Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Contract consultanta - facturare fara TVA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Contract consultanta - facturare fara TVA

14 replies to this topic

#1 shiprian

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 22 January 2009 - 07:17 PM

Salut,

Am o intrebare mai ciudata:

In ce conditii serviicile prestate intr-un contract de consultanta pentru o firma din UE platitoare de tva pot fi facturate fara TVA de catre o firma platitoare de TVA din Romania.
Am inteles ca din ian 2009 s-au schimbat ceva chestii legate de acest lucru in codul fiscal.
Ceea ce am nevoie este: ce servicii trebuie trecute in contract ca sa nu fiu nevoit sa facturez cu tva pentru firma din UE

Merci

#2 mirelavasile

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 55 Postari:

Postat 30 January 2009 - 10:04 AM

Consultanta este scutita de TVA cu drept de deducere, deoarece locul prestarii se considera a fi la sediul clientului tau:

'ART. 133 Locul prestarii de servicii
19 adnotări din Codul Fiscal 2008-2009/TITLUL VI Taxa pe valoarea adaugata/CAP. V Locul operatiunilor cuprinse in sfera de aplicar
(1) Locul prestarii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
................................................................................
................................................................................
.
..........
g) locul unde clientul caruia ii sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, cu conditia ca respectivul client sa fie stabilit sau sa aiba un sediu fix in afara Comunitatii ori sa fie o persoana impozabila actionand ca atare, stabilita sau care are un sediu fix in Comunitate, dar nu in acelasi stat cu prestatorul, in cazul urmatoarelor servicii:
.........................
5. serviciile consultantilor, inginerilor, juristilor si avocatilor, contabililor si expertilor contabili, ale birourilor de studii si alte servicii similare;

O zi buna,

#3 Romina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 04 February 2009 - 11:19 AM

Buna ziua!

O factura emisa pentru Rusia, trebuie sa contina TVA 19%? E vorba de servicii de consultanta juridica.

Multumesc mult!

#4 mirelavasile

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 55 Postari:

Postat 04 February 2009 - 06:00 PM

Buna, Romina

Daca citesti cu atentie mesajul anterior, o sa concluzionezi ca factura nu e purtatoare de TVA. :frusty:

#5 Romina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 05 February 2009 - 11:00 AM

:frusty: imi cer scuze...am citit tot, inafara de mesajul anterior.....

Am gasit si eu raspunsul in codul fiscal, dar acum intreb: in jurnalul de vanzari facturile emise pt tarile din UE si din afara UE la ce rubrica din jurnalul de vanzari se trec?
Am doua rubrici:
- Livrări de bunuri și prestări de servicii pentru care locul livrarii/prestării este în afara României, cu drept de deducere
- Livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere, Alte livrări de bunuri și prestări de servicii scutite cu drept de deducere

Iar in decontul de TVA sumele se trec la randul 3? (Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite cf. art.143, alin (2), lit.(b) si ? din Codul Fiscal.

Multumesc mult!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 05 February 2009 - 09:16 PM

#6 mirelavasile

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 55 Postari:

Postat 05 February 2009 - 03:03 PM

[ - Livrări de bunuri și prestări de servicii pentru care locul livrarii/prestării este în afara României, cu drept de deducere

Iar in decontul de TVA sumele se trec la randul 3? (Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite cf. art.143, alin (2), lit.(b) si © din Codul Fiscal.

:frusty:

#7 Romina

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 31 Postari:

Postat 05 February 2009 - 04:03 PM

Multumesc mult mult de tot, Mirela!
Raspunsul a venit la tanc! :cool:

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 05 February 2009 - 09:16 PM

#8 Razvan Radu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 03 March 2009 - 11:57 PM

Sa inteleg ca in cazul meu pot factura fara TVA ?

Firma din Romania este platitoare de TVA dar are un contract de consultanta pentru afaceri si management conform cod caen 7022 cu o firma din Germania.

#9 angelamama70

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 95 Postari:
  • Interests:fotbalul, inotul

Postat 16 September 2009 - 05:41 PM

Am o firma care produce programe informatice si voi intocmi o factura catre un client din Germania neplatitor de tva. Facturez cu tva?

#10 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 18 September 2009 - 07:50 PM

Vezi postareaangelamama70, la Sep 16 2009, 06:41 PM, a spus:

Am o firma care produce programe informatice si voi intocmi o factura catre un client din Germania neplatitor de tva. Facturez cu tva?
Emiti Factura cu TVA numai in cazul in care beneficiarul din Germania este persoana neimpozabila (persoana fizica, institutie publica). In cazul in care beneficiarul este persoana impozabila, inregistrata sau nu in scopuri de TVA in Germania, Factura pentru servicii furnizate pe cale electronica se va emite fara TVA cu mentiunea „neimpozabil in Romania”.

#11 danirus

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 19 November 2009 - 04:14 PM

Buna

Am si eu o intrebare.
Am un contract de servicii de design cu o firma din non UE. Factura primita de la ei va fi cu tva sau fara. Va trebui sa platesc eu aici TVA sau nu?

Va multumesc celor care imi vor raspunde.

#12 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 19 November 2009 - 09:41 PM

Danirus, nu ai furnizat informatii complete.
Daca prestatorul este stabilit in afara UE si nu este stabilit in Romania si tu esti o persoana impozabila, stabilita in Romania, inregistrata normal in scopuri de TVA si te incadrezi la servicii intangibile, cnf. art. 133, alin2, litera g din CF, locul prestarii serviciilor se considera in Romania, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, adica tu, ca persoana impozabila si vei inregistra TVA-ul atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila in Deconul de TVA.
Daca nu esti inregistrat in scopuri de TVA sau esti inreg.numai pentru achizitii intracomunitare, se depune Decontul special de TVA si va trebui sa platesti TVA la bug.statului.

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 19 November 2009 - 09:41 PM

Dana

#13 vulpisor

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 149 Postari:

Postat 19 December 2009 - 05:54 PM

Voi ce parere aveti pentru urmatoarele spete de modul de facturare cu sau fara TVA:

a. societate de avocati platitoare de TVA factureaza servicii juridice catre Franta in februarie 2010 . Lucrarile sunt neimpozabile in Romania
b. societatea de avocati platitoare de TVA factureaza servicii juridice catre Turcia sau SUA in februarie 2010 . Lucrarile sunt nefacturabile in Romania.
c. societatea de avocati platitoare de TVA factureaza servicii juridice catre Turcia pentru servicii legate de o cladire din Romania. Se factureaza cu TVA.

sunteti de acord cu mine ?

Aceasta postare a fost editata de Otilia Alupei: 21 December 2009 - 10:19 AM

#14 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 22 December 2009 - 07:13 PM

Pentru serviciile intangibile prestate de catre o persoana impozabila din Romania catre o persoana impozabila avand un sediu fix sau stabilita in Comunitate, locul prestarii serviciilor nu s-a modificat in 2010 fata de 2009. Singura problema care poate interveni in regimul de impozitare este existenta codului valid de TVA, in caz ca beneficiarul nu comunica un cod valid de TVA, serviciul respectiv va fi considerat ca fiind prestat catre o persoana neimpozabila.

Aceasta postare a fost editata de Lexiroxi: 22 December 2009 - 07:14 PM

#15 Mihaela H

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 16 Postari:

Postat 10 January 2010 - 09:29 AM

O SC din Romania nu este inregistrata in scopuri de TVA si trebuie sa factureze servicii catre o societate din Polonia platitoare de TVA.
SC Romania este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA?
Stiu ca este o operatiune scutita cu drept de deducere.
Ce declaratii legate de TVA ar trebui sa depuna la Adm. Fin.?

Similar Topics Collapse

12 useri citesc topicul

0 membri, 12 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL