Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
PFA norma de venit, platitor de TVA - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

PFA norma de venit, platitor de TVA

14 replies to this topic

#1 jbl200

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 20 January 2010 - 04:13 PM

Buna Ziua,

Sunt mai mult sau mai putin constrans sa trec pe PFA sa sa prestez servicii IT firmei angajatoare prin contract.
Zilele aceastea trebuie sa dau drumul actelor pentru infintare PFA si as fi recunoscator pentru ajutor.

Am citit peste tot, tot felul de pareri si am ramas undeva la mijloc.sa va explic de ce:

O contabila imi spune ca nu conteaza daca sunt cu norma de venit.Da primul an o sa platesc la norma dupa care se face regularizare si platesc diferenta.(deci n-am facut nimic)
Pe forumuri scrie ca la norma fixa poti sa castigi cat vrei (atata timp cat nu depasesti 35.000E la cursul 01.01.2007) si o sa platesti DOAR impozit la norma.e valabil si pt pfa cu norma platitor de tva?.. sau e valabil in general?

Mentionez ca angajatorul persoana juridica imi ofera pe contract suma X daca nu sunt platitor de tva si suma x + TVA daca ma fac platitor de tva.(prefera a 2-a varianta)

Cum functioneaza aceasta regularizare? aste valabila in ambele cazuri? chit ca sunt sau nu platitor de tva?
Mentionez ca venitul brut nu depaseste 119.000 lei/an.
Faptul ca platesc tva TEORETIC nu ma ajuta cu nimic.fiind la norma nu am dreptul sa deduc nimic ... ca de aceea e norma(dau toata TVA inapoi la stat)... sau gresesc?

va rog sa ma ajutati in vederea unei alegeri optime.

Multumesc,

Mihai

Aceasta postare a fost editata de jbl200: 20 January 2010 - 04:16 PM

#2 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 20 January 2010 - 04:54 PM

O contabila este in eroare. Norma este norma, fara evidenta, fara regularizari.

Si la TVA gresesti. Norma nu are legatura cu TVA si cu dreptul de deducere.

Poate gasesti totusi un contabil ca lumea ...

#3 jbl200

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 20 January 2010 - 05:20 PM

Tocmai datorita indoielilor am hotarat sa deschid acest topic.Si pentru ca nu am mai vazut discutii pe PFA cu norma platitor de TVA.

Din ceea ce spui inteleg ca norma ramane norma. indiferent de venit(ma rog sub 119.00 lei\ an). In plus in cazul cumpararii de produse, eu voi fi taxat tot la norma dar va scadea tvaul datorat statului?

Multumesc,

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 21 February 2010 - 07:46 AM

#4 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 21 January 2010 - 11:58 AM

incerc cateva raspunsuri ajutatoare:
1. inainte de a va infiinta ca PFA trebuie sa stiti ca o sa vi se atribuie prin certificatul de la Reg Com. un cod CAEN ( la solicitatrea dvs) functie de activitatea pe care doriti sa o prestati
2. functie de acest cod CAEN veti fi impozitat prin una din cele 2 metode valabile in prezent, care se aplica acestor entitati ( PFA, II, IF )
a) impozitarea pe baza normei de venit ( adica val fixa pe an platit in 4 rate trim, indiferent de venituri si chelt, fara regularizare, fara contabilitate, fara batai de cap
b) impozitarea venitului net determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla (adica obligatoriu treb sa tineti aceasta contabilitate in partida simpla, vezi OMFP 1040/2004, unde se intregistreaza veniturile, cheltuielile, se face diferenta si asupra rezultatului se aplica 16% reprezentand impozitul datorat. Tot aici se fac si regularizarile, iar plata tot trimestrial. La inceput de an depuneti o declaratie privind venitul net estimat, iar in anul urmator tot la inceput depuneti iarasi o declaratie cu ceea ce ati facut real si vi se calculeaza diferentele in + sai in -
2.1 Platitor de TVA deveniti pe parcurs daca depasiti pragul de care vb, sau daca optati la infiintare pentru aceasta. Indiferent de sistemul de impozitare in care va aflati regulile privind colectarea si evidenta tva sunt aceleasi (vedeti cod fisc.)
3. Probabil cel mai greu moment este sa va decideti asupra codului CAEN, deoarece codurile CAEN supuse impoz pe baza de norma, s-ar putea sa nu includa obiectul de activitate vizat de dvs. Odata ce v-ati descis mergeti la inspectorul fiscal arondat zonei dvs si asigurati-va prin care metoda veti fi impozitat. In general se prefera norma de venit atunci cand veniturile le estimati a fi mari si cheltuielile mici, iar sistemul real atunci cand cheltuielile sunt mari in raport cu veniturile, sau anticipati ca nu veti lucra permanenet, deoarece se micsoreaza baza de impozitare ( venituri minus cheltuieli)
Dvs sunteti singurul in masura sa anticipati aceste calcule.
Ca o opinie, imi permit sa afirm ca este greu sa gasiti in aceasta zona IT un cod CAEN care sa fie impozitat pe baza normei si sa raspunda si cererii partenerilolr dvs, deoarece pe factura pe care o emiteti clientului treb trecut exact ceea ce reprezinta codul CAEN ( aici se mai pot face artificii dar nu va recomand; adica sa va inregistrati una si sa faceti alta, chiar daca pentru inceput principalul dvs partener-fostul angajator- accepta.
Despre a fi sau a nu fi platitor de TVA , parerile sunt oarecum impartite, priciaplul avantaj pe care il consider este acela ca anumiti parteneri prefera sa fiti paltitor de tva, pentru ca si ei la randul laor sa pota deduce tva pe ceea ce dvs ii facturati. De aici rezulta cumva ca s-ar putea sa mai pierdeti ceva clienti in cazul in care nu sunteti platitor, stiut fiind ca "marii" clienti sunt palsati in zona TVA
4. Despre celelate obligatii care le veti avea ca PFA gasiti multe explicatii pe forum, dar ca o parere generala un calcul primar se pote face asa:
din suma X ( total anual) incasata va trebui sa scadeti
- cheltuielile propriu zise cu realizarea serviciulu
-CASS ( sanatate) 5,5% din net
- se pare ca guvernul va obliga la CAS ( pensie) 31,3 %
-tva daca este cazul
-16% impozit ( V-Chelt) sau valorea normei
Inainte de a alege CAEN, discutati cu insp fiscal de zona si tot de la el aflati si care este val normei, daca optati pentru aceasta, pentru a putea alege in cunostinta de cauza
Va doresc succes !

Aceasta postare a fost editata de corpus: 21 January 2010 - 12:02 PM

#5 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 21 January 2010 - 12:11 PM

Vezi postareacorpus, la Jan 21 2010, 11:58 AM, a spus:

- se pare ca guvernul va obliga la CAS ( pensie) 31,3 %
Hai sa nu speriem lumea cu zvonuri.

#6 jbl200

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 21 January 2010 - 01:02 PM

Multumesc mult pentru ajutor.

O sa optez pentru neplatitor de tva cu norma.
Daca pe viitor o sa am nevoie sa fiu platitor schimbarea se face usor.Invers.. nu se mai poate.
Platitor de tva include contabilitate suplimentara si tinand cont ca nu cumpar o cantitate semnificativa de produse pe firma care sa justifice o deducere tva, pfa cu norma neplatitor de TVA ramane varianta optima.

Multumesc inca o data

#7 PAPUSICA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 25 January 2010 - 01:36 PM

daca pe langa pfa sunt si angajat al unei anumite societati si platesc deja sanatatea acolo mai trebuie sa platesc si de pe pfa?
multumesc.

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 21 February 2010 - 07:46 AM

#8 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 25 January 2010 - 04:26 PM

Da. CASS se aplica asupra tuturor castigurilor dvs. Daca acestea se compun din X= salariu ca angajat si Y = castiguri din PFA, atunci CASS= (5.5% din X) + (5.5% din Y). sau 5.5% din (X+Y)...matematic tot acolo ajungeti !
Daca treceti la impozitarea pe baza normei de venit si aveti si contract de munca pe durata normala, atunci valoarea impozitului datorat din activ independenta, poate fi corectat in favoarea dvs cu 50% ( cititi cu atentie in nomenclatorul activ independente impuse pe baza normei de venit, (chiar la sfarsit) si faceti o cerere la admin financiara in acest sens.

#9 PAPUSICA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 20 Postari:

Postat 25 January 2010 - 05:19 PM

da pfa-ul meu este cu impozit pe norma de venit. o am din august dar pana acum nu mi-am pus problema sanatatii. trebuie sa fac ceva in acest sens?

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 21 February 2010 - 07:47 AM

#10 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 25 January 2010 - 08:23 PM

1. cu decizia de impunere prin care v-a fost comunicat oficial de catre adm financiara impozitul datorat ( pe lunile aug-dec, evident) mergeti la Casa de asig de sanatate si domniile lor, va vor calcula ceea ce le datorati, la fel si cu urmatoarea decizie de impunere pe care o veti primi de la finante
2. daca nu achitati aceste datorii, ele generaza penalitati...asa este legea...!
PS: cand raspundeti pe forum, folositi butonul "ad reply" situat in josul paginii, nu mai folositi butonul "quote" pentru ca se reia inutil mesajul postat anterior !

Aceasta postare a fost editata de corpus: 25 January 2010 - 08:25 PM

#11 thanandar

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 19 Postari:

Postat 02 February 2010 - 12:09 AM

Salut, casa nu mai deschid alt topic scriu aici ca pare sa se incadreze.
Mi-am facut un PFA CAEN 6201 servicii informatice neplatitor de TVA.

Nu am prea inteles ce se intampla cu limita de 35.000 euro care de fapt sunt vreo 29.000 (e chestia cu cursul la data integrarii).

cand depasesti suma asta devii automat platitor de TVA si intri si in sistem real de impozitare sau ramai la norma fixa dar platitor de TVA ?

Eu personal am intrebat la adm fin sect 6 si o doamna mi-a zis ca nu se modifica sistemul de impozitare; raman tot la norma fixa, dar va trebui sa gestionez TVA. Mi-a zis ca in ideea asta sa tin din timp registrul de incasari si plati, chiar daca nu sunt obligat la Norma fixa, iar cand depasesc suma de 119.000 RON sa ma prezint la ei si sa devin astfel platitor de TVA.

Am sunat si la ANAF la sediul central si o cine mi-a raspuns mi-a zis ca o sa trec la sistem real deoarece norma a fost depasita...

Doua pareri de la oameni din sistem total diferite.

Am vazut pe unele forumuri ca EXISTA persoane care au norma fixa si care gestioneaza si TVA.

Persoana de la adm fin sect 6 zicea ca sunt doi vectori fiscali diferiti (TVA si impozitul) si nu este obligatoriu sa intru in sistem real. Ci doar sa tii evidenta corecta a actelor din care sa reiasa ce tva ai da plata si cu asta basta.

Astept si alte pareri care pot fi utile tuturor.
Multumesc

#12 marian.apetre

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 939 Postari:

Postat 02 February 2010 - 08:36 AM

Ai incredere in doamna de la sect 6, zice bine.
Cei de la ANAF traiesc in sfere inalte, cu capul in nori ...

#13 roxyyana

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 02 February 2010 - 10:38 AM

Buna,

am si eu o intrebare..privind acest procent pt pensii de 31,3% la Pfa, daca sunt pfa (respectiv II), dar totodata si pensionara mai sunt nevoita sa platesc acest procent,odata ce se va implementa si daca se va implementa legea?!

multumesc frumos

#14 corpus

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 267 Postari:

Postat 02 February 2010 - 11:29 AM

Pna cand nu apare legea, nimieni nu va poate raspunde !

#15 tavi_ok

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 02 February 2010 - 02:51 PM

Buna ziua!
As avea si eu o intrebare in leg cu PFA

Momentan sunt consilier financiar la o firma de brokeraj si as vrea ca in viitorul apropiat sa imi deschid un PFA pt a putea prelua o franciza. Intrebarea mea ar fi ce taxe sau impozite ar trebuii sa platesc la stat avand in vedere ca mai sunt si angajat (cadru militar). Si ce fel de PFA sa deschid?
Multumesc

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL