Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
noua decl. 101 / depunere in 2010 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 7

Salt la continut

noua decl. 101 / depunere in 2010

311 replies to this topic

#121 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 11 February 2010 - 10:12 AM

882 ( "ar fi un impozit calculat" trim 4) < 1625 (impozit minim trim 4 )=>
13.1 Impozit pe profit datorat final 1625

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 14 February 2010 - 12:47 PM

#122 andur

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 201 Postari:

Postat 11 February 2010 - 10:17 AM

multumesc mult, deci sa inteleg ca suma nu ar fi de plata ? vedem noi in fisa platitorului, dupa depunerea declaratiei la fisc.
ma intreb ce destepti au alcatuit fisa logica a acestei declaratii ....

#123 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 11 February 2010 - 10:43 AM

ai de plata cei 1625

#124 daniela_vede

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 11 February 2010 - 09:28 PM

ma lamureste si pe mine cineva?

declaratia 101 nu ar trebui sa regularizeze calculu impozitului pe profit anual?

am situatia :

C 2:
r1. 9.250
r3. 4.496
r5. 3.583
r8. 1.171 ( asta ar trebui sa platesc eu?)

daca trec la r9. 2.150 ( impozitul minim trimestrial) atunci r11. si r13.1 se completeaza cu 2.150. adica platesc 2150? in situatia mea cred ca nu trebuie sa completez rd.9
daca nu completez nimic la rd.9 atunci rd.13.1 = 1.171 ceea ce trebuie sa platesc eu.

cineva a zis mai sus ca e obligatoriu sa completam rd.9. in situatia asta din 101 rezulta as avea de plata 2.150 cand in realitate am de plata mai putin adica 1.171.
cineva zicea ca nu trbuie sa confundam minimul cu impozitul pe profit. dar ele se platesc in acelasi cont! corect? adica e aceeasi fisa la comun?

multam
Norocul nu-i ajuta pe cei lipsiti de curaj!

#125 cosmin0304

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 399 Postari:

Postat 12 February 2010 - 09:54 AM

inteleg ca nu ai declarat nimic in declaratia 100 trim 4 (nu ai specificat nimic de rd .4) - termen decl. 101 la 25.02
completezi randul 9 cu impozitul minim si il platesti

#126 thor2001

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 2 Postari:

Postat 12 February 2010 - 02:32 PM

Buna ziua.
Am nevoie de sprijinul dvs cu privire la urmatoarea situatie:
-pentru 2009 firma mea nu a inregistrat profit deci s-a calculat si declarat prin D 100 impozit minim dupa cum urmeaza
tr.I 0
tr.II 717 lei
tr.III 1075 lei
tr. IV 1075 lei.
Sumele declarate au fost achitate.

La 31.12.2009 cifra de afaceri realizata este cuprinsa in plafonul 0-50000 lei.
Nu ar trebui recalculate transele de impozit minim datorate?
Daca raspunsul este afirmativ, cum evidentiez acest lucru in Declaratia 101?
Va multumesc. :smile:
Scuze daca nu am postat corect!

#127 Brigante

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 270 Postari:

Postat 12 February 2010 - 02:58 PM

Cifra de afaceri din 2009 este baza de calcul pentru impozitul minim din 2010.
Ramane de vazut, totusi, pentru ca in 2010 se fac plati anticipate.

#128 floricad

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 4 Postari:

Postat 12 February 2010 - 05:37 PM

CE INREGISTREZI IN 101 LA RD.24 DACA SOC. ARE PIERDERE TOT ANUL? ESTE CORECT SA TRECI CHELT.CU IMP.MINIM? SAU CUM?

#129 Doina P

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1143 Postari:

Postat 12 February 2010 - 07:48 PM

Da, il treci

#130 Florin_76

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1877 Postari:

Postat 12 February 2010 - 09:08 PM

Floricad te rog sa nu mai scrii integral cu majuscule deoarece e neregulamentar.
Extras din regulament :
Limbaj.
Nu se admite folosirea limbajului vulgar, obscen, sau ironic-ofensator.
Nu este permis atacul la persoana .
Nu se admite nici un fel de comportament rasist, extremist sau discriminator in ceea ce priveste religia, sexul sau convingerile politice.
Va rugam sa respectati regulile gramaticale.
Nu postati mesaje scrise integral cu litere mari, bold, italic sau underline.
Nu folositi un limbaj de tip chat (sh, tz, k daka, k, lol etc.) sau posturi monosilabice de genul "- cool!", "- beton!", "- de acord!", etc..

Aceasta postare a fost editata de Florin_76: 12 February 2010 - 09:12 PM

#131 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 14 February 2010 - 01:29 AM

dupa multe nopti albe ca zapada (:-))), as dori sa citesc parerile celor caror le place sa discute pe fondul legislatiei.

in legatura cu declaratia 101 pe anul 2009 si impozitul minim, sunt doua puncte din Norme CF, care stabilesc clar, cum trebuie regularizat impozitul prin 101(faptul ca cei de la ANAF-Finante n-au creat programul corect, nu ar trebui sa ne puna in situatia de a declara sume vadit gresite ca sa ajungem la impozitul final de plata/de recuperat, dar momentan nu vad alta solutie).
Citat din Norme
"111. Contribuabilii menționați la art. 18 alin. (2) din Codul fiscal, la determinarea impozitului datorat, vor avea în vedere următoarele:
a) calculul impozitului pe profit aferent trimestrului/anului, potrivit prevederilor titlului II din Codul fiscal;
b) încadrarea în tranșa de venituri totale anuale prevăzută la art. 18 alin. (3) din Codul fiscal în funcție de veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, din care se scad veniturile prevăzute la art. 18 alin. (4) din Codul fiscal;
c) stabilirea impozitului minim anual/trimestrial datorat corespunzător tranșei de venituri totale anuale, determinată potrivit lit. b);
d) compararea impozitului pe profit trimestrial/anual cu impozitul minim trimestrial/anual și plata impozitului la nivelul sumei celei mai mari."
"113. Pentru definitivarea impozitului pe profit aferent trimestrului al IV-lea al anului 2009, din impozitul pe profit calculat cumulat de la începutul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, după caz, până la nivelul impozitului minim datorat în cursul anului fiscal.[...] În acest caz, impozitul pe profit de recuperat reprezintă impozitul datorat în cursul anului respectiv mai puțin impozitul minim."

Eu inteleg de aici ca:
1. in primele trei trimestre ale anului vorbim de impozit pe trimestru, cu toate ca se calculeaza profitul impozabil cumulat de la inceputul anului
2. la sfarsitul trimestrului IV., deci al anului 2009, vorbim de impozit anual(in afara de cei care declara impozit trimestrial si inchid pana in 25.apr.)
3. se poate recupera doar impozitul pe profit platit in plus (pe cele 3 trim. cumulat in cursul anului) fata de impozitul anual, fara a exista posibilitatea recuperarii impozitului minim(ca doar de aia se numeste impozit minim, nu?)
4. la stabilirea datoriei de plata/creantei de recuperat ca impozit pe profit, impozitul pe profit anual se compara cu impozitul minim anual, si nu pe trimestru, cum este facut momentan in D101 a Fiscului.

Eu m-am decis sa completez D101 astfel incat la suma de plata sa-mi dea diferenta de plata pana la nivelul sumei de impozit minim anual la care ma incadrez, fara sa tin cont de suma impozitului minim aferent trimestrului IV. O sa fie clar gresita suma aceasta, ca ajung la aceasta suma dupa adunari si scaderi, dar nu vad alta solutie.
Ca sa platesc cu 20% mai mult impozit decat cel minim, fara sa pot recupera ulterior, pe langa faptul ca impozitul minim este de 2.5ori mai mare decat impozitul pe profit anual calculat, acest lucru nu pot permite ...

Cum vedeti, pe baza textului citat, as avea castig de cauza la un Tribunal? acum, serios, astept pareri...
noapte buna!
Bea

#132 leu50

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 646 Postari:

Postat 15 February 2010 - 02:23 PM

Sigur ai avea castig de cauza in primul rand pentru ca instructiunile sunt date de catre ANAF, instrutiuni care nu tin cont de prevederile legale unde se prevede ca regularizarea se face anual nu trimestrial(modificarile au fost aprobate ca si lege deci nu pot fi modificate prin ordin- dupa parerea mea).
De altfel regularizarea prevazuta pentru platitorii prevazuti la art. 32alin 1 lit. a(bancile), alin 4 si 5 ( ONG-urile,venituri din cultura cerealelor) este corecta, restul fiind cei nedreptatiti.

#133 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 15 February 2010 - 04:16 PM

mda, mai este o chestie: anul 2009 se compune din doua perioade fiscale: primele patru luni pentru care nu era in vigoare impozitul minim si celelalte 8 luni, pentru care impozitul minim era deja instituit...
pentru acesta, cred ca primul trimestru din 2009trebuie platit impozitul calculat - de vrei, nu vrei, pentru ca impozitul minim anual este doar fractiune in 2009 din norma pe an... si statul nu poate ingadui sa piarda o parte din impozitul pe an...
Bea

#134 v-alin

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 76 Postari:

Postat 15 February 2010 - 05:18 PM

Eu sunt incepator si am o problema: am pierdere pe tot anul si am platit numai impozit minim. Dar in D.101 mi se cere sa introduc impozitul minim o data in cheltuieli de exploatare si inca o data in cheltuieli nedeductibile. Eu stiam ca in registrul de calcul a impozitului de profit nu adun cheltuiala cu impozitul minim sau pe profit in cheltuieli de exploatare ci numai in cheltuieli nedeductibile. si in cazul asta pierderea de reluat in perioada urmatoare imi da mai mare decat cand nu adunam imp.minim in chelt.de exploatare exact cu cheltuiala pe impozitul minim.E corect asa cum se cere in D.101 sa adun de 2 ori imp. minim? Va rog ajutati-ma ! Multumesc mult.pentru sugestii!

#135 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 15 February 2010 - 07:15 PM

Vezi postareaBea, la Feb 14 2010, 01:29 AM, a spus:

Eu m-am decis sa completez D101 astfel incat la suma de plata sa-mi dea diferenta de plata pana la nivelul sumei de impozit minim anual la care ma incadrez, fara sa tin cont de suma impozitului minim aferent trimestrului IV. O sa fie clar gresita suma aceasta, ca ajung la aceasta suma dupa adunari si scaderi, dar nu vad alta solutie.
Comparatia intre impozitul minim si cel calculat se face trimestrial, in afara de trim.I cand se datoreaza impozit pe profit.
Comparatia anuala o fac doar cei care sunt prevazuti de lege sa plateasca impozitul pe profit anual, compararea impozitului pe profit anual cu impozitul minim anual se aplica la societatile care efectueaza plati anticipate in contul impozitului pe profit.
In fisa pe platitor de la finante se inregistreaza diferentele rezultate din regularizare ,adica sumele din rd.13.1 sau 13.2. Suma rezultata la randul 13.1 se scade prin inregistrarea contabila 691=441 cu semnul minus, rezultand (eventual) in contul 441 sold debitor, suma care se va recupera prin platile impozitului pe profit anticipat al anului 2010. Suma rezultata la rindul 13.2 se inregistreaza in contabilitate si reprezinta suma de plata pana la termenul de depunere al Declaratiei 101.

#136 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 15 February 2010 - 08:19 PM

"Profitul impozabil se calculează ca diferență între veniturile realizate din orice sursă și cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau în calcul și alte elemente similare veniturilor și cheltuielilor potrivit normelor de aplicare."(art.19 CF)

"Anul fiscal este anul calendaristic."(art.16 CF)

M-as repeta daca as insera si textele din Norme pe care le-am citat in primul post.

Faptul ca statul are nevoie de bani cu o frecventa mai mare decat anual, si din cauza asta calculam si platim trimestrial, nu inseamna ca suntem platitori de impozit pe profit trimestrial. Si impozitul anual este cel final, nu cel calculat trimestrial, deci impozitul minim platit intr-un trimestru fiind considerat impozit final este o ilegalitate comisa de ANAF. Cum este si faptul ca nu tin cont chiar ei insisi de normele aduse de ei.

...................................

si noi inghitim in sec, ca doar nu vrea nimeni sa vina controale peste controale, ca te trezesti sa iei amenda pentru ca ai dedus cheltuiala cu Registrul de evidenta fiscala cumparata de la AFP si nu era trecut codul fiscal ori sediul ori alte chestii minore pe factura emisa de ei.
Bea

#137 Bea

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 546 Postari:

Postat 15 February 2010 - 08:32 PM

v-alin:
cand calculati impozitul pe profit, de fapt doriti sa aflati suma respectiva, n-aveti de unde sti fara calcul. de aceea, nu includeti acea suma in cheltuieli inainte s-o cunoasteti. insa cand ati calculat deja, inregistrati in contabilitate, si aceasta cheltuiala - da - este o cheltuiala ce tine de activitatea de exploatare a unei societati.

fiind inclus in cheltuieli, odata se scade din venituri la calculul impozitului pe profit, si totodata - fiind inclus ca si cheltuiala nedeductibila - se si aduna in formula de calcul.

cu impozitul minim, este clar: la calculul impozitului pe profit trimestrial nu scadeti si nu adunati impozitul minim datorat pe trimestrul respectiv, dar daca faceti definitvarea pe an, normal ca includeti "si in stanga si in dreapta"> si in cheltuieli deductibile(totalul cheltuieli) si in cheltuieli nedeductibile.
Bea

#138 doru_c2000

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 23 Postari:

Postat 17 February 2010 - 08:57 AM

V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Incepand cu data de 01.07.2009 s-a produs fuziunea intre 2 societati. Societatea A a absorbit societatea B. La trim.I A inregistreaza un impozit pe profit de 767 lei, B inregistreaza pierdere. La 30.06.2009 si A si B declara prin declaratia 100 impozit forfetar: A 1433 lei, B 1083 lei. In trim. III A declara imp.forfetar 2150 lei. Iar in trim. IV A declara imp.profit 2150 lei (la fel ca in trim III pt. a depune declaratia 101 pana pe 25.04.2010). Cum fac declaratia 101 in acest caz pt.societatea A?

#139 ETIC

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 169 Postari:

Postat 17 February 2010 - 10:00 PM

Buna intrebare! Cu impozitul asta minim ne-au zapacit de cap, altfel as putea sa-ti dau un raspuns sigur...
Uite cum ma gandesc ca este totusi :
Calculezi imp/profit pt tot anul 2009 la societatea rezultata din fuziunea celor doua asa cum am invatat la scoala ( dar asta cred ca sti deja... ).
La imp/minim cred ca pui cumulat ce a declarat fiecare societate separat pana la data fuziunii, dar vezi si daca iti permite pdf-ul " inteligent " si dupa data fuziunii ce ai declarat pt societatea nou infintata.
Daca mai are cineva vreo idee ....
Cred ca este un subiect interesant pentru ca nu se stie cat ne mai lasa acest "minunat" impozit/minim si este posibil ca in acest an sa avem cat mai multi parte de fuziuni ( mai ales intre firma "mama" si "puii" care nu mai pot fi microintreprinderi... ).

#140 marra_2000

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 508 Postari:

Postat 17 February 2010 - 10:21 PM

Norme metodologice CF
Art.18
11.7. Contribuabilii care se înființează în cursul anului ca urmare a operațiunilor de reorganizare (fuziune, divizare etc.) aplică prevederile art. 18 alin. (2) de la data înregistrării la oficiul registrului comerțului. În cazul în care contribuabilii se înființează prin fuziunea a două sau mai multe societăți, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale sunt veniturile însumate ale societăților participante, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent. În cazul în care contribuabilii se înființează prin divizarea unei societăți, pentru determinarea impozitului minim datorat, veniturile totale anuale se determină proporțional cu valoarea activelor și pasivelor transferate de către persoana juridică cedentă, conform proiectului întocmit potrivit legii, care stabilește și criteriul de repartiție a activelor și pasivelor transferate. În cazul fuziunilor prin absorbție sau în cazul divizărilor prin care activele și pasivele se transferă către una sau mai multe societăți existente, pentru determinarea impozitului minim datorat de către societățile beneficiare, la veniturile totale anuale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent, se iau în calcul și veniturile totale anuale ale societăților cedente, proporțional cu valoarea activelor și pasivelor transferate.

Similar Topics Collapse

14 useri citesc topicul

0 membri, 14 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL