Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
gestiuni distincte? - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

gestiuni distincte?

7 replies to this topic

#1 corina.m.

Membru junior

• Nou venit
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 08 May 2008 - 02:11 PM

Buna ziua,
O societate comerciala care are ca ob de activitate atat comertul cu ridicata cat si comertul cu amanuntul desfasoara aceste activitati la acelasi punct de lucru. O parte din spatiu este folosit ca si magazin iar o alta pt. depozitul engross. Gestiunile sunt evidentiate distinct. As vrea sa stiu daca aceasta situatie contravine sau nu prevederilor legale. Din OG 28/1999 republica in 2005 nu imi pot da seama.
Va multumesc

#2 daniela pirvulescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 139 Postari:

Postat 08 May 2008 - 11:14 PM

E corect. Ai gestiuni separate evidentiate in contabilitate, spatiu delimitat, e ok. Probabil ca la gestiunea de amanunt ai si casa de marcat fiscala. Atunci poti sa dormi linistita.

#3 corina.m.

Membru junior

• Nou venit
  • Pip
  • 12 Postari:

Postat 09 May 2008 - 09:24 AM

Multumesc Daniela

#4 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 09 May 2008 - 11:46 AM

conform carei legi/reglementari trebuie organizata evidenta separat pentru en gros si en detail?
Bea

#5 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 09 May 2008 - 12:14 PM

" (4) Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, care desfășoară atât comerț cu amănuntul, cât și comerț angro, vor organiza gestiuni distincte pentru cele două activități, în spații comerciale separate, cu personal aferent fiecărei gestiuni, și vor reflecta operațiunile efectuate în conturi analitice distincte. "

am vrut sa intreb, daca in afara textului citat mai sus(OMF 2055/1998)- abrogat, este alta reglementare in vigoare pentru organizarea separata a gestiunilor cu ridicata si cu amanuntul?
Bea

#6 sisgog

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 217 Postari:

Postat 09 May 2008 - 01:54 PM

Vezi postareaBea, la May 9 2008, 01:14 PM, a spus:

" (4) Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea nr. 82/1991, care desfășoară atât comerț cu amănuntul, cât și comerț angro, vor organiza gestiuni distincte pentru cele două activități, în spații comerciale separate, cu personal aferent fiecărei gestiuni, și vor reflecta operațiunile efectuate în conturi analitice distincte. "

am vrut sa intreb, daca in afara textului citat mai sus(OMF 2055/1998)- abrogat, este alta reglementare in vigoare pentru organizarea separata a gestiunilor cu ridicata si cu amanuntul?

Speta:

La o statie de benzina, tot combustibilul este in rezervoare si totul se vinde prin pompe. Vanzarile au loc:
1. catre populatie, procedura clasica, se alimenteaza si se da bon, cu plata cash
2. catre agenti economici - se alimenteaza in cursul lunii de cate ori e cazul, la pompa se bate in casa bonul fiscal (ca sa se descarce gestiunea si implicit stocul din pompe), dar cu plata non numerar, iar la sfarsitul lunii se emite factura pe toata valoarea alimentata de X, urmand ca plata sa se faca ulterior, prin banca. Pretul este, dupa caz, in functie de contract, pretul de la pompa din ziua alimentarii sau pret negociat intre parti.

In acest caz operatiunile de la punctul 2 se considera a fi tot cu amanuntul sau nu?
Vad 2 alternative (posibil nici una corecta) - insa prima cred ca este aplicabila doar daca pretul la pompa este acelasi cu pretul de facturare.
a- se descarca gestiunea odata cu vanzarea noncash si concomitent se inregistreaza vanzarea catre client, care client ramane in sold. In acest caz nu se mai inregistreaza factura la sfarsit de luna, pentru a nu se dubla soldurile.
b- la fiecare vanzare noncash se face transfer din gestiunea cu amanuntul in gestiunea cu ridicata, marfa sta in stoc pana la facturare, cand se inregistreaza normal factura si descarcarea de gestiune. In acest caz se poate vinde la orice pret, nu obligatoriu la cel de pompa. Insa in cazul asta stocul din cursul lunii e eronat.
Eventual se poate descarca marfa din gestiune la momentul alimentarii si concomitent inregistra in "418-clienti facturi de intocmit", si la sfarsitul lunii cand se emite factura se soldeaza contul 418 si ramane datoria efectiva in 418
Pentru situatiile cand pretul de vanzare pe factura e diferit fata de cel de la pompa nu vad cum altfel s-ar putea rezolva.

Voi ce spuneti, cum ar fi corect?

#7 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 09 May 2008 - 02:24 PM

1. se considera comert cu ridicata comertul cu bunuri vandute catre alti agenti economici, care vor revinde la randul lor bunurile cumparate. deci vanzarea carburantului catre alti agenti economici, care nu au scopul de a revinde acest carburant, NU se considera comert cu ridicata.
2. la alimentarea carburantului in masini, doar gestiunea ar trebui descarcata, cu trecerea creantelor neincasate si nefacturate pe 418(cum ai zis si tu), urmand ca la facturare sa se regularizeze ct.418, si incasarea va fi 5121-411. nu inteleg, ce cauta bonul fiscal in ecuatie, din moment ce nu sunt plati(incasari) in numerar. dpdv.fiscal nu cred ca este corect. sa nu vb. de TVA.

Aceasta postare a fost editata de Bea: 09 May 2008 - 02:25 PM

Bea

#8 sisgog

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 217 Postari:

Postat 12 May 2008 - 08:52 AM

Vezi postareaBea, la May 9 2008, 03:24 PM, a spus:

nu inteleg, ce cauta bonul fiscal in ecuatie, din moment ce nu sunt plati(incasari) in numerar. dpdv.fiscal nu cred ca este corect. sa nu vb. de TVA.

Pai avand in vedere ca se vinde din pompa, pompele sunt legate la un soft care nu deblocheaza pompa dupa ce s-a facut alimentarea pana nu se bate bonul in casa. Operatiunea asta genereaza descarcarea automata din gestiune si astfel se poate urmari exact ce iese de la pompa. Pentru a nu denatura z-ul, operatiunea e contata ca si noncash, pe z adunand doar operatiunile cu numerar, insa imi scade combustibilul vandut.

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL