Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
DDA-drepturi de autor, ce si cum platim - Forum 100% contabilitate - Conta.ro - Pagina 4

Salt la continut

DDA-drepturi de autor, ce si cum platim

65 replies to this topic

#61 mutual

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 302 Postari:
  • Interests:XBOX 360 ONE, TRAVELLING

Postat 23 October 2010 - 09:25 PM

Vezi postarealuiza, la Oct 21 2010, 10:01 PM, a spus:

Multumesc, Otilia. Parca nu-mi vine sa cred ca ar putea ei sa nu ne puna sa platim daca avem asigurare privata. Cred ca este prima oara cand aud de asa ceva.

Problema de baza este ca CAS nu functioneaza si nu a functionat conform Legii 19, este de fapt o suprataxare IVG, cei de la MFP au stiut dintotdeauna ca daca nu vor putea acoperi necesarul bugetului pentru pensiile in plata, vor trece la reducerea fortata a acestor pensii, fie prin reducere directa, fie prin impozitare IVG. Principiul contributivitatii nu va mai fi respectat, ceea ce inseamna ca CAS va fi numai un supliment de IVG. Dovada vie este chiar fortarea platii CAS in cazul DDA, pe motiv ca se incearca egalizarea tratamentului fiscal cu cel aplicat angajatilor obisnuiti. Dar, ca regula si practica in viata de zi cu zi, cei care doresc si accepta plata veniturilor sub forma DDA, nu se bazeaza pe stat pentru perioada de dupa 60 de ani, spera si cred ca isi vor asigura venituri la batrinete altfel decat dintr-o pensie de stat, nici nu ar trebui sa plateasca CAS.
In mod normal, statul roman ar trebui sa pretinda de la acestia un IVG in cota mai mare de 16% si sa fie onest sa recunoasca ca vrea aceasta jecmanire, dar, in pur stil bolsevic, promite plata unor pensii sigure de stat la batrinete, in schimbul confiscarii astazi a unei parti din veniturile din DDA cu denumirea de CAS.

#62 ETIC

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 169 Postari:

Postat 26 October 2010 - 09:24 PM

Vezi postareaOtilia Alupei, la Oct 12 2010, 07:09 PM, a spus:

se plateste in aceleasi conturi si pt DDA si pt conventii civile, uita-te pe site-uri institutiilor respective (pensii si somaj)
cauta conturile pt ord. 82/2010, daca asta platesti (si banuiesc ca da)
Asa am facut. Multumesc Otilia.
Dar acum am alta nelamurire...
In 14.10. 2010 am platit CAS + Somaj la DDA si Conventii civile in conformitate cu OUG82/2010 in conturile precizate pe site-urile Casei de Pensii si Somaj,
In 15.10.2010 a aparut alta ordonanta in care scrie ca platile trebuie facute in cont unic BASS si apoi le repartizeaza ei.
Problema mea este urmatoarea :
- asociatia a trebuit sa faca platile de taxe in octombrie ( desi termenul era 25.Noiembrie ) pt ca sa poata depune dosarul la Institutia Publica care o finanteaza si sa primeasca banii;
- eu declar pana in 25 Noiembrie la Fisc impozitul in D100 si CAS+Somaj in D102.
Intrebarea este cum inchide ce declar - CAS + Somaj - cu plata daca nu am platit in cont unic BASS pt ca ordonanta a aparut ulterior?
Pe de alta parte in ordonanta aparuta in 15.Octombrie se face referire la OUG58/2010 nu la OUG82/2010. Oare eu in aceste conditii nu trebuie sa declar in D102?
Nu inteleg nimic...

#63 Lexiroxi

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2080 Postari:

Postat 26 October 2010 - 10:06 PM

Nu este un impozit exclusiv al Ministerului de finante publice, doar ca exista abordari diferite ale institutiilor in cauza in privinta veniturilor profesionale:
http://codfiscal.money.ro/articolul-iii-di...arsit%E2%80%A6/
„Modificarile aduse de OUG nr. 82/2010 art. III din O.U.G. nr. 58 reprezinta un pas inainte in clarificarea noii viziuni pe care Guvernul Romaniei o are asupra obligatiei contribuabililor de a contribui la fondurile de asigurari sociale de pensii si de somaj. Cu toate acestea si cu tot efortul facut, nu s-a reusit inca sa se obtina un act normativ pe deplin clar, coerent si corelat cu celelalte acte normative aplicabile in domeniu, care sa stabileasca in mod corect si just atat obligatiile, cat si drepturilor persoanelor care contribuie la constituirea acestor fonduri.
Desi s-a dorit a fi o „clarificare”, noua definitie a veniturilor de natura profesionala pacatuieste prin lipsa de precizie si generalitatea exprimarii. Daca aceasta noua definitie este aplicata in litera ei, atunci principala consecinta este includerea tuturor veniturilor obtinute de persoane fizice in baza oricarui contract civil printre veniturile pentru care se datoreaza contributii la fondurile sociale. Este de altfel abordarea pe care o are Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca a Municipiului Bucuresti, institutie care, telefonic, ii informeaza pe cei ce solicita lamuriri ca aceasta este interpretarea pe care ei o dau definitiei veniturilor profesionale.
In contradictie cu agentia mentionata, Casa Nationala de Pensii da o alta interpretare definitiei veniturilor de natura profesionala, excluzand in mod expres, prin precizari afisate pe website-ul propriu, urmatoarele categorii de persoane din randul celor pentru care sunt aplicabile prevederile art. III din OUG 58/2010 modificat prin OUG 82/2010:
„B. (1) Nu fac obiectul prevederilor art. III din OUG58/2010, modificate prin OUG 58/2010, persoanele prevazute la art. 5 alin. (1) pct. IV din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si anume:
a) asociatul unic, asociatii, comanditarii sau actionarii;
b) administratorii sau managerii care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membrii asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) raman, in continuare, supuse asigurarii obligatorii, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, pe baza de declaratie de asigurare sociala, aplicandu-li-se prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare”.

Prin ORDINUL COMUN nr. 1475/2010 din 21 octombrie 2010 (MMFPS) si nr. 2466/2010 din 20 octombrie 2010 (MFP) pentru aprobarea unor instructiuni privind declararea si plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj prevazute la art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, publicat in MO 706/22.10. 2010 se stabileste ca incepand cu data de 25.10.2010 contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj calculate si retinute de catre platitorii de venit potrivit art. III alin. (11) din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, cu modificarile ulterioare, denumite in continuare contributii individuale de asigurari, se vor declara la organele fiscale competente in administrarea acestora, subordonate ANAF, prin Formularul 102 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale, iar plata se va efectua de catre platitorii de venit in contul unic corespunzator

#64 DANIELA GRIZA

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 10 Postari:

Postat 07 December 2010 - 03:24 PM

As vrea sa stiu care sunt inregistrarile comtabile pentru drepturile de autor:
-inregistrarea drepturilor de autor
-retinerea contributiilor la pensii si somaj si a impozitului
-plata drepturilor de autor

Multumesc.

#65 cdorob

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 17 December 2010 - 08:23 AM

Neatza,

Am si eu o intrebare:
- la firma 1 am carte de munca
- la firma 2 am drepturi de autor lunare
- la firma 3 am drepturi de autor ocazionale

Pentru firma 3 se platesc somaj, pensii si CAS?

Multumesc,

#66 Skaraliu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 25 April 2011 - 03:50 PM

Ziua buna,

Sunt administratorul unui SRL care a incheiat un contract drepturi de autor - pe baza caruia vor fi facute plati lunare. Aceasta mentiune cu privire la plati lunare figuraza in contractul incheiat.
Contractul a fost incheiat cu un autor pe 11 aprilie si pana la aceasta data nu stiu ce trebuie sa platesc si cui - in afara de net-ul platit deja catre autor.
  • Avand in vedere ca natura veniturilor este permanenta/regulata, ce si cat trebuie sa platesc? Cui? In ce termen?
  • In afara de asta, contractul are mentionate doar sumele nete, sume ce sunt platite catre autor lunar. Care sunt obligatiile de raportare si plata ale acestuia (autorului).
  • Firma este inregistrata la raportari trimestriale, deci, plata acestor taxe este, evident, in functie de aceasta raportare?

Cu deosebita recunostinta.

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul

0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL