Postat 01 September 2009 - 02:40 PM
Postat 01 September 2009 - 02:44 PM
legat de cumpararea ATV-ului, in primul rand ar trebui sa ne spui daca acest mijloc fix are legatura cu obiectul principal de activitate al firmei, pentru ca daca firma face comert cu blanuri, nu vad de ce si-a cumparat un ATV pe firma; respectiv, daca s-a cumparat atv-ul pentru placerea administratorului sau a asociatilor, se poate considera ca distribuire de dividende catre acestia.
daca atv-ul s-a cumparat pentru inchirierea lui catre clienti,atunci cred ca situatia ta se incadreaza la art 145-1,alin.1 litera c, si atunci ai avea dreptul de deducere al tva la achizitia lui si ai putea sa il inregistrezi la "Alte mijloace de transport auto neregasite la cap. 2.03.02"
Postat 21 September 2009 - 11:02 AM
Vedeti ca la pct.2 din acest noi info apare ca Tva-ul la avansuri este deductibil.
L-am postat sa-l cititi si voi si sa va dati cu parerea referitor la TVa-ul de la avansurile acordate in cadrul unu contract de leasing.(financiar, ca asa sunt majoritatea).
Spor :)
Fisiere atasate
Postat 21 September 2009 - 11:54 AM
Postat 21 September 2009 - 09:10 PM
Parerea mea este ca pana la momentul transferului de proprietate, cand are loc de fapt achizitia (la incheierea contractului de lesing) tva este deductibil.
Postat 15 October 2009 - 09:45 PM
avans 8214 lei si 74670 dif de 90% , sumele sunt cu tva. pot deduce tva din factura%
Postat 16 October 2009 - 09:26 AM
" Art. 145^1. - (1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării."
Dana
Postat 25 November 2009 - 09:43 AM
Postat 08 December 2009 - 05:36 PM
haideti sa comprimam putin situatia deducerii tva-ului in leasing financiar.
Sa luam de exemplu o persoana juridica, platitoare de tva, care doreste achizitionarea unui vehicul, dar nu se incadreaza in acele exceptii pentru deducerea tva-ului.
Astfel are doua posibilitati :
1. achitarea unui avans + valoare reziduala inclusa in rate
2. achitarea unui avans + valoare reziduala la sfarsit
Prima varianta
- in acest caz in care reziduala este esalonata lunar ( inclusa in rata ) contractul de leasing este de prestari servicii sau vanzare?
- avansul este facturat impreuna cu prima rata si pe factura apare Rata 1 si astfel se deduce tva-ul aferent doar ratei atat a ratei 1 cati si acelorlalte( fara valoare reziduala) ?
A doua varianta
- in acest caz am inteles sigur ca leasingul este contract de prestari servicii pana in momentul achizitiei adica a facturarii valorii reziduale.
- aici tva de la avans se deduce + tva din rata ( care practic este suma pentru prestarea de servicii )
bun....dar daca persoana juridica este inregistrata cu toate codurile caen si incheie un contract de inchiriere pe o suma modica 100 RON / luna cu o firma partenera poate deduce tot tva-ul? Din punct de vedere juridic este legal, ca se prin cei de la fisc e alta mancare de peste...dar nu cred ca au ce sa zica.
Postat 14 December 2009 - 11:39 AM
Multumesc mult!
Postat 21 December 2009 - 06:36 PM
1) Tocmai termin ratele la un contract de leasing financiar si trebuie sa primesc factura cu valoarea reziduala pentru un autoturism.TVA-ul este nedeductibil la factura cu val.reziduala?
2) Vreau sa vand autoturismul. TVA-ul poate fi colectat?
Multumesc pentru sugestii.
Postat 22 December 2009 - 02:00 AM
2 da
Postat 20 January 2010 - 06:06 PM
Firma are un magazinel intr-un sat, iar masina este folosita de patron pt aprovizionare. Masina este de persoane si nu a inregistrat pe firma niciodata benzina, pt a nu intocmi foi de parcurs.
Intrebarea mea este daca aveam dreptul sa deduc tva-ul la ratele din mai-dec. 2009 si tva-ul la valoarea reziduala, desi factura cu valoarea reziduala este 0.(valoarea reziduala fiind platita la inceput.
Postat 20 January 2010 - 06:32 PM
La valoare reziduala nu aveti dreptul sa deduceti nimic ( nu aveti din ce, valoarea fiind zero). La data cand ati platit reziduala era in vigoare Codul fiscal nemodificat cu OG34.
Postat 20 January 2010 - 06:53 PM
mihaela_cva, la Jan 20 2010, 06:32 PM, a spus:
La valoare reziduala nu aveti dreptul sa deduceti nimic ( nu aveti din ce, valoarea fiind zero). La data cand ati platit reziduala era in vigoare Codul fiscal nemodificat cu OG34.
Multumesc mult pt raspuns. Intrebam de tva pt valoarea reziduala pentru ca ei au facut o factura care are intr-adevar valoare 0, dar au stornat intai valoarea reziduala cu tva-ul aferent, platite in 2006 si au facturat iarasi valoare reziduala la aceeasi valoare.
Postat 09 February 2010 - 10:52 AM
reziduala inclusa in rate, 20%, aici
cred ca am inteles, din valoarea ratelor se scade 20 %, iar din acesta din urma nu se deduce tva, fiind valoarea reziduala, e corect?
Cealalta masina
, are valoarea reziduala evidentiata pe desfasurator ca fiind de plata ca ultima rata, deci la aceasta din urma pot deduce tva-ul fara probleme, da? Numai ca la sf perioadei de leasing , atunci cand va veni factura
cu val reziduala , nu voi deduce tva-ul, am inteles bine?
Ceea ce nu inteleg, este urmatorul lucru: la avansurile care s-au dat pentru masini, pot deduce tva-ul? pentru toate 3? aici nu prea inteleg, am tot citit postarile de pe foum, dar am gasit fel de fel de opinii. Aaaa, si inca ceva.... combustibilul aferent acestor masini, ii pot deduce tva-ul daca fac foi de parcurs? Obiectul de activitate al firmei este 2511 " Fabricarea de confectii metalice si parti componente". Eu ma gandesc ca da, pt ca se fac tot felul de deplasari, avem lucrari si in alte orase.
Va rog din suflet daca ma puteti ajuta cu un raspuns corect
Va multumesc
Postat 16 February 2010 - 07:32 PM
Postat 16 February 2010 - 07:54 PM
înregistrarea TVA nerecuperabilă în costul de achiziție al vehiculului:
231 = 4426
„Imobilizări corporale „TVA deductibilă”
în curs de execuție"
b2) – înregistrarea în luna în care are loc recepția bunului, în costul de achiziție
a sumei înregistrate anterior în contul 231 „Imobilizări corporale în curs de
execuție”:
213 = 231
Instalații tehnice, „Imobilizări corporale
mijloace de transport în curs de execuție"
Postat 16 February 2010 - 08:00 PM
E vorba de leasing, am uitat sa precizez. E un leasing din 2004 si acum a sosit factura reziduala. nu stiu cum procedez cu TVA ul
Postat 16 February 2010 - 08:01 PM
2133=4426
Similar Topics
| Topic | Forum | Deschis de | Statistici | Ultima postare | |
|---|---|---|---|---|---|
OUG 4/2023 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate |
Diverse subiecte | Otilia Alupei |
|
|
|
Intrarea/ieșirea în/din sistemul TVA la încasare în anul 2023 |
Materiale ANAF (MFP) | Otilia Alupei |
|
|
|
Precizari suplimentare privind OUG nr.188/2022: |
Legislatie comentata, spete diverse (ANAF, MMPS, AJOFM, CNPP, ANPIS, etc ...) | Otilia Alupei |
|
|
|
Deducerea personala la calculul impozitului pe salarii 2023 - material ANAF ! |
SALARII | Otilia Alupei |
|
|
|
Cota de 5% TVA la achizitia unei locuinte incepand cu 01.01.2023 |
Impozitare - TVA | albertstancu |
|
|