Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
NOILE FACTURI - OMFP 2226 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 12

Salt la continut

NOILE FACTURI - OMFP 2226 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile

427 replies to this topic

#221 Guest_TJZ_*

• Guests

Postat 11 January 2007 - 09:48 PM

Intrebare "stupida" referitoare la facturi centralizatoare.

Pentru prestari de servicii e stupid si dificil sa treci data la care fiecare serviciu a fost prestat. Unele servicii au fost prestate x zile, altele poate au fost documente livrate intr-o zi clientului, si se prea poate sa fie livrate sute de fisiere. (traduceri, de exemplu)
Iar unor clienti nu le emiti factura pentru fiecare serviciu ci pur si simplu le emiti o factura lunara pentru toate serviciile prestate in luna anterioara.

Stie careva daca data livrarii per line item mai este necesara pentru facturile centralizatoare?

Codul fiscal zice cam asa:
art. 155
(5) Factura cuprinde, in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
...
l) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, cu exceptia cazului in care factura este emisa inainte de data livrarii/prestarii sau incasarii serviciului.
...
(8) Prin norme se stabilesc conditiile in care:
a) se poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri prestari separate de servicii.

Normele zic:

In sensul art. 155 alin. (8) lit. a) din Codul Fiscal, factura centralizatoare se poate intocmi daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa se refere la livrari de bunuri si/sau prestari de servicii catre acelasi client, pentru care faptul generator al taxei ia nastere intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;
b) toate documentele emise la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

Multumesc anticipat pentru orice parere.

#222 Speedy`

Nou

• Members
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 11 January 2007 - 11:57 PM

Utati cum e...am de gand sa fac un mic program care sa ne fie de folos in listarea noilor facturi.

Are careva ceva opinii cum sa fie acesta? accept orice propunere!

#223 Speedy`

Nou

• Members
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 12 January 2007 - 12:10 AM

maxim pe miercuri va aparea o versiune a programului!

#224 irinel

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 51 Postari:

Postat 12 January 2007 - 11:22 AM

La finalul OMFP 2226/2006 este art.10 care spune asa:

,,Art. 10. - Prevederile Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 989/2002 privind tipărirea, înserierea și numerotarea formularelor cu regim special și ale Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1.849/2003 privind personalizarea formularelor tipizate cu regim special, comune pe economie, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă începând cu data de 1 ianuarie 2007. ''

In anexa 1 din OMFP 1849 erau trecute urmatoarele documente:

NOMENCLATORUL formularelor tipizate, comune pe economie, cu regim special de tiparire, inscriere si numerotare
1. Aviz de insotire a marfii 14-3-6/A
2. Chitanta 14-4-1
Chitanta fiscala 14-4-2
3.Factura fiscala 14-4-10/A
Factura 14-4-10/aA
4. Bon de comanda chitanta (T.VA) 14-4-11
Bon de comanda-chitanta 14-4-11/a
5. Fisa de magazie a formularelor cu regim special 14-3-8/b

Cum acest act normativ este abrogat nu mai exista obligativitatea pretiparirii chitantei de catre Imprimeria Nationala. Astfel chitanta ramane regelemntata numai in HG 831/1997 si se va intocmi pe formulare neinseriate cu mijloace proprii asa cum era acum cativa ani, daca va mai amintiti, cand chitanta nu era pretiparita si inseriata.
Gresesc cumva daca zic ca toate formularele prevazute in anexa 1 din OMF 1849 nu vor mai fi pretiparite sub supravegherea Imprimeriei Nationale, asta nu inseamna ca nu se mai pot pretipari, doar ca nu vor mai fi personalizate, iar numerotarea va fi o sarcina interna a fiecarei societati..., cred.
__"*"__

#225 edespinoiu

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 12 January 2007 - 11:28 AM

Am sunat la tipografie si mi s-a spus ca se pot imprima si facturiere si chitantiere, personalizate, cu nr. si serie alese de fiecare firma in parte. Mi-au spus ca se pot cumpara facturiere si chitantiere nepresonalizate, fara serie si fara numar si se pot completa"de mana" datele firmei , seria , numarul facturii si datele clentului.

#226 Guest_TJZ_*

• Guests

Postat 12 January 2007 - 11:37 AM

Vezi postareaTJZ, la Jan 11 2007, 09:48 PM, a spus:

Pentru prestari de servicii e stupid si dificil sa treci data la care fiecare serviciu a fost prestat. Unele servicii au fost prestate x zile, altele poate au fost documente livrate intr-o zi clientului, si se prea poate sa fie livrate sute de fisiere. (traduceri, de exemplu)
Iar unor clienti nu le emiti factura pentru fiecare serviciu ci pur si simplu le emiti o factura lunara pentru toate serviciile prestate in luna anterioara.

Stie careva daca data livrarii per line item mai este necesara pentru facturile centralizatoare?

Codul fiscal zice cam asa:
art. 155
(5) Factura cuprinde, in mod obligatoriu urmatoarele informatii:
...
l) data la care au fost livrate bunurile/prestate serviciile sau data incasarii unui avans, cu exceptia cazului in care factura este emisa inainte de data livrarii/prestarii sau incasarii serviciului.
...
(8) Prin norme se stabilesc conditiile in care:
a) se poate intocmi o factura centralizatoare pentru mai multe livrari separate de bunuri prestari separate de servicii.

Normele zic:

In sensul art. 155 alin. (8) lit. a) din Codul Fiscal, factura centralizatoare se poate intocmi daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa se refere la livrari de bunuri si/sau prestari de servicii catre acelasi client, pentru care faptul generator al taxei ia nastere intr-o perioada ce nu depaseste o luna calendaristica;
b) toate documentele emise la data livrarii de bunuri sau prestarii de servicii sa fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

Multumesc anticipat pentru orice parere.

Anybody?

#227 waveturn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 19 Postari:
  • Interests:marketing, PR, juridic

Postat 12 January 2007 - 02:27 PM

Buna ziua ! Pana la urma e clar ca cele vechi se folosesc pana la epuizare si se modifica manual Atributul fiscal.
Ce faci insa, (am tot citit dar tot nu e clar) cu platitorii de TVA si tu si clientul sa zicem? Ii fac si o factura in xls pe aceeasi suma. Care factura are seria pe care o vreau eu. Cealalta are seria de la Finante. Apar doua serii pe acelasi serviciu factura!? Sau pe factura veche la nr. facturii trecem seria noua inventata de noi si cea din dreapta de la imprimerie ramane asa?
Si chiar si asa, de ce ne dau voie sa le folosim pe cele vechi daca trebuie musai si cea noua? De ce aceeasi munca de 2 ori?
A fost cineva la Administratia Financiara cu actele pe care le cer ei? Ca vad ca degeaba emiti factura in xls si pui ce serie vrei, ca trebuie sa le faci si lor un mic dosarel unde sa pui un model, memoriu etc, etc.

Multumesc.

#228 lyv

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 278 Postari:

Postat 12 January 2007 - 02:53 PM

[quote name='waveturn' date='Jan 12 2007, 02:27 PM' post='115744']
Buna ziua ! Pana la urma e clar ca cele vechi se folosesc pana la epuizare si se modifica manual Atributul fiscal.

Iar ne intoarcem de la inceput? Le termini pe cele vechi (care se pot folosi fara sa fie insotite de cele noi) si apoi faci altele noi cu serii si numere.

#229 Speedy`

Nou

• Members
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 12 January 2007 - 04:49 PM

Vezi postareaTJZ, la Jan 12 2007, 01:37 PM, a spus:

Nu treci data la fiecare serviciu prestat in caz ca o sa stii dinainte ca lucrarea va dura 1 saptamana , o luna, sau chiar mai mult...

vei trece data la care ai emis factura si in aceasta vei cuprinde tot ceea ce ai prestat respectivului client in deculsulk a ....n zile!

Dar daca incep[i o lucrare din cate am citit, pana in a 15 zi trebuie sa emiti o factura!

#230 Guest_TJZ_*

• Guests

Postat 12 January 2007 - 05:00 PM

Vezi postareaSpeedy`, la Jan 12 2007, 04:49 PM, a spus:

Vezi postareaTJZ, la Jan 12 2007, 01:37 PM, a spus:

Nu treci data la fiecare serviciu prestat in caz ca o sa stii dinainte ca lucrarea va dura 1 saptamana , o luna, sau chiar mai mult...

vei trece data la care ai emis factura si in aceasta vei cuprinde tot ceea ce ai prestat respectivului client in deculsulk a ....n zile!

Dar daca incep[i o lucrare din cate am citit, pana in a 15 zi trebuie sa emiti o factura!

Eu ma refer la facturare dupa prestarea serviciilor.
Gen servicii pentru 01.12.2006-31.12.2006 (care includ sute de documente predate).
Oare mai e legal, ca pana acum, sa scrii "Prestari servicii X pentru perioada 01.12.2006-31.12.2006".

Oricum, am trimis un mail la asistenta@mfinante.gv.ro si sper sa raspunda destul de rapid. Le-am dat eu citatele legislative in speranta ca voi primi doar raspunsul clar :D

#231 Mariusss

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 27 Postari:

Postat 12 January 2007 - 07:46 PM

Are cineva un program de intocmire a facturilor si a chitantelor?

#232 alina35alina35

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 12 January 2007 - 08:40 PM

Am si eu o intrebare,facturile daca am 3 puncte de lucru pot sa le fac pe calculator lasand spatiu alb la produse si cumparator care ulterior sa fie scrise de mana sau trebuie obligatoriu scrise numai pe calculator.mentionez ca la punctele de lucru nu avem calculatoare :lostit (13): Multumesc

#233 kalina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 14 Postari:

Postat 13 January 2007 - 07:54 AM

[quote name='lyv' date='Jan 12 2007, 04:53 PM' post='115747']
[quote name='waveturn' date='Jan 12 2007, 02:27 PM' post='115744']

Iar ne intoarcem de la inceput? Le termini pe cele vechi (care se pot folosi fara sa fie insotite de cele noi) si apoi faci altele noi cu serii si numere.
[/quote]

ORDIN 2226/2006
ART 2[2]........[FACTURILE] REFERITOARE LA LIVRARI DE BUNURI SAU PRESTARI ...TAXABILE.....NU MAI DAU DREPTUL DE DEDUCERE TVA ..LA CUMPARATOR DACA NU SUNT INSOTITE DE FACTURA ....CONF C.F.....

ORDIN 2226/2006
ART 2[2]........[FACTURILE] REFERITOARE LA LIVRARI DE BUNURI SAU PRESTARI ...TAXABILE.....NU MAI DAU DREPTUL DE DEDUCERE TVA ..LA CUMPARATOR DACA NU SUNT INSOTITE DE FACTURA ....CONF C.F.....

"INSOTITE" nu inseamna factura fiscala [u]impreuna[/u] cu factura tip nou ???????????

#234 MariucaLuca

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 39 Postari:

Postat 13 January 2007 - 09:42 AM

Nu ai citit bine.
La art.2(2) zice "formularele prevazute la alin (1)....
alin (1) zice: "Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, formularele cu regim special prevazute in anexa nr. 1 care face parte integranta din prezentul ordin...."
Iar in anexa 1: bilet de calatorie, bon cu valoare fixa, registr chitantier, fisa de magazie a formularelor cu regim special, etc

Aceasta postare a fost editata de MariucaLuca: 13 January 2007 - 09:43 AM

#235 Speedy`

Nou

• Members
  • Pip
  • 7 Postari:

Postat 13 January 2007 - 11:09 AM

sa ne anunti si pe noi care a fost raspunsul dat de ei!

#236 lyv

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 278 Postari:

Postat 13 January 2007 - 07:29 PM

[quote name='MariucaLuca' date='Jan 13 2007, 09:42 AM' post='115905']

Multzam MARIUCALUCA , m-ai scutit sa mai explic articolul ala buclucas.

#237 ocoleanuionut

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 318 Postari:

Postat 13 January 2007 - 07:35 PM

la cele vechi nu se mai deduce tva -ul!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ocoleanui

#238 doru

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 13 January 2007 - 07:49 PM

asta de unde ai mai scos-o ?????

#239 mirela 0702

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 920 Postari:

Postat 14 January 2007 - 10:14 AM

Da' chiar, de unde ai mai scos-o??? Citeste bine Ordinul 2226, art 2, alin (1) si (2)...dar citeste-le atent...asa am crezut si eu o zi intreaga...dupa care m-am lamurit... :lostit (13):

#240 ocoleanuionut

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 318 Postari:

Postat 14 January 2007 - 02:07 PM

imi fac mea culpa era vorba de alin 1 de la art 2 nu de la art 1!!!!!!!!!!!!!!!!!!

multi au inteles gresit (printre care si eu )
scz
ocoleanui

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL