Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Avans platit pe baza de proforma fara factura de avans sau finala - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

Avans platit pe baza de proforma fara factura de avans sau finala

4 replies to this topic

#1 monicao

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 28 July 2011 - 08:48 AM

In luna iunie 2010 am solicitat de la un furnizor (cu care mai lucrasem) marfa, pentru care furnizorul a intocmit o fact. proforma. Am achitat prin banca proforma, dar furnizorul nu mi-a emis nici factura de avans, nu a trimis marfa solicitata nici pana acum, deci nu am nici factura finala pentru marfa achitata.
Am trimis furnizorului solicitare de emitere factura de avans, solicitare de expediere marfa, toate cu confirmare de primire... au primit scrisorile, dar nu au facut nimic pentru stingerea cazului. Am apelat la firma de recuperare creante cu care lucram si au incercat si ei sa rezolve cazul, dar nu s-a reusit nimic si ni s-a propus darea in judecata. Avand in vedere ca suma de litigiu este mica, 1100 lei, nu are niciun sens sa ma plimb prin tribunale, asadar firma de recuperare a inchis dosarul.
De la Reg. Com. am aflat ca furnizorul inca functioneaza, dar s-a mutat in alta localitate, adica este rea vointa din partea furnizorului. Vreau sa scot din evidentele contabile aceasta suma pe baza documentelor de instiintare trimise catre furnizor.
Am citit (Cod Fiscal art.155, art.1) ca ar fi trebuit sa fac autofacturare in cel mult 15 zile din luna urmatoare platii avansului, iar prin autofactura sa deduc TVA-ul aferent platii avansului, dar nu am facut pentru ca furnizorul a tot zis ca ne trimite marfa, ca inchide si nu am rezolvat nimic. De asemeni, furnizorul trebuia ca cel tarziu pe data de 15 a lunii urmatoare primirii avansului, sa ne intocmeasca factura de avans sau factura finala si nu a facut asta. Cum sa procedez?
Multumesc.

#2 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 28 July 2011 - 10:31 AM

astepti 3ani sa prescrii (decret67)
poti face o reclamatie la anaf pv sustragerea societatii furnizoare de la obligatiile prevazute in cod fiscal, faci autofactura, inreg si rectifici declaratiile.
faci somatie de plata
etc
dar daca ai recuperatori, de ce nu te invata ei (juristi si ctb) ce sa faci?

#3 danaedanae

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 71 Postari:

Postat 28 July 2011 - 11:09 AM

Vezi postareamonicao, la 28 July 2011 - 08:48 AM, a spus:

In luna iunie 2010 am solicitat de la un furnizor (cu care mai lucrasem) marfa, pentru care furnizorul a intocmit o fact. proforma. Am achitat prin banca proforma, dar furnizorul nu mi-a emis nici factura de avans, nu a trimis marfa solicitata nici pana acum, deci nu am nici factura finala pentru marfa achitata.
Am trimis furnizorului solicitare de emitere factura de avans, solicitare de expediere marfa, toate cu confirmare de primire... au primit scrisorile, dar nu au facut nimic pentru stingerea cazului. Am apelat la firma de recuperare creante cu care lucram si au incercat si ei sa rezolve cazul, dar nu s-a reusit nimic si ni s-a propus darea in judecata. Avand in vedere ca suma de litigiu este mica, 1100 lei, nu are niciun sens sa ma plimb prin tribunale, asadar firma de recuperare a inchis dosarul.
De la Reg. Com. am aflat ca furnizorul inca functioneaza, dar s-a mutat in alta localitate, adica este rea vointa din partea furnizorului. Vreau sa scot din evidentele contabile aceasta suma pe baza documentelor de instiintare trimise catre furnizor.
Am citit (Cod Fiscal art.155, art.1) ca ar fi trebuit sa fac autofacturare in cel mult 15 zile din luna urmatoare platii avansului, iar prin autofactura sa deduc TVA-ul aferent platii avansului, dar nu am facut pentru ca furnizorul a tot zis ca ne trimite marfa, ca inchide si nu am rezolvat nimic. De asemeni, furnizorul trebuia ca cel tarziu pe data de 15 a lunii urmatoare primirii avansului, sa ne intocmeasca factura de avans sau factura finala si nu a facut asta. Cum sa procedez?
Multumesc.
treci printr-o situatie asemanatoare cu a mea.
Recomand sa nu faci autofacturare deoarece te pacalesti, articolul se refera la intracomunitar.
Asa am facut eu si mi-au dat jos.
Nu ai voie sa-ti deduci TVA deoarece nu ti-a emis factura. Mai bine faci reclamatie la Finante si-i va veni controlul in care-l va pune sa plateasca tva si sa-ti emita factura cum este legal conform codului fiscal de a emite factura pana la data de 15 ale lunii urmatoare.

Daca aveti alte solutii va rog sa scrieti deoarece sunt in situatia in care nici eu nu stiu unde sa ma indrept

#4 monicao

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 43 Postari:

Postat 28 July 2011 - 11:43 AM

Va multumesc pentru moment, cred ca nu voi face autofacturare... de fapt asa e cum zice Dana, la achizitiile intracomunitare e vorba de TVA la autofacturare pentru ca nu se poate deduce din factura finala, dar la achizitii de pe teritoriul Romaniei, TVA-ul se deduce pe baza facturii de achizitie sau de avans. Voi trimite furnizorului adresa prin care ii spun ca incalca Cod Fiscal, si apoi daca nu se rezolva nimic, voi face adresa catre ANAF, sa imi dea o solutie la problema. Daca trebuie urmarit furnizorul, cu atat mai bine.
Somatii de plata am facut, am si confirmarile de primire de la furnizor, pe care le pot oricand atasa la dosar. Cat despre recuperatori... sunt foarte dezamagita si nu e singurul caz!! Nu au fost in stare sa faca mai mult decat am facut noi, pe cont propriu... au incercat si ei cu telefoane, cu somatii, cu presiune psihica... daca este rea vointa din partea tertului, numai la tribunal se mai poate rezolva ceva eventual. Dar tribunalul merita cand ai sume mari, nu 500-1000 lei.
Deci voi incerca intai la furnizor, o ultima incercare, apoi adresa la ANAF.

#5 mihaela_cva

Membru senior

• Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2579 Postari:
  • Interests:gradinarit..de apartament, deocamdata
    calatorii

Postat 28 July 2011 - 07:33 PM

ai dreptate cu autofactura, scuze
reclamatia la anaf sa fie semnata, altfel nu o ia in considerare

Similar Topics Collapse

2 useri citesc topicul