Maria_Carmen22, la Aug 27 2009, 09:21 AM, a spus:
A. Am avut inregistrat in contabilitate o reevaluare a mijloacelor fixe in anul 2007. Am facut inregistrarea in contul 105, am marit valoare de intrare a mijloacelor fixe si am calculat amortizarea inclusiv la valoarea reevaluata pe perioada ramasa de la momentul reevaluarii si am trecut-o pe costuri ( cheltuiala deductibila fiscal) . In cazul in care am avut vanzare de mijloc fix , am facut descarcarea de gestiune a mijlocului fix, am scazut contul 105 cu valoarea cu care am reevaluat mijlocul fix , iar amortizarea aferenta reevaluari inregistrata pana in momentul vanzarii am trecut-o pe venituri. Inrebarea me este
1. Am gresit ca am inregistrat amortizare la diferenta din reevaluare si am trecut-o pe costuri deductibile fiscal pana la data de 31.03.2009 ? Incepand cu data de 01.04.2009 amortizarea aferenta reevaluari am trecut-o pe costuri ( analitic la contul 6811 ) si am tinut cont de ea la calculul impozitului pe profit ca o cheltuiala nedeductibila fiscal. ( si am iesit cu un impozit de plata la bugetul de stat cu 2.200 lei mai mare fata de calculul normal fara a tine cont de chelt.nedeductibila fiscal cu amortizarea) .Am gresit ceva?
La finele anului trebua trecut pe rezerve cont 106 ceva ???????? Eu nu am facut nici o inregistrare de acest fel. Am avut verificare de la fisc pana la data de 31.12.2007 inclusif si nu ma sesizat nimeni ca am gresit?
2. In data de 31.07.2009 am contactat un expert evaluator si am diminuat valoare mijloacelor fixe. Desi am decapitalizat firma am cerut acest lucru deoarece nu mi se pare normal sa platesc la stat un impozit pe diferenta de reevaluare ( la acesata diferenta oricum am platit impozit la Primarie ). Inrebarea mea este daca pot inregistra in contabilitate reevaluarea mijloacelor fixe in cursul anului fiscal ( respectif data de 31.07.09 ) sau trebuie sa astept pana la finele anului la data bilantului ?
3.Daca am inregistrat amortizare aferenta mijloacelor fixe reevaluate ( calculata la va.de intrare + val reevaluata) pana la data de 30.06.2009, si dupa acesta data consiliul de administratie hotaraste sa nu mai calculeze amortizare la valoarea ramasa neamortizata din reevaluare , ci doar la valoarea ramasa de intrare a mijlocului fix pot? In cazul in care pot ce fac cu acesta diferenta ? ( eu stiu ca in momentul in care am amortizat complect un mijloc fix val din 212 trebuie sa fie egala cu val din 2812) , in cazul meu ramane dif.din reevaluare neamortizata?
Va multumesc , si astept un raspuns din partea d-voastra, iar daca am gresit va rog sa ma scuzati.
Cam confuza prezentarea CHESTIUNII. Prea multi de AM FACUT, AM CONTACTAT, AM INREGISTRAT.
EVALUAREA IMOBILIZARILOR are intotdeauna indiferent cine o face un principiu care precizeaza DATA DE REFERINTA, CINE SI IN CE SCOP A SOLICITAT-O, SI CINE O APROBA.
Regula generala a EVALUARII este aceea ca se refera la DATE DE BILANT. Bilantul se intocmeste pentru un exercitiu financiar si care este stipulat in conditii de continuitate ca fiind ANUL CALENDARISTIC.
Deci Evaluarea APROBATA de cel in drept a ADOPTA POLITICILE CONTABILE, afecteaza NUMAI DATELE DE BILANT. Daca EVALUAREA se face pina la AGA-ORDINARA de aprobare a SFA (cel tirziu 30.04.a.c.) atunci in a.c. se va lucra cu acele valori ale IMOBILIZARILOR, dupa aceasta data orice EVALUARE a IMOBILIZARILOR are caracter NONFISCAL devenind FISCAL in anul succesor.
Diferenta dintre AMORTIZAREA CONTABILA si AMORTIZAREA FISCALA are menirea, odata ce EVALUAREA afost APROBATA de a corecta refacerea fondurilor de reconstituire a Imobilizarilor consumate in activitatea statutara a entitatii patrimoniale. Distorsonarea calculului amortizarii prin neiregistrarea AMORTIZARII CONTABILE ci numai a celei FISCALE conduce la diminuarea cheltuieilor si indirect la majorarea profitului de distribuit provocind o decapitalizare