Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
desfacere CIM absente nemotivate - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 2

Salt la continut

desfacere CIM absente nemotivate

34 replies to this topic

#21 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 10 November 2008 - 12:13 PM

Vezi postareaMARIUS73, la Nov 10 2008, 11:51 AM, a spus:

va rog am si eu nevoie de atasamentul cu concedierea disciplinara...
Este pus putin mai sus, pe pagina anterioara, sub numele "CONCEDIEREA_DISCIPLINARA.zip". Ia-l de acolo, facand click pe el!

Aceasta postare a fost editata de nopris: 10 November 2008 - 12:14 PM

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#22 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 10 November 2008 - 12:27 PM

Pentru "adrianacosmin": Daca se demonstreaza ca noul angajat lucreaza unde a lucrat vechiul angajat atunci se poate dovedi ca acel loc de munca exista in fapt (daca nu si in drept). In privinta altor sanctiuni, trebuie demonstrata netemeinicia lor, eventual cu martori care sa nu aibe de suferit ulterior. Nu putem fii siguri de nimic cu justitia din Romania. Depinde in mare parte, dar nu total, de forta dovezilor.
Dar nu e bine sa stai intr-un loc de munca unde nu esti dorit. Sa incerce sa gaseasca altul, desi salariul la o firma obisnuita nu e ca la o multinationala.

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#23 adrianacosmin

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 11 November 2008 - 12:27 AM

Multumesc pentru raspuns "neopris". Daca se dovedeste existenta celuilalt angajat faptic cu martori, atunci angajatorul poate fi sanctionat pentru discriminare,dreptul la munca, etc? Dar faptul ca vechiul angajat nu a fost lasat sa munceasca perioada cat a fost la serviciu,desi el era prezent?

#24 cristigog

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 13 July 2009 - 12:58 PM

Conform art.75 (3) din contractul colectiv, convocarea in scris a salariatului va indica printre altele locul intrevederii. Nu am gasit niciunde (poate nu am cautat destul) unde poate fi acest loc al intrevederii cu salariatul. Societatea are sediul in Bucuresti iar punctul de lucru unde este locul de desfasurare a activitatii salariatului este la Oradea. Convocarea poate fi facuta la Bucuresti? In aceasta situatie societarea are obligatia decontarii cheltuielilor de transport a salariatului sau salariatul este obligat sa se deplaseze pe cheltuiala proprie? (Nespecificand in lege locul convocarii, consider ca pot face convocarea si la Paris.) Totodata, facand convocarea la Bucuresti, la 500 km de locul de munca al salariatului, nu este pentru acesta un motiv obiectiv de a se neprezenta, motiv care ar impiedica angajatorul sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare conform aliniatului (5)?

#25 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:

Postat 13 July 2009 - 01:51 PM

Chiar daca angajatul nu se prezinta la comisia de disciplina, sanctionarea tot nu trebuie facuta fara un motiv intemeiat, cu riscul castigarii procesului de catre angajat.
Desigur ca ori de deplaseaza comisia la punctul de lucru ori omul la comisie. In ambele cazuri cheltuielile cu drumul se platesc de firma fiind deocamdata tot o problema de servici. Conducerea putea convoca pe om la o teleconferinta si atunci nu mai conteaza locul fiecaruia. Normal era sa se formeze o comisie cu seful lui si alti angajati de la punctul de lucru. Daca deja s-a facut convocarea la Bucuresti, omul trebuie sa faca un ordin de deplasare la Bucuresti, sa scrie pe el ca ia avans cam cat costa drumul dus-intors+diurna, plus cerere de aprobare deplasare si sa le depuna la registratura punctului de lucru sau s-o dea sefului de la punct s-o semneze in prezenta martorilor. In apararea sa el poate fi asistat de un reprezentant al sindicatului sau de un reprezentatn al angajatilor. Altfel firma trebuie sa demonstreze cu acte ca i-a propus plata drumului si omul a refuzat. Fara aceasta dovada firma va pierde aproape sigur procesul.

#26 cristigog

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 13 July 2009 - 02:57 PM

Punctul de lucru unde lucreaza salariatul este inchis, deci nu are la cine depune cererea de deplasare la Oradea. Convocatorul a fost datat si trimis in data de 4 iulie cu mentiunea ca salariatul sa se prezinte in data de 8. convocatorul a fost ridicat de la posta de salariat in data de 10. Deja nu este respectata conditia de anuntare a salariatului cu 5 zile lucratoare inainte(4 si 5 fiind weekend), deci consider din start notificarea nula.
Salariatul neprezentandu-se la Bucuresti societatea la sunat in data de 13 pentru al chema la o alta data ulterioara, cand poate salariatul, dar au mentionat ca nu sunt de acord cu plata deplasarii acestuia la Bucuresti. Oricum, acesta convocare telefonica nu poate fi proba in instanta.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 14 July 2009 - 12:41 PM

#27 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:

Postat 13 July 2009 - 04:00 PM

Salariatul poate trimite o scrisoare recomandata sau o telegrama la sediul central cu o adresa:
Ca urmare a cererii dv.nr..../data.. pe care eu am primit-o in data... de a ma prezenta la... mentionez ca nu am banii necesari pt. aceasta. Va rugam sa-mi trimiteti suma de... , costul transportului pe CFR clasa 2 , dus-intors, si sa reprogramati data intrevederii pentru a avrea timp sa ajung acolo. Asa are o dovada ca a vrut sa mearga. Dar oricum nu vad cum justifica firma in fata instantei sa cheme un om de la 500 km fara sa-l plateasca, fiind interesul firmei aici, nu al omului (acela de a scapa de un om). Pana la urma acel angajat de ce e concediat? A facut ceva sau s-a desfiintat punctul de lucru? Daca s-a desfiintat e logic ca trebuia concediat din motiv de reducere a activitatii firmei si nu e cazul sa se opuna.

#28 3bf

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 13 July 2009 - 06:18 PM

Buna ziua!
Am si eu o intrebare:
Un salariat si-a depus cererea de demisie la zi(fara preaviz), nu a inregistrat-o ,a lasat-o pur si simplu la niste colegi, si nu a mai venit la lucru.Patronul nu este de acord sa plece pana nu-si efectueaza zilele de preaviz.L-au sunat pe angajat sa vina la lucru, dar nu mai vrea.
Intrebare:poate angajatorul sa-i desfaca contractul de munca cf art 61 (1),(dupa instintarea in scris a angajatului ) daca il pune absent nemotivat 3 zile?

Multumesc.

#29 3bf

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 16 July 2009 - 03:38 PM

Nu ma poate ajuta nimeni cu un raspuns?

#30 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:

Postat 16 July 2009 - 04:08 PM

Daca angajatul pleaca fara sa dea si sa respecte un preaviz si nu s-a prezentat nici in urma unei somatii scrise, atunci angajatorul poate:
- sa-i desfaca contractul de munca cu articolul cel mai defavorabil (motive de indisciplina, nu stiu pe dinafara articolul);
- sa-i impute o suma de bani pentru pagube aduse firmei (paguba demonstrata), printr-un proces civil (daca nu consimte sa plateasca direct suma ceruta).
Ar fi bine sa i se atraga atentia asupra acestui aspect caci unii chiar nu stiu ce pot sa pateasca.

Aceasta postare a fost editata de nopris: 16 July 2009 - 04:09 PM

#31 eliotys

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 118 Postari:

Postat 17 July 2009 - 08:43 AM

Vezi postareanopris, la Jul 16 2009, 05:08 PM, a spus:

- sa-i impute o suma de bani pentru pagube aduse firmei (paguba demonstrata), printr-un proces civil (daca nu consimte sa plateasca direct suma ceruta).

As vrea sa-mi lamuresc o chestiune. Eu stiu ca nu se pot face retineri pe statul de plata decat daca:

art. 164:

"(1) Nici o reținere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de lege.
(2) Reținerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă și exigibilă și a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă."

Sa inteleg ca in situatia in care salariatul consimte sa plateasca direct se poate face retinerea? Scuzati abaterea de la subiect.

#32 3bf

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 45 Postari:

Postat 23 July 2009 - 06:14 PM

Multumesc nopris de raspuns.Mai am o intrebare: sa spunem ca angajatul vine la locul stabilit pentru convocare, si revine la lucru sa-si efectueze preavizul.Pana la acea data, cum va figura in pontaj?Ca absent nemotivat sau altcumva?

#33 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 25 July 2009 - 08:48 AM

absent nemotivat, in spiritul celor de mai sus, ca sa va puteti folosi pentru desfacerea indisciplinara a CIM si recuperarea pagubelor

#34 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:

Postat 25 August 2009 - 11:49 AM

Vezi postareaeliotys, la Jul 17 2009, 09:43 AM, a spus:

Sa inteleg ca in situatia in care salariatul consimte sa plateasca direct se poate face retinerea?
DA. Conducerea face o decizie de imputare a pagubelor, in care se mentioneaza pagubele, valoarea lor si faptul ca angajatul recunoaste paguba ca fiind din vina lui si accepta sa plateasca suma de ... prin retinere din salariu (total sau in rate) sau prin depunere la casierie pana la data de... In caz ca angajatul semneaza decizia si eventual scrie si "De acord" inaintea semnaturii, nu mai e necesara actionarea in instanta.

#35 ank_cfr

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 28 July 2010 - 09:18 AM

as vrea si eu atasamentul cu concedierea colectiva daca se poate, pe adresa de e-mail ank_cfr@yahoo.com.

va multumesc frumos :)

nu merge sa-l deschid. mi-l puteti trimite si mie pe ank_cfr@yahoo.com? ms mult.

Aceasta postare a fost editata de MIKY2010: 10 August 2010 - 08:32 AM

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL