca durata de functionare, respectand in primul rand duratele minime si maxime precizate de hg si,de asemenea, si celelalte precizari.Eu calculez amo pe baza duratei stabilite de conducatorul unitatii prin decizie scrisa. Daca cineva aplica alta "metoda", poate o expune. Sunt interesata sa vad si alte pareri. Aceasta amortizare se numeste contabila, cea fiscala e reglementata, cum au spus si colegii mei, de CF si NM la CF, actualizat. Aici sunt multe de spus, ca atar e bine sa va expuneti cazurile concret. In mare, trebuie sa se tina cont de reevaluari, iesirea mf prin: vanzare, casare...etc, si cazuri particulare. Chiar am citit pe forum cum patronul si-a cumparat dormitor si nu mai stiu eu ce pe firma, in cazul asta amortizarea este nedeductibila......

multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.

#125 ela d

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 240 Postari:

Postat 26 July 2008 - 10:45 AM

Vezi postareaSaluti2008, la Jul 25 2008, 02:50 PM, a spus:

Sa ma refer la cazul concret.
1. O cladire care se incadreaza la 1.5.2 , avand norma de amortizare intre 32-48 de ani.Cladirea este construita in 1974, raman 15 ani amortizare/incepand de anul trecut cand a fost cumparata cu factura.
2. Doua autoturisme cumparate in leasing unul anul trecut care se incadreaza la 2.3.2.1.1. norma de amortizare 4-6 ani, admin a ales sa fie 5 ani.N-am o decizie scrisa, dati-mi, va rog, un model.
3.Al doilea auto se incadreaza la 2.3.2.1.1, norma de amortizare 4-8 ani.S-a ales varinata de 8 ani pentru ca deja erau prea mari . cheltuielile cu amortizarea.Iarasi nu este la dosar nici un act in acest sens, fosta contabila m-a repezit cand am intrebat-o..Am gasit doar fisa mijlocului fix...
Intrebarea e daca in aceste situatii amortizarea e deductibila in totalitate.Pentru cele 2 auto noi, din cate am inteles eu din HG 2139 2004 , este si-mi pare ca si pentru cladire.
Realitatea e ca eu am ramas singurica la contabilitatea asta de anul acesta iar celtuielile sunt asa de mari din cazul amortizarilor incat firma a iesit in pierdere pe trim 2.

#126 CORINA_CUCOS

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 50 Postari:

Postat 08 August 2008 - 03:47 PM

Si eu am un caz asemanator, un autoturism. Intrebarea mea este: Care este perioada? Aceeasi ca la un mijloc fix nou?
Va multumesc anticipat

#127 CORINA_CUCOS

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 50 Postari:

Postat 08 August 2008 - 04:09 PM

Ne-ar fi de ajutor baza legala.
Si eu am cumparat un autoturism in mai 2008, de la o PJ, primul proprietar, care l-a cumparat in aug 2003.
Nu stiu cum sa fac. Presupun ca sunt multi care au avut astfel de cazuri. Ati apelat la o comisie tehnica de evaluare? Sau ati ales o durata, ca si pentru cele noi?

#128 mari.a

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 68 Postari:

Postat 08 August 2008 - 04:30 PM

In cazul imobilizarilor corporale achizitionate care au durata de functionare expirata, valoarea de intrare se va recupera pe o durata stabilita de o comisie tehnica.

Pentru mijloace de transport, amortizarea se poate calcula si functie de kilometrii parcursi.

Amanunte gasesti in Hot.139/30 nov. 2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Every thing happens for a reason.

#129 mari.a

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 68 Postari:

Postat 08 August 2008 - 04:34 PM

Ti-am raspuns pe topicul "amortizare tractor".
Every thing happens for a reason.

#130 CORINA_CUCOS

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 50 Postari:

Postat 08 August 2008 - 10:00 PM

Multumesc, speram ca exista totusi o cale mai simpla, nu ca aceasta ar fi prea complicata. M-am convins, am gasit in multe locuri. Dar nu prea sunt experti tehnici auto, imirecomanda cineva? Practic avem nevoie doar de un act, nu? Ca valoarea masinii nu este mare, e 9000 ron (un matiz).
Poate ne spune cineva care a achizitionat un autoturism second hand, cuma procedat. :frusty:

#131 CORINA_CUCOS

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 50 Postari:

Postat 09 August 2008 - 10:58 AM

Daca nu apelez la un expert tehnic, si aleg o durata mare, arpoape ca pentru un auto nou, in cazul meu ma gandesc la 3 ani (durata normala pentru unul nou fiind intre 4-6 ani), este o mare problema? A avut cineva control? Daca da, ce au facut, sau care este amenda maxima? Am mai avut un caz cu auto second hand, l-am achizitionat in 2006, cu o valoare mare, 20.000 eur, fabricata in dec 2003, i-am pus durata 5 ani, pentru ca ei sa nu aiba de ce se lua.
Daca are cineva rabdare sa analizeze, si sa-mi raspunda, as fi recunoscatoare, am nevoie inainte de inchiderea bilantului.
Multumesc.

#132 creatza20

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 21 August 2008 - 12:35 PM

va rog...sa-mi spuna si mie cineva cum pot face amortizarea unor mijloace de transport.....unde gasesc durata si tipul de amortizare.multumesc :frusty: :frusty: :thumbup:

#133 doinag

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 37 Postari:

Postat 21 August 2008 - 01:14 PM

Buna,
Este HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.(M.of.46/13.01.2005).
Succes.

#134 biancuta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 26 September 2008 - 07:32 PM

Buna seara.As dori si eu un sfat in ceea ce priveste inregistrarea unui aparat de aer conditionat montat pe un autotractor , avand in vedere ca are un pret de 5122 ron, si pe ce perioada se amortizeaza acesta.

#135 (anisoara bobi)

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 73 Postari:

Postat 26 September 2008 - 08:11 PM

valoarea aparatului de aer conditionat se adauga la valoarea initiala a tractorului se considera o imbunatatire a mijlocului fix si se amortizeaza pe durata ramasa de functionare a tractorului din momentul in care a fost instalat :thumbup:

#136 biancuta

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 27 September 2008 - 07:55 AM

Vezi postarea(anisoara bobi), la Sep 26 2008, 09:11 PM, a spus:

valoarea aparatului de aer conditionat se adauga la valoarea initiala a tractorului se considera o imbunatatire a mijlocului fix si se amortizeaza pe durata ramasa de functionare a tractorului din momentul in care a fost instalat :thumbup:
Multumesc mult pentru ajutor.

#137 creatza20

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 29 September 2008 - 01:12 PM

trebuie sa fac amortizarea unor masini....unele cumparate din romania altele din strainatate si niciuna nu e noua.stiu ca amortizarea e intre 9 si 15 ani din tabelul de amortizare dat de cineva de pe forum, dar am auzit ca anii se pot alege de proprietar.si as vrea sa stiu dak e adevarat si dak e valabil si pt cele mai vechi.multumesc

#138 oitza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 29 September 2008 - 02:06 PM

Buna,

Masinile (auto) se amortizeaza intre 4-6 ani si nu 9-15 cum ai spus. Uita-te in catalog la categoria 2.3.2 si asta e link-ul http://www.numeris.com.ro/catalog%20mijloa...functionare.pdf

Pentru cele noi pot sa-ti spun cum procedez eu.
Masina intra in contabilitate cu valoare sa zicem 36000 RON si firma vrea s-o amortizeze in 3 ani. Perioada de amortizare din contabilitate este de 36 luni, deci amortizare contabila lunara de 1000 RON.
Legea spune ca masina se amortizeaza intre 4-6 ani, eu am luat minimul de 4 ani. Amortizarea fiscala se face in 48 luni, deci vine amortizare fiscala lunara 750 RON. Imi tin un tabel cu mijloacele fixe, cu amortizarea fiscala lunara.

Diferenta dintre amortizarea contabila inregistrata si amortizarea fiscala (deductibila) o consideri cheltuiala nedeductibila si tii cont de ea la calculul imp pe profit.

Sunt si eu incepatoare si sper ca m-am exprimat corect si ca ai inteles ce am vrut sa spun. As vrea sa stiu si eu pentru masinile second hand cum se face. Voi avea si eu o situatie de genul asta si nu stiu cum s-o rezolv.

Vom cumpara o masina de la alta companie, care a mers pe acelasi principiu, amortizare contabila 3 ani si amortizare fiscala 4 ani. Masina pe care o cumparam are 2 ani acum. Eu in contabilitate o inregistrez cu valoarea trecuta in contractul de vanzare-cumparare. dar cati ani mai trebuie s-o amortizez? Trebuie sa chem expert pentru a evalua masina? Stiu ca se poate calcula amortizarea si in functie de kilometri parcursi. Am citit ce scrie in catalog, dar nu prea am inteles mare lucru.... Cam care ar fi calculul in situatia in care masina are sa zicem 100 000 km parcursi?

Multumesc

#139 Dan I.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 376 Postari:

Postat 29 September 2008 - 02:31 PM

Vezi postareaoitza, la Sep 29 2008, 03:06 PM, a spus:

Masinile (auto) se amortizeaza intre 4-6 ani ...
Masina intra in contabilitate cu valoare sa zicem 36000 RON si firma vrea s-o amortizeze in 3 ani. Perioada de amortizare din contabilitate este de 36 luni, deci amortizare contabila lunara de 1000 RON.
Legea spune ca masina se amortizeaza intre 4-6 ani, eu am luat minimul de 4 ani. Amortizarea fiscala se face in 48 luni, deci vine amortizare fiscala lunara 750 RON. Imi tin un tabel cu mijloacele fixe, cu amortizarea fiscala lunara.

Diferenta dintre amortizarea contabila inregistrata si amortizarea fiscala (deductibila) o consideri cheltuiala nedeductibila si tii cont de ea la calculul imp pe profit.
Intreb si eu, tot ca un incepator, de ce se alege amortizarea contabila de 3 ani si nu de 4 ani, identica cu amortizarea fiscala?
Mai ales ca dif. dintre cele doua valori lunare intra pe chelt. nedeductibile fiscal... In plus, scapi si de tabele :thumbup:

Merci.
Dan

#140 oitza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 29 September 2008 - 02:41 PM

regula companiei........ iti dai seama ca era mult mai usor sa fac amortizarea in 4 ani....

Similar Topics Collapse

26 useri citesc topicul

0 membri, 26 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL