Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Micro versus impozitare profit - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Micro versus impozitare profit

19 replies to this topic

#1 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 19 May 2008 - 09:38 AM

Hello,

Am urmatoarea problema... Suntem 2 prieteni si ne ocupam de cca. 4 ani cu tot ceea ce inseamna produsele web related (design, hosting, soft etc). Lucrurle merg destul de ok (cel putin in ultimul timp) si platim destul de mult ca si impozit (facturam pe un SRL din 2005 neplatitor de TVA, 16% din profit).

Colegul meu detine 33% din firma respectiva, restul de parti sociale fiind detinute de alti 2 vechi colegi de-ai lui - care nu au pretentii si vor sa iasa din aceasta asociere (la randul lor au afaceri prospere).

Problemele noastre sunt urmatoarele si am dori cateva sfaturi avizate:

1) vrem sa ne asociem (eu cu el, 50 - 50%), asta insemnand sa refacem actele, sa iasa cei 2 ex colegi, sa schimbam numele firmei, sediu social, domenii de activitate etc.) = ca si costuri este ca si cum am face alta noua;

2) tinand cont de faptul ca la noi investitiile sunt ZERO (ne chinuim sa mai bagam o benzina... un monitor... mare lucru nu avem ce investi, este practiv munca in fata PC-ului, cafele, nopti nedormite - stiti cum e) este mai bine sa trecem pe o firma impozitata pe venit (2%)?

3) cum sa facem asta.. refacem actele pe firma existenta, ne asociem si trecem pe noua forma de impozitare, sau facem alta firma noua? Din cate am inteles putem trece pe 2% abia la anul... am fi vrut sa trecem acum ptr ca 16% din profit e destul de mult...

Multumesc.
- daca vrei sa-l faci pe Dumnezeu sa rada, spune-i planurile tale -

#2 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 19 May 2008 - 10:09 AM

Inca una:

4) Din cate stiu la micro (2%) trebuie sa fie minim un angajat... se poate angaja colegul meu? ca sa indeplinim aceasta conditie? In acest caz, care este acea forma de angajare ptr care impozitul sa fie minimul posibil...

Merci fain.

#3 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 19 May 2008 - 07:32 PM

Anyone? :thumbup:

#4 Ligia Georgescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 403 Postari:

Postat 20 May 2008 - 09:47 AM

Nu stiu sa-ti raspund la toate intrebarile, dar uite cateva (raspunsuri).
Impozitul pe venit anul acesta e 2.5%. La anul va fi tot 3%.
E recomandabil sa platiti impozit pe venit, decat cel pe profit, din moment ce cheltuielile voastre sunt minime. Dar puteti face un calcul simplu. Un trimestru oarecare, vedeti cat inseamna 16% din venituri-cheltuieli si cat inseamna 2.5% (sau 3%) din venituri.
Alt sfat ar fi sa va faceti o firma noua, in conditiile date (cu trei asociati care vor sa se transforme in doi..). Alt aspect e ca, da, daca va hotarati ca e mai bine impozit pe venit, aceasta alegere o puteti face abia la anul, cu firma actuala, si asta numai in anumite conditii (cifra de afaceri e importanta). Vectorul fiscal se pastreaza un an fiscal intreg.
Si da, la micro, trebuie sa aveti angajati, dar acum nu mai stiu daca in 30 zile sau in 60 de la infiintare (dar daca te intereseaza musai, aflam). Un angajat poate insemna si cineva cu 2h/zi, asa salariul va fi mai mic si darile tot la fel.
Succes.

Aceasta postare a fost editata de Ligia Georgescu: 20 May 2008 - 09:47 AM

#5 DRAGUSIN LAVINIA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 20 May 2008 - 11:24 AM

Vezi postareaLigia Georgescu, la May 20 2008, 07:47 AM, a spus:

Nu stiu sa-ti raspund la toate intrebarile, dar uite cateva (raspunsuri).
Impozitul pe venit anul acesta e 2.5%. La anul va fi tot 3%.
E recomandabil sa platiti impozit pe venit, decat cel pe profit, din moment ce cheltuielile voastre sunt minime. Dar puteti face un calcul simplu. Un trimestru oarecare, vedeti cat inseamna 16% din venituri-cheltuieli si cat inseamna 2.5% (sau 3%) din venituri.
Alt sfat ar fi sa va faceti o firma noua, in conditiile date (cu trei asociati care vor sa se transforme in doi..). Alt aspect e ca, da, daca va hotarati ca e mai bine impozit pe venit, aceasta alegere o puteti face abia la anul, cu firma actuala, si asta numai in anumite conditii (cifra de afaceri e importanta). Vectorul fiscal se pastreaza un an fiscal intreg.
Si da, la micro, trebuie sa aveti angajati, dar acum nu mai stiu daca in 30 zile sau in 60 de la infiintare (dar daca te intereseaza musai, aflam). Un angajat poate insemna si cineva cu 2h/zi, asa salariul va fi mai mic si darile tot la fel.
Succes.
De preferat o firma noua, platitoare de impozit pe venit sigur, un angajat in 60 zile de la infiintare chiar si cu 1h/zi
LAVINIA DRAGUSIN

#6 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 20 May 2008 - 07:22 PM

Ok, ramane micro...

Am auzit ca in 2-3 ani o sa treaca toate pe 16%?!

#7 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 23 May 2008 - 09:25 AM

cam asa ceva :thumbup:
Madalina

#8 hb_ralu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 59 Postari:

Postat 23 May 2008 - 10:14 AM

Cel mai bine este sa infiintezi o societate noua deoarece daca deja ai o societate platitoare de impozit pe profit16% nu mai poti trece acea firma ca platitoare de impozit pe venit de 2,5%.

#9 mihavesa

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1623 Postari:

Postat 23 May 2008 - 04:53 PM

daca societatea a fost de la inceput platitoare de 16%, adica prin mentiunile facute la reg comertului initial si acum indeplinesti conditiile pt a fi micro, adica daca ai minim un angajat, poti sa treci la micro, prin optiune - vectorul 010. Dar numai cu conditia sa nu mai fi fost pana acum micro.

#10 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 24 May 2008 - 04:16 PM

eu ti-as spune sa optezi pentru platitor impozit pe profit, mai ales la inceput, daca nu doriti sa va faceti angajati, si daca ati investi in calculatoare performante, sau aveti chirii, sau niste cheltuieli de inceput tot o sa fie...
si de doriti sa va angajati, puteti trece la impozit pe venit.
dar Dvs.sunteti singur in masura sa luati decizia, functie de planurile pe care le aveti(nu vreti sa extindeti afacerea?)

daca cheltuielile > 87.5%venituri, este rentabil sa platiti impozit pe profit
cheltuielile = 87.5%venituri, indiferent ce sistem alegeti
cheltuielile < 87.5%venituri, mai bine platiti impozit pe venit.
Bea

#11 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 05 June 2008 - 06:52 PM

Vezi postareaBea, la May 24 2008, 05:16 PM, a spus:

cheltuielile > 87.5%venituri, este rentabil sa platiti impozit pe profit
cheltuielile = 87.5%venituri, indiferent ce sistem alegeti
cheltuielile < 87.5%venituri, mai bine platiti impozit pe venit.

Ok, aproximez cheltuielile undeva la <10% (producem din fata computerului, investitiile sunt ca si inexistente - tinand cont de faptul ca avem logistica).

Astazi au iesit actele firmei (micro, neplatitoare de TVA). Tot ce am "intreprins" pana acum a fost sa facem stampilele...

Maine dimineata vreau sa cumpar absolut toate actele necesare si mai ales OBLIGATORII care ne sunt necesare.

Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi vis-a-vis de cele de mai sus? (ce anume trebuie sa mai cumpar.. registre, fise etc etc).

Multumesc.

Fisiere atasate

#12 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 05 June 2008 - 07:21 PM

de la finante: registrul unic de control
de la librarie: registrul jurnal, registrul inventar...
nu credeti ca este cazul sa luati legatura cu un contabil? Rezolvati, astfel, dilema ce si cum trebuie...
Madalina

#13 Buzzy

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 05 June 2008 - 09:31 PM

O sa iau.. :)

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 06 June 2011 - 04:36 PM

#14 amandeal

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 22 Postari:

Postat 16 July 2008 - 11:09 AM

O firma chiar daca este micro si plateste impozit pe venit , este ca oricare alta firma . Banii incasati sunt ai firmei . si nu ai asociatilor , pentru a lua din banii trebuie sa fii angajat , si sa iei salariu , sau retur creditare societate - in cazul in care ati creditat societatea ( acestia sunt banii pe care ii poti lua ).
Nu poti lua alti bani din firma . Daca platesti impozit pe profit , la anul poti lua dividende ( daca ai profit ) ]

#15 nirolf36

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 19 January 2010 - 04:20 PM

am infiintat o firma in ian 2010,si am optat pt impozitul pe venit.am inteles ca se scoate,stie cineva ceva despre asta?daca nu se scoate cum ar vi mai bine pt mine impozitarea pe profit sau pe venit.va multumesc

#16 Elena Pana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 279 Postari:

Postat 19 January 2010 - 06:53 PM

Ne-ai dat cam putine amanunte despre firma nou infiintata. Nu ne-ai spus ce activitate va presta aceasta firma. Daca presteaza servicii si nu preconizezi o cifra de afaceri mai mare de 100.000 euro..atunci ramai platitor de impozit pe venit. In cazul altor activitati..va trebui sa iti faci un mic buget de venituri si cheltuieli si sa hotaresti care impozitare iti este mai convenabila.
elenacca

#17 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 19 January 2010 - 07:22 PM

Nirolf, se va scoate imp. pe venit mai mult ca sigur, conform decl. Min. de Finante, deci : s-a spus, asteptam sa apara scris, asa ca nu iti mai bate capul cum ar fi mai bine. Oricum, intrebarea trebuia sa ti-o pui inainte de declararea optiunii.

Dana

#18 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 20 January 2010 - 10:48 PM

De acord cu tine Dana , dar nu toata lumea sta ca noi cu ochii dupa acte normative, omul aude o chestie azi si se asteapta ca peste 4-5 luni sa fie inca valabila ( cum se intampla de fapt in occident ).

#19 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 20 January 2010 - 11:14 PM

corect, la noi, omul aude o chestie azi si maine apare legea, care se aplica din urma !!!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 06 June 2011 - 04:38 PM

Dana

#20 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 20 January 2010 - 11:24 PM

Aici ai dreptate , ca asa e la noi :biggrin:

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

8 useri citesc topicul