Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Monografie leasing, contract novatie - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 9

Salt la continut

- - - - -

Monografie leasing, contract novatie

258 replies to this topic

#161 scorpiutza_leny

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 100 Postari:

Postat 20 January 2009 - 07:53 PM

Trebuie sa te uiti pe Esalonarea Ratelor. Pentru pozitia din factura de CAPITAL procedezi asa: De pe esalonarea ratelor pentru prima rata de exemplu se inmulteste pozitia capital cu valoarea istorica a euro (ct 167), iar pentru diferenta de curs scazi din cursul actual al euro valoarea istorica si suma rezultata se inmulteste cu valoarea capitalului (in euro) - 665. Iar dobanda se inregistreaza direct valoare de pe factura ( Val in euro X curs actual) , si bineinteles TVA aferent.

#162 Gianinutza

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 104 Postari:

Postat 23 January 2009 - 02:45 PM

Si eu am facturi de leasing,dar mi se factureaza distinct dif de curs valutar(RCI Leasing si BCR Leasing).Mie nu mi se pare corect cum iti factureaza.

#163 Tinamaria

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 46 Postari:

Postat 24 January 2009 - 03:35 PM

Buna,

stiu ca s-au mai postat intrebari referitoare la acest subiect, insa as dori, daca se poate, sa ma ajute cineva cu o sinteza... Sau cel putin, unde gasesc toate raspunsurile grupat. Am citit toate raspunsurile din acest topic, dar nu inteleg totul.. Va rog sa ma ajutati...

Problema este urmatoarea: o societate care a achizitionat un camion in leasing financiar (societatea A), preda leasingul unei alte societati (societatea B) in urma unui act de novatie.
O sa dau si valori pentru exemplificare:

Valoarea totala a contractului este de 77.458,51 euro
- val de baza 64.100 euro
- valoare avans 12.820 euro (20%)
- taxa operare 641 euro ( 1%)
- dobanda anuala 9 %
- valoare reziduala 0 euro
- asigurare 1754 euro

Rata lunara de leasing este fixa in valoare de 1064, 49 euro. (total 60 rate)
Asigurare 146,17 euro.

Firma B preia leasing-ul dupa 1 an, adica de la rata 13, valoarea de capital ramasa de plata fiind de 42.776,24 euro
(pe scandetar , la rata 13 am asa: Capital = 743,67 euro; dobanda = 320,82 euro Total rata leasing 1064,49 euro; asigurare 146,17 euro)

Daca ma puteti ajuta, intr-un mod cat mai clar cu putinta, cu monografiile contabile aferente societatii A din momentul preluarii leasing-ului pana la predarea acestuia (cu exemplificarea unei singure rate, evident) si aferente societatii B la preluarea leasingului (ce inregistrari se fac in momentul preluarii si ulterior).

Stiu ca dupa semnarea actului de novatie, societatea de leasing ar fi trebuit sa emita facturile cu rata direct societatii B, insa dintr-o greseala au fost emise 3 facturi cu rate tot societatii A. Societatea B a platit ratele in contul societatii A. Cum inregistrez in contabilitatea soc B aceasta plata, din moment ce facturile sunt pe soc A? Este vorba de o cesiune de creanta, insa nu inteleg foarte clar cum functioneaza.

Sper ca am expus toate aspectele problemei. Astept cu nerabdare raspunsurile voastre, intrucat trebuie sa rezolv aceasta situatie cat mai repede.....
Va multumesc mult

#164 expertconta_simona

Nou

• Members
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 30 January 2009 - 12:06 AM

Vezi postareaaNgelica pop, la Apr 7 2008, 12:06 PM, a spus:

Emitent: Ministerul Finantelor
Ordin nr. 686 din 06/25/1999
aprobarea Normelor privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor de leasing
Monitorul Oficial nr. 333 din 07/14/1999

poate ca te ajuta ..
ordin abrogat in 2002

#165 mariusmarius

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 07 February 2009 - 01:32 AM

o societate neplatitoare de tva achizitioneaza un autoturism prin leasing financiar. dupa sase luni societatea devine platitoare de tva. cum se inregistreaza contractul la inceput, cand societatea este neplatitoare si ce inregistrari se fac la data la care societatea devine platitoare de tva. se poate ajusta tva pentru autoturism la data trecerii la platitor de tva? daca da, la ce valoare se ajusteaza ?

#166 pauceanu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 02 March 2009 - 11:23 AM

va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie: firma noastra are 2 autoutilitare, care sunt luate in leasing de alta firma partenera, dar noi platim ratele de leasing pentru ele, respectiv primim factura de la firma X care nu este societate de leasing, in lei, iar firma X plateste societatii de leasing.exista un contract prin care este stipulat o suma care s-a platit in avans catre firma X iar firma X a platit-o firmei de leasing. cum trebuie sa privesc problema? ce inregistrari contabile ar trebui sa fac?cum pot sa tratez contabil problema? Va multumesc din suflet.

#167 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 16 March 2009 - 09:58 PM

S-a incheiat un contract de novatie? respectiv un contract prin care firma care a cumparat masinile in leasing renuta si le preda societatii tale, urmand ca voi sa platiti in continuare ratele?
Daca nu exista societatea X trebuie sa-ti faca factura de vanzare, sau de inchiriere a masinilor, in baza unui contract, pentru ca altfel, masinile nu sunt proprietatea societatii tale si nu poti justifica pentru ce platesti sumele respective.

#168 pauceanu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 17 March 2009 - 02:44 PM

Buna. Exista un contract intre noi si societatea care a luat masinile in leasing, iar in contract scrie ca noi platim ratele si avansul care trebuia initial la leasing. firma ne-a emis factura pe refacturare leasing si refacturare diferente de curs valutar, dar nu le pot inregistra ca atare, eu am privit-o ca si chirie. gresesc?
cum sa procedez sa fie corect? va multumesc?

#169 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 17 March 2009 - 04:16 PM

Contractul de novatie este contractul care se incheie intre cele trei parti , cu acordul lor, respectiv intre societatea de leasing, societatea care a incheiat contractul initial si cea care preia bunul in leasing urmand sa plateasca sumele in continuare.
Inregistrarile in contabilitatea celui care preia mijlocul fix sunt:
-inregistrarea factutii de avans pe care o plateste enititatii care a cedat contractul de leasing
% 404 cu suma care este stipulata in contractul de cedare pentru societatea care a detinut masina;+ tva
2133
4426
-plata 404 = 5121
-si inregistrarea contractului 2133 = 167
-si extracontabil dobanda in 8051 dobanzi de platit cu dobanda stipulata in contract.
In continuare societatea de leasing trebuie sa iti trimita tie factura.
Nu poti sa o inregistrezi ca si chirie daca nu exista contract de inchiriere, pentru ca firma partenera nu poate sa incheie leasing operational, pentru un bun care nu este proprietatea lui, ci are numai dreptul de folosinta, pana cand il va achita in totalitate firmei de lesing, si infactura precizeaza ca suma nu reprezinta chirie.
Noi trebuie sa inregistram documentele asa cum sunt intocmite, si daca u este chirie nu putem sa o inregistram ca si chirie.

#170 RMD_82

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 25 Postari:

Postat 02 April 2009 - 12:04 AM

Vezi postareastilou, la Oct 1 2008, 07:04 PM, a spus:

Vezi postareaanca30, la Sep 6 2006, 02:13 PM, a spus:

O societate comerciala a preluat de la o persoana fizica, o masina in leasing printr-un contract de novatie. Persoana fizica a platit pana la momentul incheierii contractului de novatie 9 rate. Anexa la contractul de novatie am scadentarul la contractul de leasing incheiat cu primul utilizator. Intrebari[...]
problema e ca scadentarul leasingului este diferit de ritmul de amortizare al masinii si e posibil sa iti apara o diferenta intre valoarea ramasa de amortizat si suma ratelor de leasing de achitat.
astfel ca va trebui sa folosesti contul de capitaluri numit "donatii pentru investitii" daca valoarea valoarea ramasa de amortizat este mai mare decat suma ratelor de achitat. Acum depinde de metoda de amortizare pe care vrei sa o folosesti din mom ce masina intra in contabilitate : fie pe 60 luni fie dupa numarul de km parcursi comparati cu cei scrisi in cartea tehnica ambele metode fiind acceptate fiscal. Astfel vei inregistra [...]
Si eu am o problema relativ asemanatoare, diferenta este ca am achizitionat in feb 2009 un aparat de tiparit prin contract de vanzare cumparare cu plata in rate, nu in leasing, societatea devenind proprietara acestuia in momentul achitarii ultimei rate. Furnizorul mi-a emis factura pe valoarea integrala a aparatului urmand ca acesta sa fie achitat in rate lunare, dar factura fiind emisa deja nu mai au ce sa-mi factureze lunar, decat diferenta de curs valutar. Eu l-am considerat ca fiind furnizor de imobilizari, urmand a stinge factura cu platile lunare. S-a mai emis si o factura avans pentru service in martie(acesta urmand sa fie facturat la 3 luni), neachitata.
La 01.04.2009 s-a facut contractul de novatie pentru o terta persoana, problema mea este urmatoarea
-cum inregistrez eu acest contract (iesirea din gestiune, vanzarea)?
-cum inchid datoria mea catre furnizor si datoria tertei persoane catre mine, eu neimplicand in inregistrarea mea contul 167?
-ce fac cu factura de service?
-e corect rationamentul meu?
Mentionez ca s-a facut o plata catre furnizor, aparatul inca nu a intrat in functiune, deci nu este amortizat, iar terta persoana e dispusa sa-mi inapoieze acea plata integral si sa preia si obligatia de plata a service-ului.
Notele contabile folosite:
1.achizitie:
% = 404
213
4426
2.plata partiala
404=5121
3. factura avans service:
409=401

Va rog mult sa ma ajutati!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 23 August 2009 - 01:53 PM

mio

#171 butelie

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 188 Postari:
  • Interests:timpul liber

Postat 07 April 2009 - 08:45 PM

La leasing nu se calculeaza amortizare , pentru ca masina este inchiriata , firma care plateste leasingul plateste o chirie ca sa se foloseasca de acea masina .
In functie de leasing ,financiar sau operational , masina intra sau nu la sfarsitul perioadei in patrimoniul societatii , si dupa asta se calculeaza amortizare .

#172 mstef

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 40 Postari:

Postat 08 April 2009 - 10:49 AM

La leasingul financiar utilizatorul e tratat ca si proprietar si are dreptul de a calcula amortizare

#173 maribel

Nou

• Members
  • Pip
  • 6 Postari:

Postat 08 April 2009 - 04:27 PM

Am achizitionat un autoturism in sistem de leasing financiar. firma de leasing mi-a facturat taxa de management 970 euro + TVA. Cum se inregistreaza aceasta?

#174 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 09 April 2009 - 12:24 AM

Dati o cautare dupa leasing financiar ca sa discutat la greu aceste aspecte.

#175 madalinab

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1733 Postari:

Postat 17 April 2009 - 11:34 AM

Mesaj reportat de mariusmarius:
Mesajul Raportului:
se face nota 167 2133 cu valoarea tva aferenta ratelor care au mai ramas de plata de la data inregistrarii ca platitor, pana la finalul contractului. tva-ul platit pe perioada in care nu erai inregistrat ca platitor, ramane in valoarea mijlocului fix
Madalina

#176 Mihaela_MikiR

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 05 May 2009 - 11:55 AM

Vezi postareaabcde, la Mar 4 2008, 04:25 PM, a spus:

Vezi postareaElena Pana, la Mar 3 2008, 08:48 PM, a spus:

e foarte adevarat ca, cf.1752/2005 nu mai este obligatorie folosirea lui 1687. Dar sfatul meu e sa lasati evidentiata dobanda leasingului in 471=1687, deoarece, in caz de credite bancare sau altceva, bancile va vor cere evidenta acestor datorii pe t.l. Nu este absolut nici o greseala sa le lasati evidentiate.

urgent un raspuns!!!
patonul firmei la care lucrez vrea sa faca unui agent ec. un contract de comodat pt. o masina care este in leasing. Cum ramane cu ratele de leasing? poate sa-si recupereze ratele prin refacturare?
daca nu ce fel de contract sa faca, pentru a recupera ratele de leasing? cheltuielile cu piesele de schimb...
ms anticipat pt raspunsuri
http://codfiscal.net/act-pdf/ghid-aplicare...le-12012009.pdf
sau
http://codfiscal.net/omfp-17522005-regleme...ivele-europene/ :good:

#177 malis

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 93 Postari:

Postat 26 May 2009 - 09:06 AM

Am achizitionat un autoturism in leasing si am o factura in care este trecut:RECUPERARE TAXE AUTO.Cum inregistrez aceasta factura?

#178 sorinela

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 88 Postari:

Postat 03 June 2009 - 09:24 AM

Va rog sa ma ajutati in privinta urmatoarelor corectii:

Avem achizitionata pe societate o autoutilitara in leasing si este sold debitor la 167 si 1687( rata la leasing si dobanda). Mentionez ca in luna mai se termina contractul de leasing, fiind si ultima rata de achitat. Deoarece primiseram ultima factura, eu am reglat in aprilie astfel incat sa-mi ramana pe credit in 167 si 1687 suma de platit din ultima factura. Nu stiu daca am procedat corect. Am facut corectia in aprilie deoarece ne-a solicitat banca acest lucru pentru o prelungire de linie de credit. Am facut inregistrarile:

665 % 3028,67
167 2752,93
1687 275,74
Sa trec pe cheltuiala nedeductibila inregistrarea?
Stiu ca ar fi trebuit facuta o reevaluare a contractului de leasing la sfarsitul anului, dar aceasta reevaluare nu s-a facut.

Si inca o corectie: am sold creditor la linia de credit luata mai mare decat este in extras. Eu am facut 5191 cu 758 pentru a regla soldul, dar stiu ca nu este in corespondenta conturilor aceasta inregistrare, ar fi trebuit 5191 cu 5121, dar imi denatureaza soldul la banca daca fac asa.

Astept sfaturi. Va multumesc pentru timpul acordat si pentru rabdare!

#179 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 03 June 2009 - 10:36 AM

Diferenta de curs la contractul de lesing il inregistrezi prin 117 nu pri 665, pentru ca este o cheltuiala a exercitiilor financiare trecute.
Incepand din anul 2006 dobanda la contractele de leasing nu se mai inregistreaza in contabilitatea financiara ci numai in conturile din afara bilantului, in consecinta pentru contul 1687 nu calculezi diferenta de curs ci anulezi operatiunea 471 = 1687 in rosu cu suma respectiva (nereevaluata la curs)
Reglarea contului cu banca pentru linia de credit, trebuie sa verifici sumele din urma si sa repui corect operatiunile.

#180 getw

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 40 Postari:

Postat 03 June 2009 - 11:34 AM

Evaluarea creantelor si datoriilor in valuta la 31.12. in fiecare an la cursul BNR nu se face in nici un caz prin 117 ci prin ct de chelt 665 sau venituri dupa caz. In primul rand leasigul ramas de plata la 31.12 nu se refera in nici un caz la exercitiile financiare deja incheiate pentru a afecta ct 117 ci la cele viitoare.

Similar Topics Collapse

1 useri citesc topicul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL