Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AMORTIZARE mijloace fixe - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 8

Salt la continut

AMORTIZARE mijloace fixe

292 replies to this topic

#141 Dan I.

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 376 Postari:

Postat 29 September 2008 - 02:53 PM

Vezi postareaoitza, la Sep 29 2008, 03:41 PM, a spus:

regula companiei........ iti dai seama ca era mult mai usor sa fac amortizarea in 4 ani....
Adica dupa 3 ani o caseaza?!
Dan

#142 oitza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 29 September 2008 - 03:13 PM

Masina o vinzi dupa, nu o casezi.

Da, ideea este ca dupa 3 ani, masina poate fi vanduta si poti cumpara alta, sau poate sa ramana in companie, nu e obligatoriu s-o vinzi. Sunt companii care tin o masina si 10 ani.......

#143 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 29 September 2008 - 05:08 PM

Vezi postareaoitza, la Sep 29 2008, 03:06 PM, a spus:

As vrea sa stiu si eu pentru masinile second hand cum se face. Voi avea si eu o situatie de genul asta si nu stiu cum s-o rezolv. Vom cumpara o masina de la alta companie, care a mers pe acelasi principiu, amortizare contabila 3 ani si amortizare fiscala 4 ani. Masina pe care o cumparam are 2 ani acum. Eu in contabilitate o inregistrez cu valoarea trecuta in contractul de vanzare-cumparare. dar cati ani mai trebuie s-o amortizez? Trebuie sa chem expert pentru a evalua masina? Stiu ca se poate calcula amortizarea si in functie de kilometri parcursi. Am citit ce scrie in catalog, dar nu prea am inteles mare lucru.... Cam care ar fi calculul in situatia in care masina are sa zicem 100 000 km parcursi?
Extras din Normele de aplicare la L.15/1999, pct.12. lit f):
"f) în cazul mijloacelor fixe cumpărate, cu durata normală de utilizare expirată, precum și al celor pentru care nu există date de identificare a duratei normale de utilizare consumate, valoarea de intrare este dată de cheltuielile de achiziție. Durata normală în care se va recupera valoarea de intrare se stabilește de o comisie tehnică, cu aprobarea consiliului de administrație al agentului economic, a responsabilului cu gestiunea patrimoniului sau a ordonatorului de credite la instituțiile publice."

Dupa cum vedeti contabilitatea nu are vreo competenta in rezolvara aceastei probleme ...

#144 oitza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 30 September 2008 - 03:17 PM

multumesc pentru extras. Oricum, ma gandeam sa ma duc cu amortizare tot pe 4 ani, la valoarea de achizitie second hand. Ar fi corect asa?

Poate ne lamureste cineva care deja a trecut prin asta, stie practic ce si cum se face.....

#145 Florian2005

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 392 Postari:

Postat 07 October 2008 - 09:51 AM

Imobil vechi procurat pe 01.09.2004 la 131.126lei, fara a se sti data darii in folosinta; durata de amortizare stabilita 50 ani, amorizare calculata la 31.08.2008 10.271 lei. Reevaluat in 08.2008 la 397.122 lei! Se poate reduce durata de amortizare stabilita initial de 50 ani avand in vedere ca la reevaluare s-a stabilit data initiala de dare in folosinta - 1973 de catre evaluatori autorizati? Daca da, care sunt pasii? Entitatea proprietara nu este platitoare de impozit si TVA. Va multumesc si o zi buna!

Aceasta postare a fost editata de Florian2005: 07 October 2008 - 09:55 AM

#146 PasareaPhoenix

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 181 Postari:

Postat 07 October 2008 - 10:42 AM

Vezi postareaFlorian2005, la Oct 7 2008, 10:51 AM, a spus:

Imobil vechi procurat pe 01.09.2004 la 131.126lei, fara a se sti data darii in folosinta; durata de amortizare stabilita 50 ani, amorizare calculata la 31.08.2008 10.271 lei. Reevaluat in 08.2008 la 397.122 lei! Se poate reduce durata de amortizare stabilita initial de 50 ani avand in vedere ca la reevaluare s-a stabilit data initiala de dare in folosinta - 1973 de catre evaluatori autorizati? Daca da, care sunt pasii? Entitatea proprietara nu este platitoare de impozit si TVA. Va multumesc si o zi buna!
Daca reevaluarea s-a facut de evaluatori autorizati, nu ti-au spus ca in aug 2008 nu poti inreg in contab reevaluarea. Reevaluarea mij fixe ptr inreg in contab se face pana cel tarziu data intocmirii bilantului anual, pe baza datelor de la 31.12.N, in vederea inreg rezultatului la 31.12.N
In ce priveste durata ramasa de functionare ti-o da chiar evaluatorul in raportul lui.

#147 oitza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 07 October 2008 - 08:11 PM

buna seara,

am si eu o nelamurire. Daca in dec 2006 am achizitionat o masina, care s-a trecut pe amortizare incepand cu ianuarie 2007, 5 ani. Este corect daca eu acum schimb perioada si o trec pe 4 ani? Am amortizat pana acum 21 luni cu rata mai mica, si acum modific perioada, 4 ani - mai raman 27 luni de amortizat. Impart valoarea ramasa de amortizat dupa cele 21 luni la perioada noua de 27 luni? E corect rationamentul? vreau sa ma incadrez in deductibilitate 4-6 ani, dar mi s-a spus s-o amortizez mai repede.

Multumesc

#148 anutza coman

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 29 October 2008 - 11:53 AM

am si eu o intrebare
sper sa ma poata ajuta cineva
doua firme A si B. Firma A inchiriaza firmei B mijloace fixe, care sunt inca supuse amortizarii la firma A .Cine va inregistra amortizarea mai departe.Ramane la firma A?
mersi anticipat

#149 darla2203

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 71 Postari:

Postat 29 October 2008 - 12:58 PM

firma A va calcula amortizarea pt asa cum spui tu doar le inchiriaza firmei B, (in baza unui contract de inchiriere presupun si facturand lunar chirie firmei B) nu le vinde.daca le-ar fi vandut ar si fost altfel problema. :biggrin:
DARLA2203

#150 anutza coman

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 29 October 2008 - 02:31 PM

mersi

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 October 2008 - 07:21 PM
citare mesaj anterior

#151 bubuvict

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 60 Postari:

Postat 03 November 2008 - 02:37 PM

buna ziua!

am si eu o intrebare: stie cineva cum se stabileste perioada de amortizare a unui know-how? am auzit un zvon ca nu se mai calculeaza amortizare dar nu stiu actul normativ care ar reglementa aceasta situatie. ma puteti ajuta?

multumesc!

#152 Nicoleta Corciova

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 34 Postari:

Postat 04 November 2008 - 10:58 AM

View Postbubuvict, on Nov 3 2008, 02:37 PM, said:

buna ziua!

am si eu o intrebare: stie cineva cum se stabileste perioada de amortizare a unui know-how? am auzit un zvon ca nu se mai calculeaza amortizare dar nu stiu actul normativ care ar reglementa aceasta situatie. ma puteti ajuta?

multumesc!

Legea nr.15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale,
republicata in M.Of. nr. 242 din 31 mai 1999, cu modificarile si completarile ulterioare:
"(...)amortizarea activelor necorporale:
− cheltuielile de constituire si cele de cercetare-dezvoltare se amortizeaza intr-o perioada de cel mult
cinci ani;
brevetele, licentele, know-how, marcile de fabrica, de comert si de servicii si alte drepturi de
proprietate industriala si comerciala similare, subscrise ca aport, achizitionate pe alte cai, se
amortizeaza pe durata prevazuta pentru utilizarea lor de catre agentul economic care le detine
;
− alte imobilizari necorporale, precum: concesiunile, superficia, uzufructul se amortizeaza pe durata
contractului;
− programele informatice create de agentul economic sau achizitionate de la terti se amortizeaza in
functie de durata probabila de utilizare, care nu poate depasi o perioada de cinci ani."

#153 bubuvict

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 60 Postari:

Postat 04 November 2008 - 02:55 PM

multumesc! asa este, m-am incurcat in definitia fondului comercial considerand ca este ''format'' si nu ''influentat'' si de know-how.
multumesc inca o data!

#154 Gabriella_z

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 35 Postari:

Postat 05 November 2008 - 01:16 AM

Exista situatia in care 50% dintre utilajele folosite in prezent le vom inlocui cu alte utilaje noi. Pe cele vechi le-am pus de-o parte dar nu le vom folosi, cel putin in urmatoarele luni (posibil ca niciodata sau poate le vom vinde sau le vom repune in functiune peste 1 an, nu se stie inca). Aceste utilaje scoase de pe linia de productie nu sunt amortizare total. Avand in vedere ca noile utilaje vor incepe sa fie amortizate, (cheltuieli in plus si deci pierdere la sfarsitul anului), intrebarea mea ar fii daca exista posibilitatea sa nu mai inregistrez cheltuiala cu amortizarea utilajelor vechi, sa le aman, sau ce alta varianta mai exista pentru a diminua aceasta cheltuiala? Poate ceva de genul opus amortizarii accelerate? Unde pot sa ma documentez in acest sens? Care sunt conditiile pentru a face acest lucru (daca se poate)?
(Atentie, nu vreau sa scot utilajele din gestiune.)
Multumesc.

#155 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 05 November 2008 - 12:30 PM

Sigur ca se poate. Conform pct. 702 a Normelor metodologice de aplicare a art. 24 din Codul fiscal pentru perioada in care mijloacele fixe amortizabile nu sunt utilizate cel putin pe o perioada de o luna, recuperarea valorii fiscale ramase neamortizate se efectueaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare repunerii in functiune a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 November 2008 - 03:33 PM
citare mesaj anterior

#156 micaela1

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 9 Postari:

Postat 05 November 2008 - 12:52 PM

poti sa le treci in conservare pe o perioada de maxim un an

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 08 November 2008 - 03:33 PM

#157 stefy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 162 Postari:

Postat 10 November 2008 - 10:49 AM

In ce cont pot trece o prelata achizitionata pentru masina in valoare de 5000 lei si care sunt inregistrarile? O pot trece la modernizare imobilizari? Multumesc anticipat.

#158 bubuvict

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 60 Postari:

Postat 14 November 2008 - 01:39 PM

revin cu problema legata de amortizarea unui know-how. uitati ce am gasit in codul fiscal:

Codul Fiscal al Romaniei
……
……
……
CAPITOLUL III
Definitii

28. redeventa - orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.
Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator;
c) orice transmisiuni, inclusiv catre public, directe sau indirecte, prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, orice bun mobil, mijloc de transport ori container;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.

nu mai inteleg nimic!

#159 Zzuper

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 06 December 2008 - 11:09 AM

Salutare tuturor!

Am si eu o mica nelamurire, daca ati putea sa ma ajutati.

SRL a cumparat in Aprilie 2003 un Daewoo Cielo nou, valoare factura fara TVA undeva peste 200 de milioane (pot cauta valoarea exacta in caz ca e nevoie). Ideea este ca acum vreau sa cumpar aceasta masina. SRL-ul imi spune ca nu s-a amortizat in totalitate, ca mai are 150 de milioane de amortizat, de unde ar rezulta ca ar trebui platiti aprox. 30 de milioane TVA catre stat.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:

1. cum e posbil ca si dupa 5 ani masina sa nu fie amortizata?
2. daca e asa, cum de a ramas enorma suma de 150 de milioane, din moment ce mai sunt cateva luni si se fac 6 ani de la achizitionare?
3. ce act ar trebui sa-i cer contabilei pentru a afla perioada de amortizare a masinii (din cate stiu poate fi undeva intre 4 si 6 ani)?
4. am inteles ca s-ar putea scrie pe factura "Motor defect", caz in care suma trecuta pe ea ar putea fi si de 10-15 milioane.

Daca ma poate lumina si pe mine cineva cum pot cumpara masina asta in asa fel incat sa nu platesc mai mult de 3-5 milioane TVA, i-as fi tare recunoscator. Nu ma intrebati DE CE trebuie sa platesc eu TVA-ul si nu SRL-ul, desi cred ca va dati si singuri seama. Totusi, nu asta e important.

Multumesc anticipat.

#160 doiny

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 631 Postari:

Postat 06 December 2008 - 02:45 PM

Cu acest Catalog poti sa justifici ca nu a amortizat corect.
De ce trebuie sa platesti Tva ?
In mimentul cand a cumparat-o s-a scazut cu Tva-ul facturii de achizitie masina . :thumbup: :frusty:

Similar Topics Collapse

39 useri citesc topicul

0 membri, 39 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL