Postat 14 February 2010 - 01:29 AM
dupa multe nopti albe ca zapada (:-))), as dori sa citesc parerile celor caror le place sa discute pe fondul legislatiei.
in legatura cu declaratia 101 pe anul 2009 si impozitul minim, sunt doua puncte din Norme CF, care stabilesc clar, cum trebuie regularizat impozitul prin 101(faptul ca cei de la ANAF-Finante n-au creat programul corect, nu ar trebui sa ne puna in situatia de a declara sume vadit gresite ca sa ajungem la impozitul final de plata/de recuperat, dar momentan nu vad alta solutie).
Citat din Norme
"111. Contribuabilii menționați la art. 18 alin. (2) din Codul fiscal, la determinarea impozitului datorat, vor avea în vedere următoarele:
a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului/anului, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;
b) încadrarea în tranșa de venituri totale anuale prevăzută la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal în funcție de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevăzute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim anual/trimestrial datorat corespunzător tranșei de venituri totale anuale, determinată potrivit lit. b);
d) compararea impozitului pe profit trimestrial/anual cu impozitul minim trimestrial/anual și plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari."
"113. Pentru definitivarea impozitului pe profit aferent trimestrului al IV-lea al anului 2009, din impozitul pe profit calculat cumulat de la începutul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, după caz, până la nivelul impozitului minim datorat în cursul anului fiscal.[...] În acest caz, impozitul pe profit de recuperat reprezintă impozitul datorat în cursul anului respectiv mai puțin impozitul minim."
Eu inteleg de aici ca:
1. in primele trei trimestre ale anului vorbim de impozit pe trimestru, cu toate ca se calculeaza profitul impozabil cumulat de la inceputul anului
2. la sfarsitul trimestrului IV., deci al anului 2009, vorbim de impozit anual(in afara de cei care declara impozit trimestrial si inchid pana in 25.apr.)
3. se poate recupera doar impozitul pe profit platit in plus (pe cele 3 trim. cumulat in cursul anului) fata de impozitul anual, fara a exista posibilitatea recuperarii impozitului minim(ca doar de aia se numeste impozit minim, nu?)
4. la stabilirea datoriei de plata/creantei de recuperat ca impozit pe profit, impozitul pe profit anual se compara cu impozitul minim anual, si nu pe trimestru, cum este facut momentan in D101 a Fiscului.
Eu m-am decis sa completez D101 astfel incat la suma de plata sa-mi dea diferenta de plata pana la nivelul sumei de impozit minim anual la care ma incadrez, fara sa tin cont de suma impozitului minim aferent trimestrului IV. O sa fie clar gresita suma aceasta, ca ajung la aceasta suma dupa adunari si scaderi, dar nu vad alta solutie.
Ca sa platesc cu 20% mai mult impozit decat cel minim, fara sa pot recupera ulterior, pe langa faptul ca impozitul minim este de 2.5ori mai mare decat impozitul pe profit anual calculat, acest lucru nu pot permite ...
Cum vedeti, pe baza textului citat, as avea castig de cauza la un Tribunal? acum, serios, astept pareri...
noapte buna!
Bea