Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
storno partial factura din 2009 - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

storno partial factura din 2009

5 replies to this topic

#1 ionut popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 28 July 2010 - 08:37 AM

Buna ziua!
Am nevoie de un sfat ffff. urgent!
In 2009 am executat lucrari de constructii pentru un client, am emis factura, insa nu am incasat decat o parte din bani, diferenta nu doreste s-o plateasca motivand calitatea lucrarilor.
In codul fiscal se prevede ca baza de impozitare se poate reduce in cazul refuzurilor totale sau parțiale privind cantitatea, calitatea ori prețurile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum și în cazul anulării totale ori parțiale a contractului pentru livrarea sau prestarea în cauză ca urmare a unui acord scris între părți sau ca urmare a unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau în urma unui arbitraj.
Spuneti-mi este legala stornarea sau mai bine zis corectarea unei facturi din 2009?
Ce implicatii fiscale are avand in vedere faptul ca veniturile si cheltuielile cu executarea lucrarii aparatin unui exercitiu financiar incheiat si ca trebuie respectat principiul indepenedentei exercitiilor financiare?

#2 nopris

Membru activ

• Members
  • PipPipPip
  • 1575 Postari:
  • Interests:A invata mai mult unii de la altii si a deveni mai priceputi si mai buni.

Postat 28 July 2010 - 09:36 AM

Da, este legala o factura de stornare, chiar pentru un an anterior.
Se face o factura cu explicatia" "Lucrari neexecutate din factura nr... din data...", cantitatea -1, valoarea negativa, TVA negativ.
Din punct de vedere fiscal sunt 2 aspecte:
1) Din punct de vedere al TVA, factura se va face cu %TVA al facturii la care se refera. Pentru a nu va complica cu decl.300 su jurnalele e de preferat sa o faceti cu o data din luna 6/2010. Acum termenul e depasit deci ar trebui cu luna 7 dar recomand tot 19% TVA.
2) Din punct de vedere al veniturilor, se va conta cu un cont aferent veniturilor unui exercitiu anterior (1174) in loc de venit curent (704). Se va reface decl.101 pentru anul anterior.

Aceasta postare a fost editata de nopris: 28 July 2010 - 09:38 AM

Drumul catre fericire nu se afla in a face ceea ce iti place, ci in a-ti place ceea ce trebuie sa faci! (Sai Baba)

#3 ionut popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 28 July 2010 - 09:46 AM

Chiar daca lucrarile au fost executate? Ce se intampla cu cheltuielile care au fost realizate pentru executarea lucrarii?
Completand pe factura ceea ce m-ai sfatuit tu, cei de la finante n-or sa se ia de mine in ceea ce priveste tva-ul?

#4 foxyexp

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 57 Postari:

Postat 28 July 2010 - 09:59 AM

factura se emite la o data curenta, cu cota tva de 19% fiind vorba de o stornare a unei operatiuni din anul precedent. insa, trebuie sa existe o anumita documentatie din care sa rezulte ca lucrarea nu a fost executat in parametrii ceruti si clientul o refuza pe motiv ca nu este corespunzatoare.

la facturarea lucrarii trebuia sa existe un proces verbal de receptie a lucrarii semnat de client pentru ca lucrarile sa fie acceptate si sa poata fi facturate de catre furnizor; in acel proces verbal se face referire la calitatea necorespunzatoare si se refuza o parte din lucrari? ce alte documente s-au intocmit din 2009 si pana in prezent din care sa rezulte ca lucrarile nu au fost executate corect?
daca nu, mare atentie, multi vor sa storneze facturi neincasate daor sa-si mai reduca din TVA.

#5 ionut popescu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 18 Postari:

Postat 28 July 2010 - 10:06 AM

Spune-mi, te rog frumos, pe langa factura ce documente trebuie sa intocmesc ca sa fiu acoperit?
Factura eu deja am intocmit-o la luna iunie 2010 si deja cei de la finante au zis ca vin in control.
Am putea vorbi in privat (o adresa de mail sau de messenger) pentru a va putea oferi mai multe informatii referitoare la speta in cauza si eventual un raspuns corespunzator?

#6 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 28 July 2010 - 07:11 PM

Nu puteti storna unilateral o factura de lucrari care au fost deja executate, depinde de prevederile contractuale. Pentru calitatea necorespunzatoare a lucrarii executate, constatate de benefiar si aprobate de furnizor, pierdeti garantia de buna executie sau puteti reface lucrarea (pe cheltuiala d-voastra) si va puteti recupera (eventual prin instanta) banii cuveniti.
Puteti in schimb sa-i acordati beneficiarului o reducere de pret pentru lucrarea executata sau sa anulati datoria pe care o are catre societate fara a implica TVA-ul.

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL