LUCK33RO, la Mar 2 2007, 03:52 PM, a spus:
Hai ca a ajuns topicul de caterinca ... O sa sun de-al dracu` la finante sa-i intreb daca pot face facturi pe hartia igienica

... binenteles in conditiile legii

chiar ca m-am plictisit, deja e prea lung pe aceeasi tema. din surse neoficiale de la anaf da, se pot face si pe hirtie igienica, doar sa contina ce ne cere art 155 CF!
un mic rezumat, pentru incepatori:
1. facturile vechi se folosesc pina la epuizarea stocului, fara a se modifica seria si numarul de pe ele. se modifica doar R in RO la codul fiscal. nu este nevoie sa fie dublate de facturi de tip nou.
2. elementele prevazute de art. 155 se foloseau si pina acum. da, este obligatoriu sa se treaca discount-ul pe factura, acolo unde se aplica notiunea, respectiv unde se aplica metoda inventarului la pret de vinzare prestabilit (NIR cu adaos comercial).
3.
dupa epuizarea stocului vechi se folosesc cele noi, si
nu in paralel. e logic, pent ca de fapt folosirea in continuare a celor vechi este o facilitate acordata societatilor, ca sa nu piarda banii dati pe ele. dupa ce ai emis prima factura de tip nou, se considera ca ai renuntat de buna voie la cele vechi si nu le mai poti folosi.
4. se pot scrie si de mina facturi, daca ai comandat la imprimerie facturi autoimprimante. altfel, din calculator.
5. avind in vedere explicatiile privind modul de utilizare a facturilor, veti vedea ca e nevoie sa se listeze minim 2 exemplare, sau chiar 3, astfel: ex 1 la client, ex 2 in gestiune (acolo unde este cazul, de ex la puncte de lucru, la magazii unde gestionarul are in primire marfa, etc), ex 3 in contabilitate (cel verde, nu cel rosu cum fac majoritatea).
6. se mentioneaza ca emitentul nu e obligat sa stampileze facturile, dar e interesul meu juridic (nu contabil) sa le am stampilate de beneficiar, semnatura si stampila de primire a beneficiarului reprezentind acceptarea la plata (respectiv daca nu plateste, pentru recuperarea banilor merg pe somatie de plata in justitie, si nu pe fond )
7.daca ati comandat facturi si/sau chitante la imprimerie, sigur le-ati primit impreuna cu modelul de decizie de alocare a seriilor.
8. E clar ca se aloca doar primul numar pe anul in curs, dar atentie: pentru fiecare punct de lucru se aloca secvente (respectiv serie si primul numar) diferite, cel putin asa se subintelege.
9. pentru facturi externe, e bine sa le scrieti bilingv, pentru a nu fi nevoiti sa le traduceti la un traducator autorizat.
10.
nelamurita a ramas problema facturilor externe, ridicata de cineva: daca le emit doar in euro, sau si in lei, etc. si daca le emit in doar euro, ce fac apoi, ca trebuie sa le inregistrez in lei.
11. ceea ce este valabil pentru facturi, e valabil si pentru aviziere si chitante.
12. de asemenea nelamurita a ramas problema
fiselor de magazie pentru regim special. eu vad asa : documentele de mai sus nu mai sint cu regim special; daca am stabilit prin procedura interna sa le inregistrez in fise de magazie bine daca nu, nu. (de fapt, ce inregistrez, frate in fise, ca nu mai trebuie sa am stoc, ci le emit pe banda, cind am nevoie!) atentie, aveti insa alte documente cu regim special: RUC, REG EVID FISCALA! nu uitati de ele. daca fisa de magazie pentru regim special nu mai exista, folosim fise obisnuite?
Aceasta postare a fost editata de madalinab: 20 August 2009 - 10:25 PM