Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Institutii Publice - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

Institutii Publice

8 replies to this topic

#1 daneka

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 12 July 2010 - 02:28 PM

As dori si eu o monografie contabila privind salarizarea in cadrul institutiilor publice. Ma intereseaza in special inregistrarile contabile survenite in cazul concediilor medicale (indemnizatia suportata de angajator, din FNUASS...).

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 12 July 2010 - 02:30 PM

ca la privat, s-a mai vorbit, da o cautare pe forum

#3 daneka

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 12 July 2010 - 02:39 PM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 12 2010, 03:30 PM, a spus:

ca la privat, s-a mai vorbit, da o cautare pe forum

Nu este chiar ca la privat, de ex. Inregistrarea indemnizatiei care se suporta de angajator la privat este 6458=423 (contul 423 se crediteaza atat prin 431 cat si prin 645), pe cand la institutii publice, contul 423 se crediteaza numai prin contul 431 "Asigurari sociale". Astept ajutor in continuare.

#4 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 12 July 2010 - 02:58 PM

6455 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii"=4317 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii" -conturi introduse in Ordin 556/2006

Exemplu: concediu medical de 800 lei, de plata contrib 0.85% 300 lei

6455=4317 300 lei =0.85%
4317=423 300 lei valoarea suportata din fond
461=4317 500 lei de recuperat de la casa sanat. =suma de solicitat
560/10.03.06=461 cand incasezi in acelasi an cu cererea
560/85.01=461 cand incasezi in anul urmator

la privat cf Ord 3055 sunt trecute cele sintetice, 431, 645, dar eu am analitice la ele, tu nu ai?
Citez:
Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența ajutoarelor de boală pentru incapacitate temporară de muncă, a celor pentru îngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces și a altor ajutoare acordate.
Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" este un cont de pasiv.
În creditul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se înregistrează:
- ajutoarele materiale suportate potrivit legii, precum și alte ajutoare acordate
(431, 645).
În debitul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se înregistrează:
- ajutoare materiale achitate (512, 531);
- reținerile reprezentând avansuri acordate, sume datorate unității sau terților, contribuția pentru asigurări sociale, contribuția pentru asigurări de sănătate și pentru ajutorul de șomaj și impozitul datorat (425, 427, 428, 431, 437, 444);
- ajutoare materiale neridicate (426).
Soldul contului reprezintă ajutoare materiale datorate.

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 12 July 2010 - 03:02 PM

#5 daneka

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 12 July 2010 - 03:18 PM

Vezi postareamihaela_cva, la Jul 12 2010, 03:58 PM, a spus:

6455 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii"=4317 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii" -conturi introduse in Ordin 556/2006

Exemplu: concediu medical de 800 lei, de plata contrib 0.85% 300 lei

6455=4317 300 lei =0.85%
4317=423 300 lei valoarea suportata din fond
461=4317 500 lei de recuperat de la casa sanat. =suma de solicitat
560/10.03.06=461 cand incasezi in acelasi an cu cererea
560/85.01=461 cand incasezi in anul urmator

la privat cf Ord 3055 sunt trecute cele sintetice, 431, 645, dar eu am analitice la ele, tu nu ai?
Citez:
Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența ajutoarelor de boală pentru incapacitate temporară de muncă, a celor pentru îngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces și a altor ajutoare acordate.
Contul 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" este un cont de pasiv.
În creditul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se înregistrează:
- ajutoarele materiale suportate potrivit legii, precum și alte ajutoare acordate
(431, 645).
În debitul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" se înregistrează:
- ajutoare materiale achitate (512, 531);
- reținerile reprezentând avansuri acordate, sume datorate unității sau terților, contribuția pentru asigurări sociale, contribuția pentru asigurări de sănătate și pentru ajutorul de șomaj și impozitul datorat (425, 427, 428, 431, 437, 444);
- ajutoare materiale neridicate (426).
Soldul contului reprezintă ajutoare materiale datorate.

Mersi mult, oricum... eu doream mai exact sa stiu cum se inregistreaza in conta de ex.: un CM de 12 zile din care 5 zile se suporta de institutia publica si restul de 7 zile din FNUASS. Cele 7 zile suportate de FNUASS stiu cum se inregistreaza: 4317=423, dar cele 5 zile suportate de institutia publica nu stiu. La privati cele 5 zile se inregistraza 6458=423, dar la noi la institutii publice, nu se poate, pt. ca (extras din OMFP 1917/2005):

Contul 423 "Personal - ajutoare și indemnizații datorate"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența ajutoarelor de boală pentru incapacitate temporară de muncă, a celor pentru îngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces și a altor ajutoare acordate. Contul 423 "Personal - ajutoare și indemnizații datorate" este un cont de pasiv. În creditul contului se înregistrează sumele datorate personalului sub formă de ajutoare, iar în debit, plata ajutoarelor, reținerile din ajutoare și ajutoarele rămase neridicate.
Soldul creditor al contului reprezintă ajutoarele datorate salariaților.
Contabilitatea analitică se ține cu ajutorul ștatelor de plată privind acordarea acestor drepturi bănești.
Contul 423 "Personal - ajutoare și indemnizații datorate" se creditează prin debitul conturilor:
431 "Asigurări sociale"
- cu sumele datorate personalului, reprezentând ajutoare suportate din contribuțiile angajatorilor pentru asigurări sociale (indemnizații de boală pentru incapacitate temporară de muncă, a celor pentru îngrijirea copilului, a ajutoarelor de deces și a altor ajutoare acordate).

Contul 423 "Personal - ajutoare și indemnizații datorate" se debitează prin creditul conturilor:
425 "Avansuri acordate personalului"
- cu sumele reținute pe ștatele de plată pentru ajutoare materiale și indemnizații reprezentând avansuri acordate.
426 "Drepturi de personal neridicate"
- cu ajutoare și indemnizații neridicate în termenul legal de plată.
427 "Rețineri din salarii și din alte drepturi datorate terților"
- cu sumele reținute din ajutoare și indemnizații datorate terților.
428 "Alte datorii și creanțe în legătură cu personalul"
- cu sumele reținute din ajutoare și indemnizații pentru stingerea debitelor datorate instituției.
431 "Asigurări sociale"
- cu contribuțiile asiguraților pentru asigurări sociale de stat reținute din ajutoare și indemnizații, potrivit legii;
- cu contribuțiile asiguraților pentru asigurările sociale de sănătate reținute din ajutoare și indemnizații potrivit legii.
444 "Impozit pe venitul din salarii și din alte drepturi"
- cu sumele datorate bugetului reprezentând impozit pe venitul din ajutoare și indemnizații cuvenite salariaților, potrivit legii.
531 "Casa"
- cu sumele plătite în numerar personalului reprezentând ajutoare și indemnizații cuvenite potrivit legii.
770 "Finanțarea de la buget"
- cu sumele plătite prin virament salariaților reprezentând ajutoare și indemnizații.

#6 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
    calatorii

Postat 12 July 2010 - 03:42 PM

mie mi se pare ca e la fel, din Ord.1917; intr-adevar nu este specificat in monografia ct 423. Eu asa am facut 6458=423.

Contul 645 "Cheltuieli privind asigurările sociale"
Cu ajutorul acestui cont se ține evidența cheltuielilor privind asigurările și protecția socială.
Contul 645 "Cheltuieli privind asigurările sociale" este un cont de activ. În debitul contului se înregistrează cheltuielile efectuate cu asigurările și protecția socială, iar în credit, la sfârșitul perioadei, repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.
Soldul contului, înaintea operațiunilor de închidere reprezintă totalul cheltuielilor cu asigurările și protecția socială efectuate în cursul perioadei.
La sfârșitul perioadei, după efectuarea operațiunilor de închidere, contul nu prezintă sold.
Contul se detaliază pe următoarele conturi sintetice de gradul II:
6451 "Contribuțiile angajatorilor pentru asigurări sociale";
6452 "Contribuțiile angajatorilor pentru asigurări de șomaj";
6453 "Contribuțiile angajatorilor pentru asigurările sociale de sănătate";
6454 "Contribuțiile angajatorilor pentru accidente de muncă și boli profesionale";
6458 "Alte cheltuieli privind asigurările și protecția socială".
Contabilitatea analitică se ține pe fiecare sursă de finanțare, pe structura clasificației bugetare.

Aceasta postare a fost editata de mihaela_cva: 12 July 2010 - 03:43 PM

#7 IULIANA1207

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 755 Postari:

Postat 27 July 2010 - 10:33 AM

Poate cineva sa se pronunte in urmatoarea situatie?
Contabila care era inaintea mea(e vorba de o scoala) inregistra avansurile CO platite cadrelor didactice in luna iulie, astfel: 641-421, ducea in cheltuieli, facea ordonantare, iar in lunile urmatoare, diminua 641-421 din centralizator cu valoarea avansurilor decontate. Am impresia ca ceva e in neregula, mi se pare normal sa foloseasca 425. E vreo chestie bugetara, ca de cand sunt aici m-am saturat de raspunsuri de genul "ASA-I LA NOI, LA BUGETARI.."
iuliana

#8 stelicad

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 28 July 2010 - 07:36 AM

Vezi postareaIULIANA1207, la Jul 27 2010, 11:33 AM, a spus:

Poate cineva sa se pronunte in urmatoarea situatie?
Contabila care era inaintea mea(e vorba de o scoala) inregistra avansurile CO platite cadrelor didactice in luna iulie, astfel: 641-421, ducea in cheltuieli, facea ordonantare, iar in lunile urmatoare, diminua 641-421 din centralizator cu valoarea avansurilor decontate. Am impresia ca ceva e in neregula, mi se pare normal sa foloseasca 425. E vreo chestie bugetara, ca de cand sunt aici m-am saturat de raspunsuri de genul "ASA-I LA NOI, LA BUGETARI.."

Sunt contabila la un liceu iar avansurile platite cadrelor didactice pentru CO iulie si august le-am inregistrat in 425. Nu e nicio chestie bugetara!

#9 IULIANA1207

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 755 Postari:

Postat 28 July 2010 - 09:55 AM

Sunt contabila la un liceu iar avansurile platite cadrelor didactice pentru CO iulie si august le-am inregistrat in 425. Nu e nicio chestie bugetara!
[/quote]

asa consider si eu, e banal, dar m-a surprins modul in care s-au inregistrat in anii trecuti, iar contabila sefa are doar doua raspunsuri pentru orice: unul e cel cu chestia bugetara iar celalalt e ceva de genul: " eu sunt de dou'j ' (20) de ani aici, asa am facut mereu, si a fost bine, ca nu mi-a zis "Controlu' " nimic..
Nu stiu ce mi-a venit cu postul asta, a fost vacant in sept 2009, si am zis ca ar fi cazul sa vad cum e. Nu sunt foarte incantata si nu prea cred ca o sa stau prea mult, desi am doar 1/2 norma, ca altfel nu ma incurcam. Imi dai voie sa te contactez pe PM, chiar as avea nevoie sa ma mai consult cu cineva, ca aici nu am cu cine.
iuliana

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL