Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
PFA la norma de venit si TVA + modificare norma de venit in timpul anului - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

PFA la norma de venit si TVA + modificare norma de venit in timpul anului

10 replies to this topic

#1 CalinN

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 14 September 2010 - 10:03 AM

Buna ziua,
Sunt PFA la norma de venit neplatitor de TVA si as avea 3 intrebari:
1. Stiu ca daca depasesc suma de 35.000 EUR (echivalent in RON) trec automat la plata TVA. Intrebarea mea este: daca eu in luna septembrie imi desfiintez PFA-ul si mi-l refac, se "cumuleaza" sumele incasate pe PFA-ul vechi cu sumele incasate pe PFA-ul nou pentru anul in curs pentru calcularea chestiei cu TVA-ul?
2. Daca prestezi servicii pentru o firma din strainatate ca si PFA, nefiind platitor de TVA si la norma de venit, trebuia sa ma inregistrez la finante la chestia aia cu TVA-ul intracomunitar?
3. Norma de venit mi-a fost stabilita la inceputul anului la 12.000 RON dar in luna august am primit o noua decizie de impunere prin care norma de venit mi se modifica incepand cu 1 iulie (sau augusut nu mai stiu) la 15.000 RON. As dori sa stiu cat de legala e aceasta modificare tinand cont de legislatia curenta? Stiu ca in OUG 58 zicea ceva de genul ca norma de venit anuala nu poate sa fie mai mica decat 5 salarii medii nete pe economie, dar la mine 12.000 RON era deja mai mult decat 5 salarii nete. Ma gandesc sa-i actionez in instanata...

Multumesc anticipat!

#2 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 14 September 2010 - 10:30 AM

1. Pragul pentru TVA este 35.000 EURO da la cursul euro de la sfarsitu lu 2007 parca, vezi ca in lei e 119.000, asta ca sa nu fi indus in eroare si sa calculezi pragul ca fiind 35.000 euro * 4.2 sau cat mai e euro acum. Daca ai incasat 30.000 EURO anul asta, ai depasit pragul TVA tinant cont de cat a fost euro in 2010!
Guvernantii vor sa ridice pragul la 100.000 Euro, da in cel mai fericit caz abia in 2011 si asta doar daca aproba CE chestia asta.

3. Daca cei de la finante au recalculat normele de venit pentru judetul tau ma gandesc ca au crescut toate proportional in asa fel incat cea mai mica norma sa nu fie mai mica de 7200 RON pe an.
Sa zicem ca ne aflam in comuna Cucuieti, un PFA pantofar avea norma de venit 5200 RON / an, un PFA servicii informatice avea 7200 RON. Conform OUG 58 pantofarului trebuie sa-i creasca norma de venit la minim 7200, ce faci cu PFA-ul pe servicii informatice, il lasi la acelasi nivel? Probabil au aplicat o regula de 3 simpla, au luat norma cea mai mica au vazut cu cat tre sa o inmulteasca ca sa ajunga cu ea la 7200 RON(sa zicem ca a fost X), au inmultit toate celelalte norme cu X-ul rezultat. Nu stiu cat e de legala chestia asta, cu modificarea normei, ma gandesc ca sunt acoperiti oricum. Din ce judet esti?!

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:31 PM

#3 gasil

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 14 September 2010 - 11:12 AM

De ce pentru anul 2010 trebuie sa folosesti cursul din 2007 ? Trebuie folosit cursul publicat de Finante la 31.12.2009 . care este 4.2630.

#4 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 14 September 2010 - 11:27 AM

ART. 152
Regimul special de scutire pentru întreprinderile mici
(1) Persoana impozabilă stabilită în România, a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 35.000 euro, al cărui echivalent în lei se stabilește la cursul de schimb comunicat de Banca Națională a României la data aderării și se rotunjește la următoarea mie poate solicita scutirea de taxă, numită în continuare regim special de scutire, pentru operațiunile prevăzute la art. 126 alin. (1), cu excepția livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b).
E vorba de cursul de schimb de la data aderarii la UE nu de cursul din 31.12.2009
Cel putin eu asa stiu...

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:31 PM

#5 gasil

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 133 Postari:

Postat 14 September 2010 - 01:15 PM

Posibil sa fie asa.Multumesc o sa ma mai documentez si eu.

#6 CalinN

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 15 September 2010 - 03:46 PM

Vezi postareaPopu, la Sep 14 2010, 11:30 AM, a spus:

Vezi postareaCalinN, la Sep 14 2010, 11:03 AM, a spus:

Buna ziua,
Sunt PFA la norma de venit neplatitor de TVA si as avea 3 intrebari:
[...]
[...]
1. Doamne, asta e duma dumelor pe bune. Eu chiar primesc banii in EUR si chiar nu am depasit 35.000 (in EUR). Dar daca ii transform in RON, la cursul zilei in care s-a efectuat plata trebuie sa mai calculez ca e posibil sa fi depasit cei 119.000 RON. Oricum am cont de persoana fizica in care primesc banii si ma duc sa-l inchid, imi inchid si PFA-ul si refac alt cont la alta banca si alt PFA, asa ca nu au decat sa sape ei pentru toate aberatiile legislative pe care le dau.
3. Pai e interesant ca nu prea s-a mai intamplat si in alte judete doar in Mures. In Mures se pare ca e cineva acolo care e mai presus de lege. Logica ta e buna, dar sa o aplice incepand cu anul viitor asa cum este legal. Oricum deja ma gandesc sa ii dau in judecata. O alta aberatie pe care tot cei din Mures o stiu (probabil au ei ceva legi mai speciale), a fost ceva de genul ca daca eu prestez servicii IT in Cluj atunci imi vor pune ca si norma de venit norma din Cluj (de 30.000 RON), nu cea din Mures (orasul meu) unde am domiciliul stabil din buletin,domiciliul fiscal dar si autorizatia PFA si toate celalalte acte. Norocul meu e ca lucrez pentru o firma din strainatate, dar ma tem ca vor gasi ei ceva 'formula" de calcul si pentru asta astfel incat probabil imi vor pune cea mai mare norma de venit posibila pe tara...

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:32 PM

#7 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 16 September 2010 - 12:24 AM

1. Eu facturez in dolari, cum dolarul a sarit bine anul asta sunt si eu pe undeva la limita. Cand ajung la 110.000 RON ma opresc din facturat, restul facturez anul viitor, cu putin noroc ridica astia limita la 100.000 ? pentru TVA
Mai intreaba in stanga / dreapta de prag, poate ma insel eu cu cei 119.000 da din cate am citit peste tot se zice ca 119.000 ar fi limita.
3. Chestia cu norma din alta localitate am mai auzit-o, nu stiu daca pot sa-ti impuna norma din Cluj daca nu ai trecut prin acte cum ca desfasori activitatea in Cluj (punct de lucru sau ce a mai putea fi). Eu sunt tot la norma de venit, da m-am declarat "ambulant". In OUG 58 se spunea ca pentru jumatatea de an ramasa (1 iulie - 31 dec. 2010) e musai sa fie norma minima 600 RON / luna. Astia din Mures probabil s-au conformat si au aplicat regula aia de 3 simpla de care ziceam

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:33 PM

#8 CalinN

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 11 Postari:

Postat 17 September 2010 - 06:51 PM

3. Pai le voi aplica si eu luni o contestatie (amiabila) dupa care le voi aplica regula de 1 simpla de a-i actiona in instanta concomitent cu desfiintarea PFA-ului pentru ca sunt constient ca o data ce ii supar vor veni si ei prin control in semn de razbunare...

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:33 PM

#9 Popu

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 130 Postari:

Postat 30 September 2010 - 10:42 AM

Calin se pare ca se actualizeaza normele de venit pentru toate judetele. Vezi pe site-ul ANAF, norme de venit 2010 cum sta treaba ...

Aceasta postare a fost editata de madalinab: 30 September 2010 - 03:34 PM

#10 EmilPFA

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 1 Postari:

Postat 05 October 2010 - 04:06 PM

Salut Calin. Sunt la fel de indignat de modificarea normelor de venit pentru semestrul II 2010 in judetul Mures. In cazul meu de ex. norma de venit a crescut cu peste 40% ! OUG 58/2010 se refera, asa cum s-a mai spus deja de altii pe acest topic, la ajustarea normelor care erau mai mici decat 12 salarii minime pe economie. Aceasta ar fi singura exceptie care le-ar da voie sa modifice normele in cursul anului, intrucat art. 49, alin. 2 din Codul Fiscal ii obliga sa anunte aceste norme inca din trimestrul IV al anului anterior celui in care urmeaza sa se aplice aceste norme. Faptul ca se folosesc de aceasta OUG ptr a opera modificari la toate normele de venit este un ABUZ asupra contribuabililor!

Pe baza acestui articol din Codul Fiscal consider ca modificarea normelor in cursul anului este ilegala, indiferent daca si alte judete au procedat la fel. Sunt curios daca ai primit alte explicatii cand ai fost sa depui contestatia. Intentionez sa fac si eu acelasi lucru, ba chiar sunt interesat de a ne organiza cumva cei afectati de aceasta modificare pentru a contesta acest abuz in instanta judecatoreasca.

Aceasta postare a fost editata de EmilPFA: 05 October 2010 - 04:11 PM

#11 piciu

Nou

• Members
  • Pip
  • 5 Postari:

Postat 21 October 2010 - 06:18 PM

va rog daca e posibil sa-mi trimite-ti si mie monografia contabila pentru un cabinet de avocat.
va multumesc anticipat
acte_firme@yahoo.com

Similar Topics Collapse

4 useri citesc topicul

0 membri, 4 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL