Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
ORDONANTA 34 / 2009 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 7.4

Salt la continut

ORDONANTA 34 / 2009

508 replies to this topic

#129 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 14 April 2009 - 06:32 PM

Vedeti atasamentul

Dana

#130 xpt

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 14 April 2009 - 07:04 PM

ce ziceti? persoanele fizce autorizate se incadreaza la " toti contribuabilii ce exceptia ... " ?

#131 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 14 April 2009 - 07:04 PM

Vezi postareaDana42, la Apr 14 2009, 07:32 PM, a spus:

Vedeti atasamentul
Poate sunt eu mai chior, da' nu vad vreo diferenta intre varianta asta (care inteleg ca e cea publicata in MO) si varianta initiala... deci ce vorbeste pogea nu are suport in OUG, decat daca nu vor introduce exceptii (de ex ptr firmele suspendate sau startupuri) prin normele metodologice (ca presupun ca trebuie sa urmeze si asa ceva).

@robertantal: sa stii ca si eu m-am gandit la acelasi lucru, e perfect posibil sa se ajunga la cereri de returnare impozit pe profit, din cauza metodei lor de calcul... sa vezi atunci veselie si adrese la ANAF cu raspunsuri de genul "nu stim cum sa aplicam asa ceva" :sad:

In plus, tot ei declarau ca vor modifica OUG a.i. cheltuielile/TVA cu masinile sa fie totusi deductibile 30% si/sau sa ai voie sa deduci cheltuielile ptr 1 masina/director. Nici asa ceva nu vad in OUG, desi acum 2 zile o auzeam pe o madam din psd la tembelizor sustinand ca asa va fi fost modificata...

#132 ioanavoda

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 180 Postari:

Postat 14 April 2009 - 07:19 PM

Eu cred ca nu mai avem nici o sansa cei nou infiintati-clientii sunt putini, situatia economica e critica si cu impozitul asta nu numai ca lucrez in pierdere, dar chiar dau faliment-pana la urma se incurajeaza concentrarea-hai sa-i sustinem pe cei mari si tari-care dau probabil spagi mai bune pt. ordonate din astea "de ajutor" si sa-i ucidem pe cei mici care orice spun unii sau altii mai dadeau un salar minim si plateau niste dari la stat tocmai pt. a exista si a-si asigura un venit acceptabil , nu somajul de la stat.
Pana la urma cu TVA -ul cum mai e? ramane doar la achizitii noi si tot combustibilul achizitionat dupa 01.05.2009 nedeductibil?

#133 Brigante

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 270 Postari:

Postat 14 April 2009 - 09:21 PM

Nu e de la mine, dar citez pe cineva, pentru ca mi-a placut foarte mult:

Daca afirmatia metalurgistului Pogea este adevara „Dacă nu poți plăti nici măcar 500 de euro la stat, anual, închide!“ inseamna ca atat piticul fiscalist cat si metalurgistul finantist sunt confirmati ca doua carpe comunisto-etatiste care cred, in tampenia lor, ca un (micro)intreprinzator are ca scop principal, atunci cand infiinteaza o mica firma, sa "cotizeze" la idiotul de stat basascian!

#134 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 14 April 2009 - 09:56 PM

Vezi postareaioanavoda, la Apr 14 2009, 08:19 PM, a spus:

Eu cred ca nu mai avem nici o sansa cei nou infiintati-clientii sunt putini, situatia economica e critica si cu impozitul asta nu numai ca lucrez in pierdere, dar chiar dau faliment-pana la urma se incurajeaza concentrarea-hai sa-i sustinem pe cei mari si tari-care dau probabil spagi mai bune pt. ordonate din astea "de ajutor" si sa-i ucidem pe cei mici care orice spun unii sau altii mai dadeau un salar minim si plateau niste dari la stat tocmai pt. a exista si a-si asigura un venit acceptabil , nu somajul de la stat.
Pur si simplu nu au destui bani la buget si au 2 variante mari si late:
- cresc impozitele (cu subvariantele cresc impozitele ptr pers fizice sau ptr cele juridice)
- scad cheltuielile (salarii, subventii, pensii).

Intr-un an electoral, cu guvernanti cu gandire de stanga, evident ca o sa loveasca in firme, nu in masa electorala. Pentru ca si daca sa zicem se inchid toate firmele mici care nu-si pot permite impozitul forfetar, oricum e mai bine (dpdv electoral) decat sa isi puna in cap milioane de pensionari care merg la vot in procent mult mai mare decat patronii de firme. In plus, patronii sunt probabil una din categoriile cele mai putin dispuse sa iasa in strada, din enspe motive: lipsa de organizare ("sindicat"), lipsa de interes din partea multora, musca pe caciula (probleme cu fiscul) din partea altora, "demnitatea" altora.

Stii cum e vorba aia, cu scosul castanelor din foc cu mana altuia. Cineva trebuie sa plateasca pentru "protectia sociala", iar IMMurile sunt un bun candidat. Nu isi pot permite sa loveasca in corporatii, desi e strigator la cer ca ele (bancile de ex) sa isi repatrieze profiturile pe criza asta. Firmele mari au influenta in mediul politic, firmele mici nu.

#135 Dana42

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2187 Postari:

Postat 14 April 2009 - 11:14 PM

"In tot raul exista si un bine !", asa se spune... Postarile celor de pe acest forum in aceasta dezbatere, demonstreaza (inca o data ) ca avem oameni inteligenti, foarte bine pregatiti, adevarati analisti economici cu mintea "brici" , o logica bine argumentata economic si chiar si matematic, la o adica, si un ascutit simt al gandirii. Acesta este BINELE...pacat ca nu sunt la guvernare...si pacat ca cei care sunt la guvernare chiar daca ar citi ce se scrie pe aici nu ar intelege sau nu ar dori sa inteleaga, mai bine zis.

Aceasta postare a fost editata de Dana42: 14 April 2009 - 11:14 PM

Dana

#136 mmn

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 85 Postari:

Postat 15 April 2009 - 12:07 AM

As avea si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva.....

ART. 4 - din codul fiscal:
Modificarea și completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică și se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Urmare acestui articol, inca in vigoare si nemodificat, sa intelegem ca ordonanta de urgenta cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 - M.O. nr. 249/14.04.2009 incalca prevederile codului fiscal???

Eu, in calitate de bun contribuabil vreau sa respect legea. Ce fac? Respect prevederile codului fiscal si plecand de la acest articol 4 fac abstractie de ordonanata de mai sus, sau incalc codul fiscal ca sa aplic prevederile ordonantei mai sus mentionate?

Va multumesc!
Parerea mea...

#137 1vlad

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 13 Postari:

Postat 15 April 2009 - 07:32 AM

Asa este.

Intr-o normalitate europeana, un administrator mai rasarit (in calitate de parte), ar trebui sa introduca ordonanta la curtea constitutionala. Cu majoritatea actuala, ar fi doar o aminare, dar tare ne-ar prinde bine.

#138 Elena Pana

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 279 Postari:

Postat 15 April 2009 - 07:34 AM

Pai cam tot platesti, pentru ca in OUG in tabel intri la venituri la prima categorie, venituri intre "0 si xxx"... avand firma suspendata, ai venituri 0, deci platesti primul barem. Daca treceau si ei venituri intre "1 ron si xxx" era o treaba, dar au trecut clar "0". In OUG nu se specifica nimic referitor la firmele suspendate, aflate in lichidare, etc... Eu am 3 firme aflate in suspendare de cativa ani (mi-a fost mult mai simplu asa decat sa le lichidez) si dupa mintea lor va trebui sa incep sa platesc impozit forfetar pe "venit"...
[/quote]
Eu nu cred ca te poate obliga cineva sa platesti impozit daca firmele sunt suspendate. E adevarat ca n-au mentionat expres in ordonanta ce fac firmele suspendate, dar, dupa opinia mea, o firma suspendata nu poate desfasura activitate....atunci de ce sa plateasca un impozit?
elenacca

#139 alina79

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 15 April 2009 - 08:03 AM

cum ramane cu firmele nou infiintate?!! platesc sau nu platesc impozit forfetar? stiu ca se raporteaza la veniturile de anul trecut, dar poti interpreta ca fiind firma noua au CA zero pe anul trecut, deci platesc impozit minim 500 EUR (proportional cu nr de luni de activitate) sau gresesc?

#140 nicoliciu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 17 Postari:

Postat 15 April 2009 - 10:23 AM

Buna ziua tuturor,
Vin si eu cu o intrebare, cum ramane cu:
"ART. 4
Modificarea și completarea Codului fiscal
(1) Prezentul cod se modifică și se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.
(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege."
Sau "de regula" inseamna cand vrea muschiul d-lui Pogea?
Ce sa mai intelegem? :sad:

#141 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 10:30 AM

pt bogdani
de trimestrul unu nu zice nic in ordonanta
deci el ramne la fel ca si pna acum
nici nu poate sa aplice ordonanta retroactiv
doar din trim 2 intervin modificarile
trim I declaram ca si pana acum
eu asa am inteles
traim intr-o lume confuza

#142 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 10:49 AM

Vezi postareaElena Pana, la Apr 15 2009, 08:34 AM, a spus:

Eu nu cred ca te poate obliga cineva sa platesti impozit daca firmele sunt suspendate. E adevarat ca n-au mentionat expres in ordonanta ce fac firmele suspendate, dar, dupa opinia mea, o firma suspendata nu poate desfasura activitate....atunci de ce sa plateasca un impozit?
In sine e o aberatie sa pui o firma suspendata sa plateasca impozitul forfetar, asta e clar, e impotriva conceptului de firma suspendata. DAR, din moment ce deocamdata nu apare in vreo prevedere ca firmele astea sunt exceptate... s-au vazut multe in romania, inclusiv guvernanti care promit ca o anumita lege va avea o anumita forma (cat sa linisteasca lumea) ca apoi sa ne trezim ca forma aprobata e alta mancare de peste.

Si daca nu vroiau sa prinda si firmele suspendate, de ce nu au trecut acolo in tabel la prima varianta "venituri intre 1 Ron si xxx"? Cate firme nesuspendate au venituri 0 RON? Si chiar si asa, sa zicem ca firma nu e suspendata, daca are venituri ZERO, la ce mama dracu' ii iei impozit forfetar? Eu inteleg ca impozitul asta e gandit impotriva firmelor care vezi Doamne ies intentionat pe pierdere fiscala ca sa nu mai dea impozit pe profit, dar ce fel de profit ar fi putut sa faca o firma care are venituri zero?!?

@zsuzsi: da, clar ca trim I pentru 2009 nu mai intra in calcul in sensul ca nu pot percepe impozit forfetar pe durata lui, dar presupun ca va fi folosit (dpdv al veniturilor) ca baza de calcul pentru "impozit forfetar VS imp profit" trim II. Adica in trim II va fi platit impozit forfetar (unde e cazul) in functie de veniturile din trim I. Eu asa inteleg. Desi e discutabil, pentru ca se poate interpreta ca un calcul retroactiv (aplici un impozit pe baza unui venit realizat atunci cand legea nu era in vigoare)... caz in care impozitul forfetar ar trebui calculat din trim III, avand ca baza de calcul trim II :biggrin:

#143 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 15 April 2009 - 11:03 AM

Vezi postareaalina79, la Apr 15 2009, 08:03 AM, a spus:

cum ramane cu firmele nou infiintate?!! platesc sau nu platesc impozit forfetar?...
Este specificat ca platesc minimul din plafon (2200 lei) raportat la nr.de luni lucrate de la 1 mai:
"(7) [...] contribuabilii prevãzuți la alin. (1) nou-înființați efectueazã plãți anticipate în contul impozitului pe profit la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranșe de venituri totale, prevãzutã la art. 18 alin. (3), recalculat în mod corespunzãtor pentru perioada impozabilã respectivã. [...]"
Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#144 alina79

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 42 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:06 AM

"(6^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila în România, perioada fiscala devine luna calendaristica începând cu ... ""

ce sa inteleg de aici, ca pt orice achizitie intracomunitara trec la decont lunar, indiferent cat ar fi de mica???!!! E vorba de toate AI cu taxare inversa? sau ce vrea insemne :achizitie intracomunitara taxabila în România"

#145 citrom05

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 314 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:11 AM

Asta inseamna cumparati produse interne ca va ia amma dracului!

#146 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:12 AM

pt bogdani
eu inteleg asa trim I ramane asa cum e
in trim 2
se calculeaza normal impozitul pe profit si se face comparatia intre imp calculat traditional si impozitul forfetar (care este in fuctie de veniturile realizate ale anului 20008)
adica daca am incheiat anul 2008 cu venituri de 50000 lei impozit forfetar anual 2200 lei/12*2(mai iunie)=366 daca impozitul pe profit calculat de mine e mai mic atunci platesc aceasta suma
nu are nimic de a face cu veniturile din trimestre anterioare

#147 bogdani

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 24 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:19 AM

Pana la urma TVAul ramane deductibil pentru facturile de leasing la masinile luate pe firma (am bolduit partea importanta):

Art. 145^1. - (1) În cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maximă autorizată care să nu depășească 3.500 kg și care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând și scaunul șoferului, nu se deduce taxa pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor acestor vehicule și nici taxa aferentă achizițiilor de combustibil destinat utilizării pentru vehiculele care au aceleași caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosința persoanei impozabile, cu excepția vehiculelor care se înscriu în oricare dintre următoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: intervenție, reparații, pază și protecție, curierat, transport de personal la și de la locul de desfășurare a activității, precum și vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenți de vânzări și de agenți de recrutare a forței de muncă;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane, instruirea de către școlile de șoferi, transmiterea folosinței în cadrul unui contract de leasing financiar sau operațional;

Alta sursa aici

@zsuzsi: pai ok, deci prima plata a impozitului forfetar (la cine e cazul) se va face efectiv in trimestrul III, pentru veniturile din trim II. N-am cum sa fac calculul impozitului pe profit vs imp forfetar in trimestul II pentru ca trebuie sa astept sa se termine trim II ca sa stiu ce calculez. Poate m-am exprimat eu gresit, ceea ce vroiam sa spun e ca plata efectiva a impozitului forfetar poate incepe abia din trim III (pentru veniturile din trim II).

#148 zsuzsi

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 121 Postari:

Postat 15 April 2009 - 11:27 AM

am inteles acum ce vroiai sa zici

pai eu inteleg ca se deduce pt firma de leasing cand achizitioneaza atoturismul nu pt tine ca si firma cand iei o masina in leasing
oare ai inteles ce am vrut sa zic?:)

eu am masina de servici cu care vin si plec acasa de la servici
se include la transport de personal?

Similar Topics Collapse

Topic Forum Deschis de Statistici Ultima postare

3 useri citesc topicul

0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL