Citeaza
am primit ieri un maldar de facturi pierdute-ratacite aferente lunii decembrie 2008....toate cheltuieli... nimic pe marfa. noi am inchis inclusiv luna ianuarie ca asa ne cere sistemul. ce sa fac eu acum cu facturile astea? dpdv al cheltuielilor am inteles ca trebuie sa le pun direct pe 117 ca-s aferente exercitiului financiar trecut.. dar cu tva-ul? il deduc? nu-l deduc? acu' vreo 2 ani am primit amenda ca-mi dedusesem tva-ul la o factura inregistrata cu intarziere dupa 6 luni ( desi venise prin posta si avea data sosirii la mine scrisa .. ]
multumesc anticipat!
Da, TVA-ul poti sa-l deduci in Decontul din anul acesta si il treci la regularizari, cnf.urm.art.din CF :
"Dreptul de deducere exercitat prin decontul de taxă
ART. 147^1
(1) Orice persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA, conform art. 153, are dreptul să scadă din valoarea totală a taxei colectate, pentru o perioadă fiscală, valoarea totală a taxei pentru care, în aceeași perioadă, a luat naștere și poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145-147.
(2) În situația în care nu sunt îndeplinite condițiile și formalitățile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei prevăzute la art. 146, persoana impozabilă își poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiții și formalități sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naștere dreptul de deducere.
(3) Prin norme se vor preciza condițiile necesare aplicării prevederilor alin. (2), pentru situația în care dreptul de deducere este exercitat după mai mult de 3 ani consecutivi după anul în care acest drept ia naștere.
(4) Dreptul de deducere se exercită chiar dacă nu există o taxă colectată sau taxa de dedus este mai mare decât cea colectată pentru perioada fiscală prevăzută la alin. (1) și (2)."
Sa ai doar dovada ca le-ai primit acum. De ce sa raspunzi pt.altii (unii, nu toti) care l-ar intrece chiar si pe David Copperfield daca ar trebui sa faca o "magie cu facturi fiscale"... zau asa ?
In ceea ce priveste inchiderea lunii ian. legate de sistem, nu am inteles la ce te referi: sist.de calcul, o autoritate ?! In fine, te descurci tu...
Aceasta postare a fost editata de Dana42: 12 February 2009 - 12:54 PM