Postat 16 February 2010 - 08:02 PM
Postat 16 February 2010 - 08:05 PM
Cu diferentele de curs vbalutar e alta poveste; le inreg ca si chelt /venit si vezi daca sunt deductibile in functie de gradul de indatorare (cod fiscal parca art.21)
Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 16 February 2010 - 08:07 PM
Postat 22 March 2010 - 12:42 PM
Am achiz. in leasing ( fin) doua autoturisme ptr.directori in 2006. In cf. cu prevederile OUG nr.34/2009 privind deductibilitatea chelt.si tva-ului aferent val. reziduale am inteles ca-s neded., dar cum se procedeza cu Taxele Vamale accizele, si tva pl.in vama ptr aceste autot.? Mentionez ca ultima factura de la soc.de leasing cuprinde aceste taxe la care s-a colectat tva . Tva este ded.? Aceste taxe cred ca se trec in val. autot. si se amortizeaza . E Corect ? merci.
Postat 22 March 2010 - 01:12 PM
Postat 22 March 2010 - 01:15 PM
Postat 25 March 2010 - 10:34 AM
Durata contractului de leasing este de 60 luni, valoarea reziduala este ultima rata si autoturismul este folosit de administratorul societatii.
Acum dupa plata a 30 de rate vreau sa imi exercit dreptul de cumparare a bunului urmand sa platesc valoarea sumei ramase de achitat (capital) plus comisionul de rambursare anticipata.
Este deductibil TVA aferent acestei operatiuni?
Multumesc.
Postat 25 March 2010 - 11:45 AM
TVA-ului aferent facturii prin care se va face transferul dr. de proprietate.
Aceasta postare a fost editata de Dana42: 25 March 2010 - 11:45 AM
Dana
Postat 26 March 2010 - 11:10 AM
Este livrare de bunuri chiar daca se face dupa mai mult de 12 luni consecutive de la inceperea contractului de leasing?
Postat 26 March 2010 - 11:40 AM
".....Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. Daca optiunea de cumparare a bunului de catre locatar/utilizator se exercita inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, respectiv data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului."
Aceasta postare a fost editata de Dana42: 26 March 2010 - 11:45 AM
Dana
Postat 26 March 2010 - 12:08 PM
a. daca optezi sa cumperi vehiculul inainte de cele 12 luni consecutive de la data inceperii ct. de leasing, se elimina dreptul de deducere pentru TVA-ul aferent intregii valori de achizitie pt.ca se considera o livrare de bunuri incepand cu data de la care bunul este pus la dispozitia locatarului/utilizatorului.
b. cazul tau (ai deja 30 de luni de la inceperea contractului, ai depasit cele 12 luni) : se considera o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul. Aceasta valoare include si ratele care nu au ajuns la scadenta, deci la valoarea ultimei facturi, la care se va face transferul dr. de proprietate nu vei deduce TVA-ul.
Dana
Postat 02 September 2010 - 01:08 PM
Sunt mai noua in meserie si acum se cumpara un autoturism in leasing pe firma.Nu imi este foarte clar daca la facturile lunare si bineinteles la avans pot deduce TVA. In CODUL FISCAL se spune la Art.129,alin.3 lit.a.ca citez,, lizingul reprezinta o prestare de servicii,, -deci eu as deduce TVA la facturile de leasing si numai in momentul cumpararii (ultima factura ) nu sa face deducerea.
In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc anticipat.
Cu stima
GORGETA, la Sep 2 2010, 02:06 PM, a spus:
Sunt mai noua in meserie si acum se cumpara un autoturism in leasing pe firma.Nu imi este foarte clar daca la facturile lunare si bineinteles la avans pot deduce TVA. In CODUL FISCAL se spune la Art.129,alin.3 lit.a.ca citez,, leasingul reprezinta o prestare de servicii,, -deci eu as deduce TVA la facturile de leasing si numai in momentul cumpararii (ultima factura ) nu as face deducerea. E bine?
In speranta ca ma puteti ajuta va multumesc anticipat.
Cu stima
Postat 08 January 2011 - 10:45 PM
Stiu ca pentru nedeductibilitatea combustibilului termenul initial 31 dec. 2010 a fost prelungit. Dar prevederile privitoare la contractele de leasing?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Postat 19 January 2011 - 03:41 PM
soldoveanul, la Jan 8 2011, 10:45 PM, a spus:
Salut,
De unde stii ca s-a prelungit termenul pt nedeductibilitatea la combustibil? S-a aprobat ordonanta? Eu stiam ca e doar proiect. Imi zici te rog in care Monitor Oficial s-a publicat asta cu prelungirea la combustibili. Mersi
Postat 19 January 2011 - 08:04 PM
Pt. soldoveanul si ciprian_r :
CF actualizat de OUG 117/2010
"Art.21
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
t) în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, aflate în proprietatea sau în folosința contribuabilului, cu excepția situației în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfășurarea activității de instruire în cadrul școlilor de șoferi.
***Lit. t) a alin. (4) al art. 21 a fost modificată de pct. 6 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.
.........................
ART. 48
(1) Venitul net din activități independente se determină ca diferență între venitul brut și cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepția prevederilor art. 49 și 50.
(7) Nu sunt cheltuieli deductibile:
l^1) în perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2011 inclusiv, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, cu excepția situației în care vehiculele se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
2. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
3. vehiculele utilizate pentru închirierea către alte persoane, inclusiv pentru desfășurarea activității de instruire în cadrul școlilor de șoferi.
***Lit. l^1) a alin. (7) al art. 48 a fost modificată de pct. 12 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.
......................................
Limitări speciale ale dreptului de deducere
ART. 145^1
(1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revânzării.
(2) Prin achiziție de vehicule, în sensul alin. (1), se înțelege cumpărarea unui vehicul din România, importul sau achiziția intracomunitară a vehiculului.
(3) Prevederile alin. (1) și (2) nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parțială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă livrarea acestora intervine după data de 1 mai 2009 inclusiv.
(4) Prevederile prezentului articol se aplică până la data de 31 decembrie 2011 inclusiv.
*** Alin. (4) al art. 145^1 a fost modificat de pct. 72 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 117 din 23 decembrie 2010, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 decembrie 2010.
(5) În cazul vehiculelor exceptate potrivit alin. (1) se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 și art. 146-147^1.
Aceasta postare a fost editata de Dana42: 19 January 2011 - 08:05 PM
Dana
Postat 21 January 2011 - 09:57 AM
Postat 01 February 2011 - 03:11 PM
Postat 01 February 2011 - 04:10 PM
Daca suma este semnificativa,refaceti declaratia 101 a anului trecut.
Postat 01 February 2011 - 05:37 PM
acount, la Feb 1 2011, 03:11 PM, a spus:
Acesta se inregistreaza ca o chelt. neded. 635 = 4426 si va influenta D101, ale carei termene
de depus sunt 25.02.2011 (ambele declaratii daca definitivati exercitiul financiar la 25.02.2011),
sau cel tarziu in D.101 depusa pentru perioada 01.10-31.12.2010 pana pe 25.04.2011 !.
Postat 07 February 2011 - 12:22 AM
Postat 09 March 2011 - 12:29 PM
cuceritor, la Feb 1 2011, 05:37 PM, a spus:
acount, la Feb 1 2011, 03:11 PM, a spus:
Acesta se inregistreaza ca o chelt. neded. 635 = 4426 si va influenta D101, ale carei termene
de depus sunt 25.02.2011 (ambele declaratii daca definitivati exercitiul financiar la 25.02.2011),
sau cel tarziu in D.101 depusa pentru perioada 01.10-31.12.2010 pana pe 25.04.2011 !.
as tinde spre 635 deductibil=4426
in norme Cf art. 21 alin 1 litera b: sun considerate cheltuieli deductibile
b) cheltuielile generate de taxa pe valoarea adăugată ca urmare a aplicării proratei, în conformitate cu prevederile titlului VI «Taxa pe valoarea adăugată» din Codul fiscal, precum și în alte situații când taxa pe valoarea adăugată este înregistrată pe cheltuieli, în situația în care taxa pe valoarea adăugată este aferentă unor bunuri sau servicii achiziționate în scopul realizării de venituri impozabile;
Similar Topics
| Topic | Forum | Deschis de | Statistici | Ultima postare | |
|---|---|---|---|---|---|
OUG 4/2023 privind stabilirea unor masuri de restituire a unor contributii de asigurari sociale de sanatate |
Diverse subiecte | Otilia Alupei |
|
|
|
Intrarea/ieșirea în/din sistemul TVA la încasare în anul 2023 |
Materiale ANAF (MFP) | Otilia Alupei |
|
|
|
Precizari suplimentare privind OUG nr.188/2022: |
Legislatie comentata, spete diverse (ANAF, MMPS, AJOFM, CNPP, ANPIS, etc ...) | Otilia Alupei |
|
|
|
Deducerea personala la calculul impozitului pe salarii 2023 - material ANAF ! |
SALARII | Otilia Alupei |
|
|
|
Cota de 5% TVA la achizitia unei locuinte incepand cu 01.01.2023 |
Impozitare - TVA | albertstancu |
|
|