Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Monografie contabila contract modernizare utilaje - Forum 100% contabilitate - Conta.ro

Salt la continut

- - - - -

Monografie contabila contract modernizare utilaje

2 replies to this topic

#1 bs09

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 65 Postari:

Postat 12 April 2013 - 09:14 AM

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie cu care nu m-am mai intalnit si am nevoie de ajutor. Firma la care lucrez a incheiat un contract de modernizare utilaje cu o alta firma. In concluzie pentru executia modernizarilor se achizitioneaza tot felul de piese, motoare, cabluri, diverse echipamente electronice, rulmenti, etc.

Cum ar trebui inregistrate contabil aceste achizitii, pe ce categorie de stocuri?

Multumesc pentru orice interventie si ajutor. Poate mai sunt colegi de forum care lucreaza cu astfel de situatii.

Toate cele bune.

#2 ovidiu ciobanasu

Nou

• Nou venit
  • Pip
  • 3 Postari:

Postat 13 April 2013 - 08:08 AM

Potrivit reglementarilor contabile aplicabile stabilite de pct. 107 alin. (1) si (2) din Ordinul 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, se considera o modernizare daca cheltuielile si platile efectuate ulterior cu un activ indeplinesc simultan 2 conditii:

a) o imbunatatire a parametrilor tehnici initiali, superiori celor existenti;

b) se estimeaza obtinerea de beneficii economice in perioada viitoare superioare celor estimate initial.

Prin urmare, un cazul in care investitiile respective nu indeplinesc cele doua conditii mentionate mai sus, se vor inregistra in contabilitate pe sema conturilor de cheltuieli. Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata. (prin inregistrarea cheltuielilor direct prin debitul contului 611 " Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile" in corespondenta cu creditul contului 401"Furnizori").

In conformitate cu Ordinul 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene, Subsectiunea 8.2.3, pct.105:

(1) O imobilizare corporala recunoscuta ca activ trebuie evaluata initial la costul sau determinat potrivit regulilor de evaluare din prezentele reglementari, in functie de modalitatea de intrare in entitate.

(2) Exemple de costuri care se efectueaza in legatura cu constructia unei imobilizari corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:

a)costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale;
b)cheltuieli materiale;
c)costurile de amenajare a amplasamentului;
d)costurile initiale de livrare si manipulare;
e)costurile de instalare si asamblare;
f)cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor;
g)costurile de testare a functionarii corecte a activului, dupa deducerea incasarilor nete provenite din vanzarea elementelor produse in timpul aducerii activului la amplasamentul si conditia de functionare (cum ar fi esantioanele produse la testarea echipamentului);
h)onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.

Asadar, sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Acestea trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial. Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.(Subsectiunea 8.2.3 pct.107 alin 2 din OMFP 3055/2009 )

In cazul in care care materialele sunt procurate de societate, iar executia este realizata de o societate de constructii specializata, trebuie sa procedati la intocmirea bonurilor de consum in momentul predarii lor catre acea societate, a unor procese-verbale de predare-primire, iar la facturarea manoperei, societatea constructoare trebuie sa cuprinda in deviz, la rubrica separata (fara facturare) materiale clientului, care trebuie sa corespunda cu iesirile din bonurile de consum.

1) Aprovizionarea cu materiale:

% = 401 " Furnizori"

231" Imobilizari corporale in curs de executie"

4426 " Tva deductibila"

2) : Facturarea manoperei:

231" Imobilizari corporale in curs de executie" = %

401 " Furnizori"
4427 " TVA colectatã"

3) La finalizarea lucrarilor :

2131 "Echipamente tehnologice" = 231" Imobilizari corporale in curs de executie"

Spor!

#3 bs09

Membru junior

• Members
  • Pip
  • 65 Postari:

Postat 15 April 2013 - 09:09 AM

Cred ca nu am fost destul de explicit in privinta problemei mele. Firma la care lucrez, realizeaza modernizarea utilajelor unei alte firme pe baza unui contract, nu e vorba de utilajele proprii. Pentru efectuarea acestor modernizari se achizitioneaza o serie de piese, echipamente electronice, etc, asa cum am spus mai sus.

Pe ce categorie de stocuri ar trebui inregistrate acestea?

Similar Topics Collapse

9 useri citesc topicul

0 membri, 9 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

Cometa SQL