Asa cum arata titlul topic-ului, problema pe care doresc sa o abordez a fost indelung discutata atat pe acest forum cat si in alte locuri. In ciuda acestor numeroase discutii, si in virtutea faptului ca nu sunt contabil, nu am reusit sa imi dau seama cum ar trebui sa procedez in cazul particular pe care urmeaza sa il descriu. Imi cer anticipat scuze daca neintelegerea se datoreaza limitarilor mele, raspunsul fiind deja existent in discutiile anterioare.
Detin o firma de consultanta in management (Firma X). Am ca principal client Firma Y, in contractul cu care exista urmatoarea prevedere: "Onorariul nu include costurile de deplasare ale consultantului înafara orașului București, costurile privind internetul mobil, consumabilele sau alte costuri adiționale, care vor fi suportate de către client în concordanță cu legislația fiscală românească."
Firma Y a solicitat Firmei X sa se deplaseze la Timisoara pentru o intalnire cu un client al Firmei Y. Firma X a cumparat de la o agentie de turism un bilet de avion pentru suma neta de 100 lei, la care era atasata TVA (sa spunem TVA de 9 lei, ceea ce rezulta un pret brut al biletului de 109 lei). Firma X doreste sa refactureze catre Firma Y costul acestui bilet, conform prevederii contractului dintre Firma X si Firma Y.
Firma Y beneficiaza de sfatul unei armate de firme de contabilitate. Toti sustin ca Firma X ar trebui sa refactureze in felul urmator: suma neta: 109 lei + 19% TVA = suma bruta de 129,71 lei.
Firma X beneficiaza de sfatul unei mici firme de contabilitate, care sustine ca refacturarea ar trebui sa se faca in felul urmator: suma neta: 100 lei + 19% TVA = suma bruta de 119 lei.
Armata de contabili ai Firmei Y nu justifica in nici un fel viziunea sa. Mica firma de contabilitate a Firmei X isi justifica viziunea in felul urmator: Firma X nu are in obiectul de activitate vanzarea de bilete de avion, drept urmare nu are voie sa realizeze profit dintr-o astfel de activitate. In consecinta, nu va refactura o suma mai mare decat COSTUL biletului de avion. Avand in vedere factura platita de Firma X agentiei de turism, COSTUL este suma neta, TVA fiind o taxa pe care Firma X o deduce.
Avand in vedere situatia prezentata mai sus, formulez intrebarea principala, usor de intuit: Eu cum procedez?
Aditional, am cateva intrebari conexe pentru a putea intelege mai bine rationamentul din spatele deciziei pe care trebuie sa o iau:
1. Avand in vedere ca factura emisa de agentia de turism este in numele Firmei X, banuiesc ca nu se pune la indoiala deductibilitatea TVA de catre Firma X.
2. Avand in vedere ca Firma X nu are in obiectul sau de activitate vanzarea de bilete de avion, inteleg ca nu poate realiza profit din astfel de activitati. Dar poate macar refactura costurile in baza contractului cu Firma Y?
3. Exista vreo explicatie (temei legal) in virtutea caruia Firma X ar trebui sa considere TVA aferenta facturii de la agentia de turism drept cost al biletului si sa refactureze catre Firma Y suma bruta a facturii de la agentia de turism, si nu cea neta?
4. Codul Fiscal prevede la Art. 137 e) sumele achitate de furnizor sau prestator, in numele si in contul clientului, si care apoi se deconteaza acestuia, precum si sumele incasate in numele si in contul unei alte persoane. Din diverse discutii privind normele metodologice de aplicare, am inteles ca in acest caz Firma X (furnizorul) nu poate deduce TVA aferenta sumelor achitate, pe care le refactureaza catre Firma Y (clientul), fara sa adauge TVA. In plus, aceste operationi nu sunt considerate cheltuieli respectiv venituri. Eu cred ca in mod logic toata aceasta procedura nu se aplica in cazul de fata, deoarece Firma X nu a achitat sume in numele Firmei Y, ci in numele sau (agentia a emis factura, asa cum spuneam, in numele Firmei X). Implicit suma este inregistrata ca cheltuiala, se refactureaza (suma neta) cu TVA de 19%, rezultand un venit. Am dreptate?
Va multumesc pentru rabdarea de a citi si anticipat pentru ajutor,
Andrei